Baba projekt vagy szabad a szerelem? Ismerd meg nemi ciklusod!...
Címlap / Szépség-Egészség / Baba projekt vagy szabad a szerelem? Ismerd meg nemi ciklusod!

Baba projekt vagy szabad a szerelem? Ismerd meg nemi ciklusod!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A nők köztudottan két dologért képesek mindent megtenni: hogy legyen, és hogy ne legyen gyerekük. Ha a teherbeesés megy nehezen, az ultrahangos diagnózis sokat segíthet a testi okok feltárásában, mindkét nemnél. A nőknek azonban első lépésként fontos tisztában lenniük a női nemi ciklus felépítésével.  

A ciklus felépítése
A kismedencében elhelyezkedő petefészeknek kettős szerepe van: női ivarsejteket (petesejteket) és női nemi hormonokat termel. Ez utóbbiból két csoportot különböztetünk meg, az ösztrogéneket és a progesztagéneket. 
A normális nemi ivarérettség időszakában két, egymáshoz kapcsolódó ciklus megy végbe a nők szervezetében. A petefészekben a petesejt egy érési folyamaton megy át, és kialakul belőle és a körülötte lévő sejtekből az úgynevezett tüsző. Ez a tüsző termeli az ösztrogéneket, más néven tüszőhormonokat. Nagyjából a folyamat közepén a megérett petesejt kiszabadul a tüszőből (ez az ovuláció), és bejut a petevezetékbe. Ha ekkor találkozik a hímivarsejttel, megtermékenyül és beágyazódik a méhbe. Amennyiben nincs fogamzás, akkor a petesejt 2-3 nap alatt elpusztul.

A tüszőből kijutott petesejt helyén megjelenő új sejtek termelik a progesztagént, más néven sárgatesthormont. Ennek egyik fő feladata, hogy előkészítse a méh nyálkahártyáját az megtermékenyült petesejt befogadására. Ha nem történik fogamzás, akkor ez az előkészített nyálkahártya leválik, és a hüvelyen át kiürül a szervezetből – ezt nevezzük menstruációnak.
Amennyiben nem alakul ki várandósság, az ovulációs és a menstruációs ciklus általában 2-2 hetenként ismétlődik. A ciklus első napjának mindig a menstruáció első napját tekintjük, amelyet érdemes egy naptárban mindig bejegyezni, mert fontos információt adhat a vizsgáló orvosnak, és így nyomon követhető a ciklus esetleges zavara is.

HarmoNet tippVeszélyes fogamzásgátlási módok >>
  
Ultrahangos tényfeltárás
Ma már egy egyszerű hasi ultrahanggal meg lehet mondani, hogy hol tart egy hölgy a ciklusában. Ez azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya és a petesejt állapota alapján pontosan behatárolható a legvalószínűbb fogantatási időpont is. – világítja meg a helyzetet dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang-diagnosztája.

A várt terhesség be nem következésének számos oka lehet, amelyek esetleg a cikluszavarokra vezethetők vissza. Ezek hátterében többek közt olyan jelenségek állhatnak, mint a fizikai vagy lelki hatások vagy éppen a táplálkozás. Ha tehát a szervezetben felborul a kényes egyensúlyi állapot, a ciklus akár hosszabb-rövidebb időre ki is maradhat. Mindenkinél előfordulnak úgynevezett anovulációs ciklusok is, amikor nincs peteérés, de a menstruáció ugyanúgy megjelenik. Ha ez többször előfordul, az ultrahangos monitorozás segít megmondani, vajon van-e éppen érett petesejt, vagyis van-e esélye a teherbe esésnek.
Mivel a fogamzás elmaradása (infertilitás) mindkét fél részéről kivizsgálást igényel, első lépésként érdemes egy fájdalmatlan, mellékhatás-mentes ultrahangos vizsgálatot végeztetni.

Ha elmarad a fogantatás
Amennyiben gond van a teherbeeséssel, a nőknek hasi- és hüvelyi ultrahang vizsgálaton kell részt vennie, hogy kimutatható legyen egy esetleges testi betegség, amely akadályozhatja a fogamzást. A férfiaknál hereultrahang vizsgálatot kell mindenképpen megejteni. Ez a monitorozás azért fontos, mert így fény derülhet egy esetleges herevisszerességre, amely akár meddőséghez is vezethet. Ugyanis a testhőmérsékletnél átlagban 2 fokkal alacsonyabb here-hőmérséklet a kitágult vénás hálózatban pangó vér miatt megemelkedhet és romolhat az oxigén-ellátottság is, ez pedig a spermiumképződést károsíthatja. Fontos tudni, hogy a herevisszeresség visszafordítható állapot, vagyis egy operáció után három hónappal már meg is történhet a fogamzás.
Ha a pár egyik tagjánál sem derül ki semmiféle eltérés, az ultrahangos eredmények birtokában kell továbblépni speciális nőgyógyászhoz, illetve andrológushoz.

További információ >> 

(Képek: piqs.de)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2891 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x