HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-19
Címlap / Szépség-Egészség / Amivel nehéz együtt élni: Ételallergiák

Amivel nehéz együtt élni: Ételallergiák

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-19

A táplálékallergia többnyire már gyermekkorban kialakulnak. Tünetei sokfélék lehetnek (hányás, haspuffadás, hasmenés, véres széklet, ekcéma, csalánkiütés, bőrpír, ödéma, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, sípoló légzés stb.) és egy betegen több tünet is megjelenhet. A kisgyerekeknél gyakoribbak az emésztőrendszeri tünetek, míg felnőttkorban a bőrtünetek. 

 

Mi az allergia?
Az allergia lényege, hogy az immunrendszerünk túl erősen reagál egy valójában ártalmatlan anyagra, például pollenre vagy egyes táplálék összetevőkre. Elvileg szinte minden anyag kiválthat allergiát.

Az allergiás megbetegedések száma egyre nő. Ennek egyik feltételezett oka, hogy egyre több szintetikus termék (gyógyszer, adalékanyag, vegyszer, kozmetikum) kerül a szervezetünkbe. Szerepet játszik a kialakulásban továbbá a stresszes életmód, de az allergiára való hajlam örökölhető is.

Táplálékallergiák
A táplálékallergének váltják ki és többnyire már gyermekkorban kialakulnak. A táplálék allergiák tünetei sokfélék lehetnek (hányás, has puffadás, hasmenés, véres széklet, ekcéma, csalánkiütés, bőrpír, ödéma, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, sípoló légzés stb.) és egy betegen több tünet is megjelenhet. A kisgyerekeknél gyakoribbak az emésztőrendszeri tünetek, míg felnőttkorban a bőrtünetek.

Az egyik legijesztőbb tünet a gége ödéma, ami a légutak teljes elzáródásához is vezethet. Hirtelen kialakuló rekedtség, gyengülő hang, rekedt köhögés, fulladásérzet jellemzi. Ilyen esetben azonnal orvosi segítségre van szükség!

Súlyos állapothoz vezethet az anafilaxiás reakció, amelyet ritka esetben ételallergia is kiválthat, pl. földimogyoró. Azonnal orvosi beavatkozást igényel!



Miben mi van?

Ha valaki időnként megnézi (és látja is az apró betűket) az élelmiszerek címkéjén az összetevőket meglepődve tapasztalhatja, hogy mi is kerül bele egyes élelmiszerekbe. Gondolnád kedves olvasó, hogy a húsleveskockában is van tejszármazék? A tartós kenyérben szója? A durum tésztában tojásfehérje?

A hentesek gyakran tejben áztatják a csirkehúst, hogy tetszetősebb legyen és nagyobb legyen a tömege. Az ételallergiások dolga tehát nem könnyű.

Allergiás vagyok, mit tegyek?
A táplálékallergia egyetlen kezelési módja, ha kiiktatjuk az allergént az étrendünkből. Ez teljes kiiktatást jelent, mert hiába érezzük jelentéktelennek a bevitt mennyiséget, attól még az immunrendszerünk találkozik vele és létrejön az allergiás reakció.

HarmoNet tipp: Az ételallergiák lelki háttere - Melyik élelmiszer mit szimbolizál? >>

A teljes kiiktatás azonban nem is olyan egyszerű! Ehhez nyújtanak segítséget a gyártók által kiadott allergénlisták, amelyekben megjelölik az egyes termékekben lévő / vagy nem lévő allergéneket.

Dietetikus segítségét is érdemes kérni, hogy ne maradjunk egyedül a problémánkkal és legalább egyszer halljuk a diéta szempontjait, alapjait, ne nekünk kelljen összeböngészni több-kevesebb sikerrel az ismereteket. Hasznos lehet továbbá, ha olyan fórumot, betegklubot keresünk, ahol „bajtársakkal” beszélgethetünk, recepteket, ötleteket cserélhetünk (megjegyzendő, hogy a fórumok nem a leghitelesebb forrásai az információknak.).

Megelőzhető?
Az allergia megelőzhető illetve kockázata csökkenthető, ha a kisbabákat legalább 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják, amely értékes immunglobulinokat tartalmaz.

A hozzátáplálás szabályainak betartása szintén csökkenti az ételallergia kialakulását. A túl korán bevezetett tojás, tehéntej, glutén, hal, aprómagvas gyümölcsök, stb. növelik az allergiára való hajlamot.

HarmoNet tipp: A nyár kellemetlen velejárói - csípéstől az allergiáig >>

További megelőzési lehetőség, ha kerüljük a félkész, készételeket. Az adalékanyagokban-, ízfokozókban- stb. gazdag élelmiszerek, italok megterhelik a szervezetünket és immunrendszerünket. Időigényesebb ugyan, de egészségesebb, ha friss alapanyagokból készítjük el ételeinket.

Amire érdemes odafigyelni!
  • Az élelmiszer összetevők között gyakran „álnéven” szerepel vagy nehéz kideríteni az allergén jelenlétét. Például tejfehérje jelenlétére utal a Citopánpor, casein, savó, K-caseinát, lactoserum felírat, vagy az E1414 sűrítőanyag tartalmaz természetes keményítőt, ami azonban lehet gluténtartalmú is. Hogy az ilyen csapdákat elkerüljük, az allergén lista alapján vásároljunk vagy hívjuk fel a gyártót.
  • Figyeljünk a keresztallergiára! Egyes élelmiszerek szerkezetileg nagyon hasonlítanak egymáshoz, így azt az immunrendszerünk nem tudja elkülöníteni. Így fordulhat elő, hogy egy tojásallergiás betegnél a csirkehús vagy más szárnyas tojása is kiváltja a tüneteket, illetve ez az oka, hogy a tejfehérje allergiás beteg számára nem javasolt marha- és borjúhúst vagy más állat tejét fogyasztani.
  • Olvasni, olvasni! Mindig olvassunk el az élelmiszer címkéjét (ha kell, vigyünk akár nagyítót), még akkor is, ha az adott termék szerepel az allergén listán! Bizonyos összetevők változhattak a lista kiadása óta vagy egyes gyártási szériák között lehet különbség, a keresztallergiáról nem is szólva.
  • Használd jól! Ha végre sikerül összeállítanunk az allergén listánkat, akkor figyeljünk oda mit írt rá a gyártó. Vannak pozitív és negatív listák. Míg az első esetben az jelölik, hogy melyik élelmiszerben van az adott allergén, addig az utóbbinál azt, hogy miben nincs jelen. Nem mindegy!
  • Sok kicsi sokra megy! Apró hibák is okozhatnak tüneteket. Ilyen, ha ugyan azzal a késsel kenjük, vágjuk egy időben az allergiás és nem allergiás családtagok ételét, például sajtvágás után tejfehérje allergiás gyermek kenyerét, vagy ha ugyan abban az olajban sütjük ki először a rántott húst, amibe utána a lisztérzékeny gyermek sült krumpliját.
  • Családtagok, barátok! Minden rokonunkkal, barátunkkal, akikkel összejárunk, beszéljük meg a problémánkat. Értessük meg velük, hogy ne erőltessék, ne unszolják az olyan ételeket, italokat, amit nem lehet megennünk, meginnunk. Nekünk az a pici is sokat árthat!
  • Ahol kisgyermek az érintett ott még jobban figyeljünk! Próbáljuk megelőzni a gyermek „dugi etetését”. Óvódás-, iskolástársaival is elbeszélgethetünk a gyermek problémájáról, így jobban megértik, elfogadják majd a számukra „furcsa” étkezési szokásokat.

Kreisz Andrea
Kép: Piqs.de





 
 
[ 4920 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/harmonet_kinai.png
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x