Jótékonyak-e a védőoltások a gyermekeknél?
Címlap / Szépség-Egészség / Jótékonyak-e a védőoltások a gyermekeknél?

Jótékonyak-e a védőoltások a gyermekeknél?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy ajánlott védőoltással védjék gyermeküket a bárányhimlő, a fertőző májgyulladás, a méhnyakrákot okozó HPV, az influenza, a súlyos csecsemőkori hasmenés, hányás ellen. Miért? 

Felmérés
Az ajánlott védőoltásokkal kapcsolatos szülői hozzállásra volt kíváncsi az a tudományos és gyakorlati szakemberekből álló team, amelyik Hajdú-Bihar megyében tavaly egy kérdőíves felméréssel szólította meg a szülőket. A felmérés eredményeiről az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya adott tájékoztatást.
A kérdéseket úgy állították össze, hogy következtetni lehessen belőlük arra, milyenek a szülők ismeretei az ajánlott védőoltásokról, illetve összességében milyen módszerekkel védik a gyermekeik egészségét (a felmérés még a pneumococcus védőoltás bevezetése és ajánlása előtt történt).
 
Az önkéntes és anonim kérdőívet Hajdú-Bihar megyében a betegrendelésen és a tanácsadáson megjelent gyermekek szülei töltötték ki. A felmérés egy hónapig tartott. Az 1500 kérdőívből 1400 érkezett vissza, értékelhető volt közülük 1146 darab. A kérdőív kiértékelésének egyik legfontosabb tapasztalata az volt: a szülők megfogadják az orvos és a védőnő tanácsait gyermekük egészségének védelmével kapcsolatban. 


Milyen oltásokat ismerünk?
Érdekes eredményt hozott az a kérdés, hogy vajon milyen módszerrel védik gyermekük egészségét. A legtöbben az egészséges táplálkozás, a vitaminok szedése és a megfelelő testmozgás mellett tették le a voksukat. Az ajánlott védőoltások alkalmazását mindössze a kérdőívet kitöltők 31 százaléka tartotta követendő módszernek. Ez ráirányítja a figyelmet arra, hogy amíg a kötelező védőoltások gyakorlatilag 100 százalékos elfogadottságúak, addig van még mit javítani az ajánlott védőoltások megismertetésében.

Az ajánlott védőoltások közül legtöbben a légúti fertőzések, az agyhártyagyulladás és a kullancs okozta agyvelő/agyhártyagyulladás elleni oltásokat (streptococcus pneumoniae, meningococcus) adatták be a megkérdezettek közül már gyermekeiknek. Kevesen élnek azonban azzal a lehetőséggel, hogy ajánlott védőoltással védjék gyermeküket a bárányhimlő, a fertőző májgyulladás, a méhnyakrákot okozó HPV, az influenza, a súlyos csecsemőkori hasmenés, hányás ellen.
 
A kérdőív foglalkozott azzal a kérdéssel is, hogy milyen segítséget igényelnének a szülők gyermekük egészségvédelme érdekében. Az anyagi biztonság kapta a legnagyobb százalékú szavazatot. Középmezőnyben végzett az ingyenes sportolási lehetőség, a gyermekétkeztetés minőségének javítása, az iskolai egészségnevelés, az egészségtudatosabb média (reklámok).
 
A kutatást végző debreceni Házi Gyermekorvosi Praxis, a Debreceni Egyetem OEC Családorvosi Tanszéke és az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézete szakemberei néhány szignifikáns összefüggésre is rámutattak. Így például az egy gyermekes szülők több ajánlott védőoltást adatnak be, hasonlóan a nagyvárosokban élőkhöz.

HarmoNet tipp: Kötelező-e az oltás?>>

Miért nem jut a baba oltáshoz?
Az orvos és a védőnő véleménye, javaslata valamint a médiából kapott információ a legerősebb befolyásoló tényező. A magasabb iskolai végzettségű szülők fontosabbnak tartják gyerekek egészségvédelmében az ajánlott védőoltások alkalmazását. Azoknál a gyerekeknél is gyakoribb az ajánlott védőoltás beadatása, akik bölcsödébe, gyermekközösségbe járnak. Az viszont elfogadhatatlan, ha a gyermekek egészséghez való egyenlő joga azért sérül, mert az ajánlott védőoltások alkalmazása függ a családok szociális helyzetétől (ez fordul elő az alacsony iskolázottságú szülők esetében – derült ki a válaszokból).

Az oltások hanyagolásának oka lehet továbbá a védőoltások körüli botrányok - mely szerint pl. az autizmus egyik kiváltója is lehet az oltás beadása, mint gyújtópont a problémában, és a gyöngített kórokozókat alkalmazó oltóanyag hevessége, vagyis betegség kialakulásának veszélye, a gyermekek tű-iszonya, a szülők pénztárcájának kongása, és nem utolsó sorban az az egészség-tudat - szerencsére - melynek következtében a szülők szeretnék, ha gyermek szervezete legyőzné magától a kórokozókat és ezáltal megerősödne immunrendszere. Ez a kondicionálás, ami hasznos a szervezetnek, de nem mindegy milyen és milyen lefolású betegségről van szó, ehhez szakorvos tanácsa szükséges! - a szerk.

Medipress

Szerkesztő: Fodor Kata

(Képek: piqs.de)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2527 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x