Piros és fekete gyöngyökkel az egészségért: a gyógyhatású...
Címlap / Szépség-Egészség / Piros és fekete gyöngyökkel az egészségért: a gyógyhatású ribizli

Piros és fekete gyöngyökkel az egészségért: a gyógyhatású ribizli

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-18

A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házikertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri! 

 

A ribizli gyógyhatásai: rákmegelőző, emésztésjavító, fogyasztó
A ribizli rendkívül gazdag C-vitaminban, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot tartalmaz, emellett jelentős B- és E-vitamintartalma is. Antioxidánsokban, gyümölcssavakban és flavonoidokban is rendkívül gazdag, ezért a bogyósgyümölcsök többségéhez hasonlóan kiváló rákmegelőző eledel. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi rostokat, főleg pektineket, ami segíti az emésztést. Kalóriát viszont alig (29 kcal/121 kj 100 g-ban), cukorban is szegény, ezért és nem utolsósorban szelíd hashajtó hatása miatt fogyókúrák remek fogása is lehet.

Általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása, természetesen cukor nélkül.


Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.

HarmoNet tipp: Gyógyító gyümölcsünk: a meggy >>

Ribiszke a konyhában

A piros ribizli gasztronómiai felhasználása rendkívül sokoldalú. Készülhet belőle fanyar ribizlibor és ribizliszörp, a ribizlimártás vagy szósz vadhúsok mellé kiváló, csatninak elkészítve indiai fogások kísérője is lehet. Kellemesen savanykás íze miatt gyümölcstortákban, krémekben és egyéb süteményekben is nagyon finom. Gyakran készül belőle lekvár, dzsem, gyümölcsíz is, de magas C-vitamin tartalma miatt leginkább frissen érdemes fogyasztani. Magában is mennyei, de gyümölcssaláták pikáns alkotórésze is lehet: sárgadinnyével például nemcsak különleges látvány, hanem mennyei desszert is.

Fekete ribizli
A piros ribiszke rokona, a kevésbé savanykás, ám jellegzetesen fanyar ízű fekete ribizli még több gyógyhatással büszkélkedhet, mint jóval elterjedtebb vörös változata, nem csoda, hogy már a középkorban rendkívül értékes gyógynövényként tartották számon. Hasonlóan magas a C-vitamintartalma, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, például vasban és a sejtanyagcserében fontos szerepet játszó káliumban. Gyógyítja a köszvényt, a húgyúti panaszokat, vér-és vesetisztító hatása révén képes oldani a veseköveket, továbbá a szervezet elsavasodása, a nemi szervek megbetegedései és a sárgaság ellenszereként is kiváló.

A fekete ribizli első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja, de jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.

HarmoNet tipp: Egészséges gyümölcsrasszizmus - cigánymeggy és kopaszbarack >>

Magolajának használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is táplálja, nyugtatja.

Kolontár Elvira





 
 
[ 5577 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x