60 perc életet menthet
Címlap / Szépség-Egészség / 60 perc életet menthet

60 perc életet menthet

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-03

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. A statisztikai mutatók különösen elszomorítóak annak tudatában, hogy a szív- és érrendszeri betegségek esetében megelőzéssel, vagy időben történő beavatkozással teljes gyógyulás érhető el. Önnek van 60 perce szíve egészségének megőrzésére? 

 

Korunk népbetegsége
Napjaink nagy részét rohanásban töltjük, s az egész napos stresszt csak kevesen vezetjük le esténként mozgással. Zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyasztunk, s a lakosság közel 30 százaléka dohányzik. A felsoroltak mindegyike, a fokozott stressz, a mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, az elhízás és dohányzás- külön-külön is nagy mértékben hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megjelenéséhez. - mondta el dr. Marton Anna, kardiológus. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri betegségek családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

Ön is veszélyeztetett?
A szív-és érrendszeri betegségek a 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához  kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében is gyorsan nő a gyakoriságuk, így ettől az életkortól a kockázat a két nem tagjai között közel azonos.


A szívinfarktus és stroke kialakulását életkortól függetlenül is növeli minden olyan betegség, mely az erek állapotát károsítja. Ide tartozik a szintén népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint és a cukorbetegség is.


Vannak azonban bizonyos, ún. néma, de kockázattal járó szívbetegségek, melyek gyakran hosszú ideig nem okoznak panaszt, váratlanul jelentkezhetnek és sajnos gyakran végzetes következményekkel is járhatnak, mint a több, kiváló sportolónk életét is követelő hirtelen szívhalál is. - hívja fel a figyelmet kardiológus szakértőnk. 

Intő jelek
A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!
 • Mellkasi fájdalom (mely sokszor csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban)
 • Légszomj, fulladás vagy alig feltűnő  nehézlégzés érzés
 • Szívdobogás érzés, nyugalmi állapotban is magas pulzusszám
 • Szokatlan gyengeség, kimerültség érzés, fáradékonyság

HarmoNet tipp:
Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel: Az életed múlhat rajta, ha hanyagolod! >>

60 perc szívünk védelmében

A megelőzés legbiztosabb módja, ha nemcsak a fenti tünetek észlelésekor, de tünetmentes állapotban is, évente elvégeztetünk egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. A szűrés az alábbi lépéseket foglalja magában, s mindössze 60 percet vesz igénybe:
 1. vérvétel (nemcsak szív-érrendszeri rizikófaktorokra, hanem minden szervrendszerre is kiterjedő általános vizsgálat)
 2. jelen panaszok és korábbi betegségek átfogó, nem csak kardiológiai jellegű átbeszélése (=anamnézis felvétel)
 3. teljeskörű fizikális vizsgálat (nem csak kardiológiai jellegű)
 4. nyugalmi EKG
 5. szívultrahang
 6. terheléses EKG
 7. leletek és a teendők összefoglalása, átbeszélése írásban és szóban.
 8. szükség esetén gyógyszerfelírás és/vagy  nem gyógyszeres életmódkezelési program összeállítása


A szűrések alkalmával már idejében felismerhetjük a már említett rizikófaktorokat vagy kezdődő szív- érrendszeri szövődményeiket,
így a súlyosabb kórképek kialakulása megelőzhető. Az esetleges gyógyszeres terápia optimalizálása mellett személyre szabott tanácsokat kaphatunk étkezési szokásaink átalakításához, illetve az állapotunknak leginkább megfelelő mozgásformákra vonatkozóan.

HarmoNet tipp: Ártalmas-e a sport? Mikor, mennyit, hogyan? >>

A rendszeres szűrés és komplex életmódterápia eredményességét igazolja a skandináv országok példája is, ahol így az addig szintén vezető haláloknak számító szív-és érrendszeri betegségeket 20 év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani és a születéskor várható élettartamot évtizedekkel megnövelni.

Orvost keresek  >>
 
 
[ 1683 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x