Elsavasodtál? A bázikus konyha jelentősége
Címlap / Szépség-Egészség / Elsavasodtál? A bázikus konyha jelentősége

Elsavasodtál? A bázikus konyha jelentősége

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-08

Mit is jelent az a - ma már mindenhol előszeretettel használt - angol eredetű szó, hogy "wellness"? Jó-lét, jó életstílus, azaz a testi-lelki-szellemi harmónia. Mi is szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben? Legfontosabb, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunk irányítását, azaz vállaljuk magunkért a felelősséget. Érdemes megtanulni "kommunikálni" a testünkkel, észrevenni jelzéseit és reagálni, válaszolni rá. 

 

Az életmódváltás a gondolkodással, a mozgással, egészségtudatos táplálkozással kezdődik. Mindig csak egy-egy apró lépéssel. Először is határozzuk el, hogy meg fogjuk csinálni, majd készítsünk egy részletes tervet, napi bontással. Tudjuk, hogy kb 21 nap, azaz mindössze 3 hét szükséges ahhoz, hogy egy-egy változás szokásunkká váljon, pl. minden reggel ( lehetőleg 5 és 7 óra között) egy pohár melegvizet iszunk, egy frissen kicsavart citrommal és Suncare-rel ízesítve (Stívia növény), akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően beindul az emésztésünk, az anyagcsere folyamatok. Nem lesz epe probléma, puffadás.

Milyen is a szervezet optimális müködése? Ne végezzen se többet, se kevesebbet, mint ami a feladata. Honnan tudjuk, hogy jól működik? Ha a szervezet nem jelez, nincs panasz. Ezt kívánom mindenkinek.

Az ideális táplálékok a funkcionális élelmiszerek, melyek képesek egyes szervrendszerünket feltáplálni. A testünk képes (ideális esetben) kiválasztani belőle azt, amire éppen szüksége van. Hogy a táplálék eljuthasson minden sejthez, érdemes az útvonalat szabaddá tenni,(tisztítás). Ha a sejtek megkapják a megfelelő táplálékaikat, akkor képesek jól érzékelni, írányítani, előállítani azokat az anyagokat, amire szükségük van illetve képesek megszabadulni a feleslegtől.

Az egészséges táplálkozás a sav-bázis egyensúlyon alapul. Ma már szinte mindenkinél ez a harmónia felborult. Nagyon sok helyen  olvashatunk a candidiázísról, a lisztérzékenységről, a gabonaallergiáról és a tejcukor- érzékenységről. A bőséges információ áradatban elveszni látszik az a tény, hogy a legtöbb esetben ezek a problémák szorosan összefüggnek, szinte egyikből következik a másik. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azt nem könnyű megállapítani, de nem is ez a lényeg. Elsősorban a sok stressztől, a helytelen étkezési szokásoktól és környezeti ártalmaktól, a tesünkben felhalmozodó vegyianyagoktól és nehézfémektől a szervezetünk elsavasodik.
A túlsavasodott szervezet ideális táptalaja az élősködőknek. Miután folyamatosan nő a candidiazisban szenvedők, valamint a liszt- és laktózérzékenyek száma, fontos lenne már gyermekkorban elkezdeni az OEP által finanszírozott szűrést. Ez ma elképzelhetetlen.
A piacon végre megjelent egy olyan receptkönyv, ami figyelembe veszi ezeket az összefüggéseket és mindenki számára érthető módon igyekszik körbe járni az érintett témakört . A receptek készítésénél a szakíró figyelembe veszi az összes tünetet és azok kombinációit. Elkészítésük gyors és egyszerű, az eredmény élvezetes. (Tóbiás Irén: Bázikus konyha. 500 recept candidásoknak, liszt-és laktózérzékenyeknek).

A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel, a lúgos közeg biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket. A növényi étrend lúgosító hatású, a vegyes étrend savasító hatású. Mivel sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg melegágya a különböző kórokozók, gombák, élősködők elszaporodásának, ami jelentősen gyengíti az immunrendszer működését. Ha a testben egészséges a sav–lúg egyensúly, akkor a baktériumok képtelenek megvetni a lábukat. A savas élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztásának következménye, hogy a savas bomlástermékek felhalmozódnak a testben. Ha túl sok ilyen melléktermék van, amitől a szervezetünk minden igyekezete ellenére sem tud megszabadulni, különböző szerveinkben lerakódnak és lassan, de biztosan megbetegítenek.

HarmoNet tipp: Gyomorégés - a szövődmények megelőzése! >>

Az elsavasodás legfőbb okozója a szervezetben felhalmozódott többlet fehérje.
Szinte az összes krónikus betegség savi mérgezésen alapul. Az elsavasodás következménye pl. a mészhiány is, mivel a felesleges savak közönbösítésére a szervezet a csontokból, a fogakból, a szövetekből vonja ki a kalciumot, más létfontosságú szervekből pedig a nátriumot, káliumot és a magnéziumot. Ennek nemcsak csontritkulás, csontfájdalmak és fogromlás a következménye, hanem idegfájdalmak, ideggyulladások, gyakori fertőző és gyulladásos megbetegedések is. A fáradékonyság (máj tünet) szinte a legbiztosabb jele a test túlsavasodásának. A savas szervezetben képződő mérgek akadályozzák a fehérjék, és az ásványi anyagok felszívódását, ennek eredménye, hogy csökken a test azon képessége, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez negatív hatással van a sejtek újraképződésére és az energiatermeléshez szükséges más folyamatokra. Az eredmény: rossz erőnlét és általános gyengeség. A gyenge immunrendszer, a gyakori fejfájás, gyomor-, bél- és emésztési panaszok, a színtelen, problémás arcbőr, a narancsbőr is a túlsavasodott szervezet számlájára írható. Többek között a túlsúly, az elhízás is savasodási probléma, a szervezet válasza a nagymértékű savas állapotra. A test azért hoz létre zsírsejteket, hogy bennük tárolva, a savakat, távol tartsa a létfontosságú szervektől. Ezért a különböző divatos fogyókúrák helyett életmódváltással, a sav–lúg egyensúlyán alapuló táplálkozással újra egészségesek, karcsúak és energikusak lehetünk.

Táplálkozáskutató szakemberek szerint a még ideálisnak tekinthető arány a következő:
  • 80% lúgos (zöldségek, gyümölcsök)
  • 20% savas (keményítő, állati fehérje)
 
Ez az összeállítás első pillanatban a legtöbb embernek nehézséget okoz, pedig csak kis változtatásra van szükség ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk. Persze rohanó világunkban nem mindig megoldható a kiegyensúlyozott étkezés, így sok esetben nem jut be elegendő lúgosító anyag a szervezetünkbe. Ez főként az amúgy is savasító hatású, stresszel teli időszakokban jelenthet problémát. Ilyenkor válasszunk napi táplálékaink mellé olyan táplálékkiegészítőket, amelyek a létfontosságú bázikus hatású ásványi anyagokat és nyomelemeket a friss zöldségekhez hasonlóan természetes arányban tartalmazzák. Indirekt úton a savas pH-t csökkentik a kalcium–magnézium készítmények, az A- és D-vitamin, a zöld növények fogyasztása és a béltisztítás.

HarmoNet tipp: Amikor a pokol tüze éget - a reflux >>

Lúgosító (bázisképző) ételek
Zöldségek:

Szinte minden zöldségféle. Alga, zöldborsó, brokkoli, karfiol, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, újhagyma. Káposztafélék, spenót, sóska, mángold, padlizsán, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, petrezselyem, kapor, retek, fekete retek, saláta, zöld spárga (a fehér savas), torma, uborka zeller, sütőtök, főzőtök, cukkini, patisszon, zöldbab, csírák, burgonya (héjában), zöld levelek, füvek.

Gyümölcsök
Szinte minden gyümölcs és belőle készült levek, ha nem keverednek más ételekkel, ha egyszerre csak egyfélét fogyasztunk, és ha az esti gyümölcsnasit kihagyjuk.
„Egy alma reggel arany, délben ezüst, este ólom” – érdemes megszívlelni.
 
Tejtermékek
Anyatej, csak a friss humán tehéntej vagy kecsketej, aludttej, író, savó.
 
Magvak
Amarant, köles, hajdina.
 


Olajos magvak

Tökmag
 
Csonthéjasok
Mandula
 
Gabonafélék
Tönkölybúza
 
Hüvelyesek
Lencse, fehér bab, limabab. A szójababbal kapcsolatban megoszlanak a vélemények.
 
Vegyes élelmiszerek
Agar-agar (növényi zselatin), sörélesztőpehely, gyógyteák, zöld tea, ionizált lúgos víz, szénsavmentes ásványvíz, zöldséglevek, fűszernövények, hidegen sajtolt olajok, Himalaya-só, stevia édesítő, tojássárgája, karobpor.
 
A legerősebben lúgosító élelmiszerek
Búzafű, lucernafű, zöldárpa-fű, pirospaprika, cayenne-bors, gyömbér, zeller, friss uborka, pitypang, hagyma, fokhagyma, lecitin, saláta, retek, spenót, paradicsom (nyersen), avokádó, Calli tea.
Hogy mit etetnek velünk és mit eszünk, hogy milyen életformát választunk, azt többnyire környezetünk és szokásaink határozzák meg. Itt az ideje, hogy kézbe vegyük saját egészségünket, amíg nem késő!

Surányi Bea





 
 
[ 8472 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x