Tej: élet, erő, egészség...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Tej: élet, erő, egészség...

Tej: élet, erő, egészség...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

A tej az újszülöttek első és egyedüli táplálékául szolgál. Nem véletlen, mivel mindazt a nélkülözhetetlen tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és immunvédő faktort tartalmazza, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen. Természetesen az anyatej összetétele eltér a tehéntej összetételétől, viszont a különbség messze nem akkora, mint a különleges hőkezelésen és tartósító eljárások sorozatán átesett tejfajták esetén.  


Rendezvénynaptár
A tej az újszülöttek első és egyedüli táplálékául szolgál. Nem véletlen, mivel mindazt a nélkülözhetetlen tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és immunvédő faktort tartalmazza, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen. Természetesen az anyatej összetétele eltér a tehéntej összetételétől, viszont a különbség messze nem akkora, mint a különleges hőkezelésen és tartósító eljárások sorozatán átesett tejfajták esetén.

A tej és tejtermékek fogyasztásának előnye több tényezőből tevődik össze. Vegyünk egy liter Magyarországon kapható átlagos, 2,8% zsírtartalmú tejet. Mi az, amit megiszunk? Lássuk a táblázatot:

Energiatartalom: 602 kcal
Fehéje/zsír/szénhidrát:23/42/35%
Koleszterin: 100mg
Nátrium: 450mg
Kálium: 1480 mg
Kalcium: 1200 mg
Magnézium: 170 mg
Vas: 2mg
Réz: 0,17 mg
Cink: 3,6 mg
Króm: 130 microg
Foszfor: 700 mg
A-vitamin: 150 microgr
B1-vitamin: 350microg
B2-vitamin: 1500 microgr
B6-vitamin: 500 microg
B12-vitamin: 3 microgr
Biotin: 15microgr
Pantoténsav: 1,5mg
C-vitamin: 10 mg
D-vitamin: 0,2 microgr
E-vitamin: 0,7 mg
Víz: 877g

Táplálkozás-élettani szempontból a tejnek kiemelt jelentősége van. Ez elsősorban a magas fehérje-tartalomnak és ezen belül is az aminosav összetételnek köszönhető. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony. Ebben szerepet játszik a tejcukor tartalom (laktóz), a nátrium, kálium, magnézium, kalcium jelenléte is. Kiemelt a kalcium tartalma, melynek felszívódását a tej egyéb komponense biztosítja. A zsírban oldódó vitaminok- A, D, E - jelenléte mennyiségileg nem számottevő, a vízoldékony vitaminok közül a B12, és B2- vitamin érdemel említést.

A forgalomban lévő tejfajtáknak két nagy csoportja ismert: a pasztőrözött és a magas hőkezelésen átesett (un. UHT) tej. Pasztőrözés során a tejet 15 mp-ig 71C-ra hevítik, majd 6C- ra hűtik. UHT -eljárással a tejet 135C-ra hevítik legalább 1 mp-ig. majd 30C -os zárt konténerekben tárolják 15 napon át.

Milyen változások történnek a tejösszetételben a kétféle hőkezelés során? Lássuk a táblázatot:

Vitamin Pasztőrözés UHT- Kezelés
B12 Nincs szignifikáns változás A tárolás során majdnem teljes veszteség
B2 Nincs szignifikáns változás Nincs szignifikáns változás
A Nincs szignifikáns változás Nincs szignifikáns változás
Pantonténsav Nincs szignifikáns változás 30%-os veszteség hat hét alatt szobahőn
Biotin Nincs szignifikáns változás Nincs szignifikáns változás
B6 Nincs szignifikáns változás 20 hetes tárolási idő után elvész
B1 Kevesebb, mint 10%-os veszteség Nincs szignifikáns változás
C 0-10%-os veszteség, mely egy hét tárolás után 25-45% 0-80% -os veszteség, 1-2 hét tárolás után majdnem teljes veszteség(az oxigén permeabilitás függvényében)
Folsav Nincs szignifikáns változás 10-40%-os veszteség, 1-2 hét tárolás után teljesen elvész (az oxigén permeabilitás függvényében)
E Nincs szignifikáns változás Nincs szignifikáns változás
D Nincs szignifikáns változás Nincs szignifikáns változás


A táblázat alapján elmondható, hogy a pasztőrözött és UHT- kezelt tej B12-, B6-, C- vitamin, pantoténsav, folsav összetétele különbözik egymástól.

Összefoglalva elmondható, hogy
- az UHT- kezelet tej B12-, B6-, C- vitamin , folsav, pantoténsav tartalma legalább 30%-al kevesebb, mint a pasztőrözött tejé.
- pasztőrözött és UHT- kezelt tej aminosav- tartalma megegyezik.



 
 
[ 9697 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x