6 boldogító étel - Endorfin (boldogsághormon), amivel megúszod...
Címlap / Szépség-Egészség / 6 boldogító étel - Endorfin (boldogsághormon), amivel megúszod az őszi depressziót!

6 boldogító étel - Endorfin (boldogsághormon), amivel megúszod az őszi depressziót!

Forrás: HarmoNet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Hivatalos nevén endorfin, népszerű nevén boldogsághormon. Mi az endorfin? Különleges, fehérje jellegű anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az őszi-téli nyomottságot.  

Ma egy picit ízelítőt kapunk az őszi napokból. Ha megjön az igazi ősz, sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak.

Mi az endorfin? – Az agyban termelődő fehérje jellegű, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelősek.
 

6 hatásos boldogító étel őszi napokra:
Ezek az ételek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését. Ezek az ételek nem tartoznak az egészséges táplálékok sorába – de mégis boldogabb velük a világ. Aki nyakló nélkül fogyasztja ezeket, az egészen biztosan súlyos szeretet-hiánytól szenved. Ám a borongós napokon ezekből egy-egy falatka csak javít közérzetünkön.

  1. érett és lágy sajtok, - Ebből néhány falatka – például szőlőszemmel vagy savanyú szilvával fogyasztva teljesen elveszi az étvágyat – míg ha bezabálunk belőle, tönkretesszük a fogyókúrát és stresszessé válunk!
  2. a vörösbor – azok az emberek, akik gyerekként kevés simogató szeretetet kaptak, felnőtt korukban hajlamosak alkoholistává válni. Az alkohol ugyanis endorfint termel, akárcsak a simogatás. Aki azonban este, vagy alkalom szerűen egy-egy pohár vörösborral vidítja fel magát, tett egyet egészsége és jókedve érdekében!
  3. joghurt- kefir, a tejföl – a tejtermékek közül azok, melyek élő flórát tartalmaznak, nagyon jótékonyan hatnak nem csak emésztésünkre, hanem teltségérzetünk által a boldogságunkra is! Egy pár korty kefir ráadásul a csokizási vágy ellen is kiváló!
  4. az érlelt és füstölt húskészítmények – Észrevetted már, hogy a férfiak csokizás helyett néha egy darab házi kolbásszal vigasztalódnak? Ennek az az oka, hogy a füstölés és a pácolás által keletkező ízek ugyancsak az endorfin termelésre hatnak.
  5. élesztős ételek – sütemények – Ha egy szerelmi csalódott csajt megkérdezel, mi jobb egy pasinál, a válasza valószínűleg az lesz: egy süti (vagy kettő – vagy egy malomkeréknyi torta!) A tortákban nem csupán a cukor, de az élesztő is endorfint termel, tehát, ha élesztőt tartalmazó ételt fogyasztunk, azzal is elérhetjük a vágyott hatást.
  6. édességek, csokoládé, kakaó – az édességek mindegyike közismert „boldogság forrás”.
     
Miért nyúlunk előszeretettel a csokihoz az egészséges ételek helyett?
A csoki hatására megváltozik a szervezetben a zsír és a szénhidrát aránya, ami befolyásolja a boldogsághormonok termelését. Ez a hormon felel a boldogságért és az ellazulásért, ám a hosszan tartó stressz során jelentősen csökkenhet a szintje.
 
 
 
Ezért ha feszültek vagyunk, vágyunk valami édesre, amitől tudat alatt megoldást várunk a problémáinkra. A kulcsszó azonban itt is a helyettesítés: például egy joghurtos gyümölcssalátával ugyanazt a hatást érhetjük el, mivel a gyümölcs és fehérje kombináció nagyon jó feszültségoldó. Azonban ha elég erősek vagyunk és időnk is van, a legjobb megoldás, ha sétálunk egy nagyot a friss levegőn.



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 74209 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x