Szemüveg szerelem: A keret, mint ékszer
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Szemüveg szerelem: A keret, mint ékszer

Szemüveg szerelem: A keret, mint ékszer

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Korlátnak gondolod a szemüveged? Elcsúfító, útban lévő elemnek? Érdemes kényelmes és szép darabot választanod. A szemüveg bizony divat, szépít, öltöztet, kiegészítőként alkalmazható. Szemüvegtrendek. 


Rendezvénynaptár
Az SZTK keretek kora lejárt. Az öltözék fontos része lett és egyre nagyobb teret hódít, már nem csak a látásukban károsodottak körében: A szemüveg. Lehet kerek, ovális, szögletes, vagy háromszög alakú, papír, fém, fa, vagy bármilyen hihetetlen anyagú a kerete, egy biztos, hogy korábban csakis azok hordták, akiknek orvosilag kellett. Mára pedig a divat elengedhetetlen részletévé, mondhatni sikké vált. A szemüveg jól megválasztva ékszer, személyedet kihangsúlyozó kiegészítő, mint egy szép fülbevaló, kendő, vagy sál.

A szemüveg története
Az egykori szemüveg, mely a XIII. században csupán gyógyászati eszköz volt mára a világdivat elengedhetetlen kiegészítője, mint a táska, cipő, vagy az ékszerek divatja. Az ókor leghíresebb orvosának, Hippokratésznak 1270-ben készült szobra az első történelmi utalás létére. A konstanzi székesegyház gyönyörű szoborcsoportjának egy alakja, egyik kezével gyógyszeres üstöt kavargat, másikban pedig szeme elé nagyítót tart. Ez tehát a szemüveg ősatyja. Nem sokkal később, az első szemüvegeket a híres muranói üvegfújó mesterek készítették finom falemezből, úgy hogy két lehelet finom pálcát összeszögeltek, s közé biggyesztették az üveglencsét, mely akkor még csak a távollátáson segített. Több száz év múlva, csak a XVI. században tudták korrigálni a rövidlátást. A híres amerikai tudós és államférfi, Benjamin Franklin 1784-ben találta föl a kétpólusú optikát mellyel közel és távollátásra is alkalmas szemüvegeket készíthettek a mesterek. Időközben a faszerkezetet felváltotta a fém, majd csak jóval később a műanyag, az üveglencsét pedig a műanyag, majd a sötétített, színezett lencsék divatja követte.Szépségipar és gyógyászat

Mára a szemüveggyártás a divat és szépségipar egyik legkelendőbb árucikkévé vált. Színben, formában, anyagban, stílusban alkalmazkodik az évről évre megújuló trendekhez, és sokan saját ruhatárukhoz különféle stílusú darabokat tartanak fenn maguknak. Nem véletlen, hogy a nagy múltú gyártók mellett a világ legjelentősebb divatházai saját szemüveg kollekcióval rendelkeznek. Úgy ajánlják kiegészítőként a kereteket, sporthoz, estélyre és nappalra, mint a bizsukat, vagy táskákat. Ez a mulatság a mai keret árak mellett luxusnak tűnhet, mégis egyre több embernek van több pótszemüvege is, más-más alkalmakra. Vagy csak azért, hogyha a normál eltörik. De valóban van, aki dioptria nélkül választ, hiszen az olvasottság - annyit olvastam, hogy elromlott a szemem is - és tanultság egyik sztereotíp védjegye.

HarmoNet tipp:
A szemüveg öltöztet >>

Mit mond a divattrend?
A divatszakemberek szerint érdekes körforgás megy végbe a szemüveg divatot illetően. Általában öt évig csak a fém keretek hódítanak, majd egy rövidebb ideig, úgy három évig a műanyagoké a vezető szerep. Manapság a műanyag keretek kora van letűnőben, s pillanatok alatt felváltotta azt a fémek divatja. Mára a keretek divatját az olasz divatmárkák diktálják, így leginkább a lekerekített szögletes, illetve az ovális keret dívik, s a valaha még otromba nőietlen, vastag, sötét színű, barna-fekete "esztéká" -jellegű keret vált a legmenőbbé. Az emo stílus egyik alapkövetelménye is. A vaskos keret az én és a "szenny-társadalom" közötti magunk húzta tudatos korlátot hivatott kifejezni.

Mindenki szemüveges? Német modell
Ha végigmégy bármely német város utcáin, a szemben jövők legtöbbje szemüveget visel. Ez a "népbetegség" egyben divat is. A német területeken pedig a szigorú, kicsi, sok esetben a keret nélküli szemüvegek a menők.

Hogy válasszunk szemüvegkeretet?
Azoknak, akiknek pedig elkél a segítség a megfelelő stílus és forma kiválasztásához, íme néhány jó tanács. Formában mindig a szemüveg felső ívének domborulatát a szemöldök ívének domborulatához hasonlítva válogassanak. Színben pedig célszerű a hajszínhez, illetve ruhatárunk alapszínéhez igazodni. Arcformánkhoz illeszkedő keretet az arccsontunk szélessége és a fejformánk értékelése után válasszunk. Ha nyújtani szeretnénk arcunkat, akkor szélesebb üveget válasszunk. Akinek nagy, vagy hosszú az orra, óvatosan válasszon, mert a vékony keretek kiemelik az orr méretét, aránytalanná teszik azt. Azt se felejtsük el, hogy ha a keretet esetleg nem lesz pénzünk félévente cserélni, így a tartósabb darabok mellett döntsünk, álljunk ellen a trendi fazonok csábításának. A témában elengedhetetlen ajó szakember, aki rád próbál és rád igazítja a keretet.

Ötletek a szemüveg viseléséhez:
 • Ne hordd a szemüvegedet a hajadra feltolva! (egyrészt nem látsz) A hajból rákerülő zsiradék homályossá teszi a lencsét, és a különleges felületkezeléseket fel is marhatja. Olcsóbb napszemüvegre ez különösen igaz, ahol az UV szűrés csak egy vékony felületi réteg!
 • Ne hagyd a napszemüveget az autó ablakában! Nagyon deformálódhatnak a műanyag részek a napon felmelegedve, a lencse például ki is eshet a keretből. Ha fém keretű, akkor nem deformálódik, viszont forrón nem lehet feltenni a fejünkre.
 • Miért érdemes műanyag lencsét vásárolni, amikor könnyen karcolódik? Mert biztonságos. Az arcon eltört szemüveg üvegszilánkjai sérülést okozhatnak. A műanyaglencse rendkívül ritka esetben okozhat sérülést.
 • Ha kiesik a szemüvegedből a csavar, ne próbálkozz mindenféle drótozással, mert tönkreteszed a menetet. Fordulj inkább optikushoz. (cérnával esetleg össze lehet kötözni)
 • Ha eltörik a szemüveged, véletlenül se ragasztd meg, mert a forgalomban lévő általános ragasztók, tönkreteszik a keretet, és ezek után az már nem lesz javítható. Speciélis szemüveg, ill.ékszerragasztó a megfelelő csak, optikusnál.
 • Hideg időben mindenkinek bepárásodik a szemüvege, ha fűtött helyiségbe lép. Kapható a probléma megoldására az optika üzletekben olyan szemüvegtisztító, amely egyúttal páramentesítő. Nem lesz a lencse felszíne száraz, hanem a lecsapódott víz, apró cseppek helyett ( ez a pára) filmet képez a lencsefelszínen, így át lehet rajta látni.
 • Fémallergiások is választhatnak fémből készült keretet. Vannak hypoallergén ötvözetek, az ezekből készült kereteken ezt jelzés mutatja. Bátran választható ezen kívül a tiszta titánból készült keret is, amely mindenféle külön jelzés nélkül is allergiamentes. Az ára ugyan magasabb a hagyományos fémkereteknél, de rendkívül könnyűek és erősek.
 • A reflexiócsökkentő, más néven tükröződésmentesítő réteggel bevont lencséket tisztán kell tartani, mert csak úgy szépek, és hatásosak. De vigyázni kell a tisztítószerekkel, mert a savas kémhatású szerek (pl. a bőrbarát tusfürdők) károsítják a réteget, ami megrepedezik, és homályossá válik az egész lencse.
 • Szarvasbőrrel ne tisztítsd a szemüveget! Csak összekeni, a por meg megkarcolja a lencsét. (Rolls Royce-okhoz viszont használható)
 • A szemüvegedet minden nap mosd meg, olyan folyékony mosószerrel, amely nem savas (a pH nem kisebb 6.5-nél) a napközbeni törléshez pedig használj mikroszálas törlőkendőt. Ez a zsírokat is leviszi a lencséről (a papírzsebi csak szétkeni ) és az apró porszemcsék a kendőbe kerülve már nem karistolják a lencsét.
 • Sohase tedd székre, vagy ágyra a szemüvegedet!
 • Szemüvegednek válassz kemény tokot, ami nem csak a por ellen védi, hanem megvédi a mechanikai sérülésektől is.

Váraljai
Képek: Piqs.de
 
 
[ 12434 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x