Az első számú halálok gyermekeknél: rák. Hogyan segíthetünk?...
Címlap / Szépség-Egészség / Az első számú halálok gyermekeknél: rák. Hogyan segíthetünk?

Az első számú halálok gyermekeknél: rák. Hogyan segíthetünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Onkológiai és Hematológiai Osztálya az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 5 millió forintos támogatása eredményeként egy - a tumoros, leukémiás gyermekek sikeres gyógyításához nélkülözhetetlen - minden korcsoportnál optimálisan használható lélegeztetőgép megvásárlására kap lehetőséget. 

A speciális lélegeztetőgépről
A tumoros, leukémiás gyermekek gyógyítása során a kis- és nagy betegek immunrendszerét igen agresszív immun- és kemoterápiás kezelésekkel gyengítik le. Teszik ezt annak érdekében, hogy az ily módon legyengített szervezetben a betegségért felelős leukémiás sejtek könnyebben, és maradéktalanul elpusztíthatóak legyenek. Egy ilyen beavatkozás sorozat, illetve műtét után sajnos nem ritka, hogy a hirtelen kialakult állapotromlás miatt a betegeket átmenetileg intenzív osztályon kell kezelni – lélegeztetőgép segítségével. A kezelt betegek testmérete a kiscsecsemőtől a felnőtt méretig terjedhet, ezért nélkülözhetetlen: egy minden korcsoportnál optimálisan használható lélegeztetőgép, a Servo Universal lélegeztetőgép. A tumoros, leukémiás betegek, ha az akut állapotromláson túljutnak, már jó eséllyel gyógyíthatók, ezért nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon egy minden igényt kielégítő gép a különböző testmérettel rendelkező betegek átmeneti, gépi lélegeztetéséhez.

A betegségről
Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig eltartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára. A tumoros beteg gyermekek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényelnek. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Onkológiai és Hematológia Osztályáról
Mintegy évi 100 új daganatos gyermeket látnak el a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáján, azaz a Tűzoltó utcában. A kórház hematológiai és onkológiai osztálya a daganatos és leukémiás gyermekeket kezelő országos hálózat központjaként működik, ahol az ország összes onkológiai gyermekbetegének 44%-át kezelik. Onkológus orvosok mellett speciálisan képzett, onko-hematológiai szaknővérek, gyógypedagógusok, foglalkoztatók, játékterapeuták, gyógytornászok és pszichológusok segítik a gyerekek gyógyulását.

A gyógyszeres kezeléseken kívül a sebészeti beavatkozások nagy része is helyben történik, sugárterápiára az Országos Onkológiai Intézetbe viszik a betegeket. A több mint 120 éves múltra visszatekintő Tűzoltó utcai Gyermekklinika a Közép-magyarországi Régió egyik egyetemi gyermekgyógyászati centrumaként működik. Az országban itt van a legtöbb onkológus, illetve hematológus. A hat szakorvoson kívül az összes ezzel kapcsolatos terület szakemberei: speciálisan képzett onkohematológiai nővérgárda, gyógypedagógusok, foglalkoztatók, pszichológusok, játékterapeuták, gyógytornászok vesznek részt a gyógyításban.

HarmoNet tipp: A rák gyógyszere a konyhádban van! Mi az? >>

Összesen 134 ágya van a klinikának, ebből 54 ágy van a Hematológiai, Onkológiai és Neuro-onkológiai Osztályokon. Emellett 5 kezelőhely lett kialakítva az újonnan létrehozott nappali osztályon, s hét olyan baba-mama szobával együtt, amelyekben komforttal tudjuk az itt lévő hematológiai betegeket elhelyezni. Az onkológiai és hematológiai betegek gyógyszeres ellátásán kívül a sebészeti beavatkozások nagy része is itt zajlik, a gyermeksebészeti részlegen. Két gyermeksebész van, két aneszteziológus, intenzív szakorvos, intenzív osztály és posztoperatív részleg, tehát a műtéti ellátás teljes vertikumára fel van készülve az osztály. Bizonyos esetekben a pár utcára lévő I. számú Gyermekklinikán történik maga az operáció, igen szoros együttműködés van a két gyermekklinika sebészeti gárdája között.

Sugárterápiára az Országos Onkológiai Intézetbe szállítják át a gyerekeket – ez nagyon jól működik, évtizedek óta bejárt út. A sugárterápiát  mindig egyénileg szabják meg, minden egyes esetben külön átjön egy kolléga, megnézi a gyerekeket és az eddigi történéseket, ezután születik meg a döntés.

Óriási előnye klinikánknak, hogy az összes gyerekgyógyászati szakma jelen van. A gyermek-neurológiai csoport feladata bármilyen daganatos gyereknél jelentkező neurológiai tünetek azonnali és szakszerű értékelése és vizsgálata, a gyermek-endokrinológia feladata az endokrinológiai problémák – például egy agydaganat eltávolítása utáni kieséses tünetek – feltérképezése. A súlyos sorvadás megelőzése – például kemoterápia vagy sugárkezelés kapcsán, mikor nem eszik a gyerek – a gyermek-gasztroenterológusok feladata, megfelelő diéták, esetleg megfelelő intravénás táplálás beállításával.



A klinikának saját röntgenlaboratóriuma és saját ultrahang laborja van. Emellett van saját klinikai kémiai laboratórium is a sürgős esetekre
, de a hétköznapi rutinvizsgálatokat egy ideje a nagy központi egyetemi laboratóriumban, az I. Belklinikán végzik. A speciális genetikai laboratóriumunkban az összes leukémiás gyerek kezelésének megkezdése előtt genotípus elemzést készítenek, amiből kiderül, hogy vannak-e ún. marker kromoszómák. Az immunológiai vizsgálatokat az I. sz. Patológiai Intézetben végzik, illetve egyes esetekben a Biológiai Intézet, Falus András professzor flow citológiás vizsgálatai is rendelkezésre állnak. A biopsziás anyagok értékelése megosztva történik az Egyetem két patológiai intézetében szervek szerint, illetve az ottani specialitások függvényében. Agydaganatok esetén az új Európai Uniós elvárásoknak megfelelően külső nemzetközi kontrollra is szükség van az értékelésnél – ennek technikai feltételeit most alakítjuk ki.

MR vizsgálatra a Városmajor utcába, a Heim Pál Kórház MR laborjába, illetve a Szentágothai Tudásközpont MR laborjába küldik a gyerekeket. A CT eredményt elsősorban onnan kérik, ahol a korábbi vizsgálatokat végezték – legnagyobb számban a Heim Pál kórház CT laborját veszik igénybe, ahol a saját szakemberük is rendszeresen dolgozik, így ő tudja leletezni, vizsgálni a saját betegeinket.

Mindhárom fekvőosztályon vannak olyan – saját fürdőszobás – szobái, ahol egy gyermeket és egy szülőt tudunk elhelyezni. Ezekbe a kórtermekbe azok szoktak kerülni, akiknek a betegsége ezt indokolja: például nagyon alacsony a fehérvérsejtszámuk.  Az ambulancia fölött kialakított hét nagyon szép baba-mama szobában azok lakhatnak, akik a földrajzi távolság, illetve szociális helyzetük miatt nem tudnák máshogy megoldani a kezelések időszaka alatti budapesti tartózkodást. Az osztály javaslata alapján születik meg a döntés, hogy milyen sorrendben biztosítják a teljesen térítésmentes szobákat.

HarmoNet tipp: Rák: Akkor sem hiszed el, amikor kimutatják... >>

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványról

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ma Magyarországon az egyik legnagyobb adományozói körrel rendelkezik, és 2003 óta immár több mint 371 millió forinttal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését.

A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, kiemelten közhasznú, nonprofit szervezet. Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány - mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3847 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x