Gyógynövénnyel a hajhullás ellen - a Bhringaraja
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógynövénnyel a hajhullás ellen - a Bhringaraja

Gyógynövénnyel a hajhullás ellen - a Bhringaraja

Forrás: Vegafood
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

A hajhullást ma már nem tünetként, hanem önálló betegségként látjuk. Hajlamosak vagyunk szépségünk sérülése esetén egyből a legdurvább vegyszereket és gyógyszereket bevetni, noha a természetes szerek és gyógynövények képezik a valódi, hasznos alapját a gyógyszertárakban kapható, vegyi anyagokkal dúsított szereknek is. Szép és erős haj, a kopaszság eltüntetése és a hajhullás megállítása a cél? A legjobb hajerősítő a Kelet patikájából. 


Rendezvénynaptár
Közismert név: Eclipta
Szanszkrit név: Bhringaraja, Keshraja
Latin név: Eclipta alba – Folium (Compositae)

A Bhringaraja olaj elismert hajerősítő szer, kiváltképp a haj sötét színének megőrzésére és a kopaszság kezelésére használják. Gyakran úgy fordítják, mint a „haj királya”, azonban a szó szerinti jelentése: méhek uralkodója. Dekokciós eljárással hozzáadják egy adott mennyiségű kókuszdió olajhoz, és mivel a kókuszdió olaj „hűsítő” olajnak számít,külsőleg használják gyulladásos és túlhevüléses feji problémák esetében, mint például fejfájásra, homloküreg-gyulladásra, és fülfertőzésekre. Ez a gyógynövény szintén hasznos bármilyen más jellegű gyulladásos probléma kezelésére.

Összetevők:
 • Triterpén glükozidok és szaponinok – Oleanán
 • glükozidok,
 • eclalba-szaponinok,
 • B-amyrin
 • Flavonoidok – luteolin,
 • apigenin,
 • wedelolacton
 • Wedelin-sav és ecliptal

Gyógyhatások: Vértisztító szer, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, lázcsillapító, sebhegesztő szer, tonizáló, epehajtó, májoltalmazó szer

Indikációk:
Fej: Túl korai őszülés esetén; a hajhullás és az idő előtti kopaszodás gyakran pitta egyensúlyhiány miatt jelentkezik, a test túl magas pitta szintje, szinte azt mondhatjuk: „elégeti” a hajhagymákat. A bhringaraja tisztítja a pittát, és különösen a fejet tisztítja meg. Jótékony hatással van a meglazult fogakra, a hallászavarokra, az émelygésre, szédülésre (a fejben jelentkező váta zavarokra). Erősítő szerként használják az asthi dhátu (csont) szövetek egyensúlyzavaraira. Tonizálja a test váta szintjét, és mivel egyben erősítőszerként is hat, csökkenti a váta mennyiségét. A bhringarajával készült olajok az arcüregekben, az orrban és fejben fellépő dugulásokat is eloszlatják. Ezen kívül orr- és szemcseppként is használják.

Máj: Májzsugorodás, hepatitisz esetén; kitisztítja a ranjaka pittát a természetes előfordulási helyéről és megvédi a májat. Növeli az epe áramlását, serkentve ezzel az étvágyat. A májműködésre gyakorolt kiváló hatásával a vérre is pozitívan hat; tulajdonképpen elősegíti a vérképződést, megerősíti a rakta dhátut, és ezzel csökkenti a vérszegénységet. Elhárítja a magas vérnyomást a hajszálerek megerősítésével, amit a fokozott pitta és váta szint okoz. A szemekre és a kötőhártya-gyulladásra is jótékony hatással van; valamint a szemeken jelentkező árpát és vörösséget is megfelelően gyógyítja.

HarmoNet tipp: További gyógyító fűszerekről olvasnál? >>

Idegrendszer: Használható álmatlanság és szellemi zavarodottság esetén, amelyet a magas pitta és váta szint idéz elő. Oldja a stresszt és lecsökkenti annak hatását a majja dhátu tonizálásával. A bhringaraja fokozza a vérellátást és táplálja az agyszöveteket.

Bőr: A bhringaraja az idegrendszeren és a máj működésén keresztül a bőr állapotára is kihat és így enyhíti a viszketést és a gyulladást. Szintén gyógyítja az olyan betegségeket, mint a csalánkiütés, ekcéma, és kopaszító sömör, amelyek a rasza és a rakta dhátu rendellenes működése következtében alakulnak ki. Abban is segít, hogy depigmentáció után a bőr visszanyerje eredeti színét.

Tüdő: Csípős tulajdonsága elősegíti a nyálkakiválasztás csökkentését, valamint az asztma és hörghurut kezelését.

Szaporítószervek: A szer rasayana tulajdonsága megerősíti a sukra dhátu gyengeségét azáltal, hogy helyreállítja a szervezet ondótermelésének minőségét és mennyiségét. Ennek elérésére elsődlegesen a gyógynövény magját alkalmazzák.Nőgyógyászat:
Segít megelőzni a túlzott méhvérzést úgy, hogy kitisztítja a pittát az arthavasrótaszból és a méhből.

Ájurvédikus energetika:
Rasza (íz): Keserű, csípős, édes
Vírja (hatás): Hűsítő
Vipaka (emésztés utáni hatás): Csípős
Guna (minőség): Száraz, könnyű
Dósákra gyakorolt hatás: Egyensúlyba hozza mindhárom dósát; VPK =, PV-, Pitta rasayana
Dhátu (szövet): Plazma, vér, csont, idegek, szaporító
Sróta (csatorna): Vérkeringési, idegrendszeri, emésztési, légúti, húgy, szaporító


Kontraindikációk: Nem alkalmazható az emésztőrendszert érintő bármilyen jellegű meghűlés esetén.

Biztonsági előírások: Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása más gyógyszerekkel.

Adagolás: 250 mg–5 g/nap

Megjegyzések:
 • Habár az ájurvédikus irodalom ennek a gyógynövénynek 3 fajtáját említi (fehér, sárga és kék virágzatú), közülük a fehér virágú a leggyakrabban alkalmazott. A bhringaraja egynyári növény, amely szereti a nedves vagy megműveletlen földet, és egész India területén honos.
 • Ezt a gyógynövényt klasszikus fiatalító szerként tartják számon, amely megelőzi az öregedést, valamint lassítja a korosodás jeleit.
 • Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható hajhullásos és bőrgyulladásos megbetegedések esetén.
 • Különféle energetikai osztályozása létezik. A korai szakirodalomban a vírjáról, hatásáról szóló leírások úgy említik, mint ami csípős, ám ezzel szemben az újabb keletű leírások szerint hűsítő hatással rendelkezik. A májra gyakorolt védelmező hatása, valamint bőrgyógyító, vérzéscsökkentő és nyugtató hatásai minden bizonnyal a gyógynövény hűsítő tulajdonságára mutatnak rá.

Ha nem csak gyógyszereket alkalmaznál magadon, hanem megelőznéd a vitaminhiányt és megőriznéd a szervezetedben lévő elemek kritikus egyensúlyát, akkor érdemes táplálkozásodat is gyógyító növényekkel és fűszerekkel tarkítanod. Fogalmad sincs, hogy hol jutsz hozzá az Áyurvéda által szorgalmazott szépítő ételekhez, és gyógyhatású fűszerekhez? Kóstold meg a VegaFOOD napi menüjét! Mi is ezt esszük!

VegaFOOD >>(Fotók: VegaFOOD)


 
 
[ 12893 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x