Különleges mézfajták - kóstold meg!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Különleges mézfajták - kóstold meg!

Különleges mézfajták - kóstold meg!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

A virágokból a méhek által nyert illatos nedű a virágok nektárja. Ez nektár a virágok fajtájától, illatától, színétől függ. A fajtamézek sokaságából válogathatunk, érdemes a méhészetekben okosan választani.  


Rendezvénynaptár
A nektárt felszívva a méhek a méz készítését már a gyomrukban elkezdik. Ezt a szervet mézhólyagnak is nevezik a gyomron belül, ezt az anyagot ez után a viaszos sejtekbe helyezik, a méhkaptárokba. Itt tovább érlelődik, s ettől válik a nektár valóban mézzé. A mézzé alakuláshoz szükség van a méhecske invertáló folyamatára.

Ez van a mézben:
 • nitrogénvegyületeket,
 • többféle cukrot,
 • dextrint,
 • fermentumokat,
 • savakat,
 • illat-, és aromaanyagokat,
 • ásványi anyagokat,
 • vitaminokat,
 • valamint kevéske virágport tartalmaz.
Hatását tekintve ez az összetétel
 1. baktériumölő és
 2. nyugtató hatású
A méz a legősibb természetes gyógyszer
Cukortartalma miatt minden méz előbb-utóbb besűrűsödik. Az akácméz rendkívül átlátszó, szinte fehér, alig sárgás színű. Ez akár évekig is folyós maradhat, de a vegyes virágmézek és egyéb speciális mézfajták akár néhány hét vagy hónap alatt kikristályosodhatnak, ikrásodhatnak, vagyis becukrosodnak. Ez a cukrosodási gyorsaság egyébként a mézben található cukorfajták arányától, így a glükóz és fruktóz arányától függ. A besűrűsödés átmenetileg visszafordítható, ha meleg, 40-50 Celsius fokos vízbe helyezzük a mézet. Erről viszont tudnunk kel, hogy ezáltal a méz értékes tápanyagai kismértékben megsérülnek. Figyelem! SOHA ne tegyük a mézet mikroba, vagy ne melegítsük ki - akkor ugyanis minden pozitív hatását elveszti.

A méz fogyasztása mértékkel naponta, cukor helyett ajánlott. Cukorbetegeknek is inkább a kevés méz fogyasztása kívánatos, diabétesz esetén azonban az akácmézet, az alacsony cukortartalmú mézfajtákat keressük, tartsuk be a dietetikus tanácsait.

A leggyakoribb mézfajták


Akácméz: A legkedveltebb és legismertebb mézfajta. Hazánk Európa szerte kiemelkedő akácméztermelésben. Teljesen világos, tiszta, áttetsző színű nektárja. Italok turmixok, kávék és teák mellé általában ezt ajánlják.

Hársméz: Hazánkban szintén rendkívül kedvelt típus, gyakran borostyánvörös színe van. Ahogy teaként is, méz formájában is a meghűléses bajokra, köhögésre, hurutra ajánlható, erősen gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó.

Repceméz: Az egyik legkiválóbb mézfajta, amely tavasszal elsőként gyűjthető. Állaga krémes, pudingszerű, rendkívüli csemege. A legkevésbé savas, ezért a gyomrukra érzékenyek ezt fogyasszák. Víztartalma elég nagy, ezért igazán tápláló, bőrünkre kúraként, édességekhez ajánlható, világos színű típus.

Szelídgesztenye méz: Sárgásbarna, ritka különlegesség, Kesernyés utóíze miatt csak kevesen kedvelik. E finomság már talán csak rövid ideig elérhető, a klímaváltozás kapcsán ugyanis egy betegség sorra irtja ki a szelídgesztenyefajtákat hazánkban is. Fogyasztása szív-, és érrendszeri betegeknek ajánlott.

Erdei méz: (néha "vadmézként" árulják) Nem virágokból, hanem speciálisan, pl. levélnedvekből nyerhető cukros oldatból készülő méz. Erdei jelzőjét arról kapta, hogy erdőben található növényekről származik ez a nedű. Bármilyen izgalmasan is hangzik, hazánkban a fenyőméz, a fenyőkön élő levéltetvek gyártmánya. Színe egyenesen fekete, szurokszerű.

Napraforgó méz:
Nyár végén nagy mennyiségben gyűjthető mézfajta, amely aranysárga színű, az olajhoz hasonlóan, ám meglehetősen pikáns, csípős. Főként ételekbe, süteményekbe ajánlható. Gyors kristályosodása miatt zárt edényben, hűvösben tárolandó.

Selyemkóró méz: A selyemkóró más néven szíriai kender, vagy vaddohány, valójában egy gyomnövény, ami azonban kiváló mézet ad. Erőteljes ízű, hazánkban nagy mennyiségben fellehető mézfajta. Színe az akácéhoz hasonló, erőteljes íze miatt olyan ételekbe ajánlják, ahol méz meghatározó ízt képvisel.

Medvehagyma méz: Egy gyorsan besűrűsödő méz-különlegesség, amely tavasszal gyűjthető. Hazánkban a Bakony lejtőin és a Mecsekben terem csak meg. Fokhagymára emlékeztető illatú, ezért pl. a pikáns keleti csemegékhez inkább ez a méz ajánlható. Színe zöldesbarna. Hatásait tekintve vírusölő, koleszterincsökkentő, vértisztító. Rendkívül divatos, így nem nagyon lehet hozzájutni és drága is.

Vegyes virágméz: Többféle virág egyidejű felhasználásával készülő típus, igen aromás, legtöbben ezt a típust ismerjük meg már gyermekkorunkban az uzsonnák elmaradhatatlan mézeskenyerének formájában. Minősége a tartalmától függően gyakran változik, éppen ezért viszonylag olcsó is.

Fodor Kata


 
 
[ 13371 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x