A vashiány
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A vashiány

A vashiány

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-15

Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtek hemoglobinjának felépítéséhez a vas nélkülözhetetlen - vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és a test oxigén ellátása rohamosan csökken. Akinek nincs elegendő vas a szervezetében, az fáradékonyabb, a betegségekkel szemben nem annyira ellenálló.  


Rendezvénynaptár
Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtek hemoglobinjának felépítéséhez a vas nélkülözhetetlen - vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és a test oxigén ellátása rohamosan csökken. Akinek nincs elegendő vas a szervezetében, az fáradékonyabb, a betegségekkel szemben nem annyira ellenálló.

Kinek van szüksége vasra?
Mindenkinek. De vajon mi a megfelelő arány? Köztudott, hogy a hosszabb-rövidebb ideje vegetáriánus életmódot folytatók testében a vas szintje alacsonyabb, mint a húst fogyasztókéban.

A legtöbb táplálkozástani szakember a vashiány kialakulására figyelmeztet, ugyanakkor az Egyesült Államok egyes kutatói azon véleményüknek adnak hangot, miszerint összefüggés mutatható ki a vér magasabb vasszintje és a szívbetegségek és a rák előfordulási gyakorisága között. Vizsgálatok azt mutatták, hogy középkorú férfiak körében háromszor magasabb a szívbetegségek előfordulása mint középkorú nők esetén, és ez összefüggésbe hozható a két nem közötti vasraktárbeli különbségekkel. Férfiak esetén a test vasraktárai serdülőkortól kezdődően folyamatosan emelkednek, míg nők esetén a menstruációs vérvesztés következtében a vasraktárak alacsony szinten maradnak egészen a klimax bekövetkeztéig. Menopauza után lévő nők körében a vér vasszintje valamint a szívbetegségek gyakorisága egyaránt drasztikusan megemelkedik. Ezen erdeményeket a kutatók mindeddig a vér ösztrogénszintjének jelentős csökkenésével magyarázták, most azonban felvetődött a kérdés, vajon nem a vér megnövekedett vasszintje-e a felelős a fentiekben ismertetett tényekért?

A vas prooxidánsként betöltött, mostanáig kevésbé hangsúlyozott szerepe is említést érdemel. A vas növelheti a rák kockázatát azáltal, hogy segíti a szabadgyökök képződését, melyek közismerten sejtroncsoló hatásúak. Káros szabadgyökök képződését mérsékelhetjük mind több friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával.

A dilemma, hogy valóban olyan nagy a vashiány kialakulásának veszélye, mint azt korábban hangsúlyozták, és valóban szükségünk van vaspótlásra, vagy óvatosabbnak kellene lennünk kiegészítőként történő fogyasztásával.

Valószínűnek látszik az az elképzelés, miszerint a fogyasztásra ajánlott vasmennyiség korcsoportok, nemek szerint eltérő és egyéni igényeket is tükröz.

A vérszegénység
A vas tartós hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet, aminek tünete a szaporább légzés mellett a fertőzésekre való fokozott hajlam, fáradékonyság, illetve gyengeség, de árulkodó jel a sápadt bőr is. Vérünkben nincs elég hemoglobin, mely szerveinket megfelelő mennyiségű oxigénnel láthatná el.

Szervezetünk fontossági sorrendben „osztja” szét a tápanyagokat, mivel körmünk nem létfontosságú szervünk, ezért a tápanyagok hiánya leghamarabb látható rajta. A körömdiagnosztika módszere szerint a vékony, kanál formájú köröm (különösen a hüvelykujjon) általában vashiányt jelez, de a köröm berepedezettsége és halvány színe is vashiányra utal.

A C-vitamin elősegíti a növényi eredetű táplálékban található vas felszívódását, célszerű ezért sok citromot, narancsot, grape-fruitot fogyasztanunk, akár frissen préselve, akár gyümölcsként. Fontos tudnunk, hogy a vasfelszívódást csökkentik többek között a tannátok (pl. csersav), így a feketekávé és tea, valamint a gabonafélék korpájában és a hüvelyesek héjában lévő fitátok (pl. csicseriborsó, babfélék), mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.

Tippek megfelelő vasszinthez
Egyszerű vérvétellel tudjuk meg, testünkben milyen a vas szint és időközönként ellenőriztessük! Figyeljünk oda testünk jelzéseire: a krónikus fáradtság, kimerültség erős jelzése a vashiánynak! Ha szükséges, fogyasszunk több vasat tartalmazó élelmiszert.

Kísérjük figyelemmel a kiegészítő vasfelvételünket!
Aki vassal dúsított vitamintablettával és az egész napi szükségletet biztosító vastartalmú gabonapehellyel kezdi a napot, az 36-40 mg vasat vesz magához, ami a javasolt bevitel 2,5-3-szorosa is lehet.

Adjunk vért!
A rendszeres véradás serkenti a vérképződést, karban tartja testünket. Azok a férfiak, akik évente négyszer adnak vért, 50 mg alá csökkenthetik ferritinszintjüket, a nők pedig 25 mg alá.

Mit egyek, ha vashiányos vagyok?
Jó, ha tudjuk, mivel előzhetjük meg ezt a zavaró állapotot, együnk minél több babot, borsót, teljes őrlésű kenyeret, spenótot, mazsolát, kajszi- és őszibarackot, mogyorót és gabona magvakat. Végső esetben ihatunk vastartalmú pezsgőtablettával, vagy almába szúrt szögekkel (a szöget természetesen fogyasztás előtt ki kell venni) pótolhatjuk a hiányzó vasat.

Segítségül néhány vastartalomban igen gazdag táplálék adatai (100 g termék tartalmaz x mg vasat):
fekete melasz (a cukorrépa feldolgozás mellékterméke) 16,5 mg
aszalt sárgabarack 13,5 mg
búzakorpa 12,9 mg
zabpehely 11,5 mg
búzacsíra 10 mg
mazsola 9,8 mg
sóska 7,4 mg
brokkoli 7,2 mg
zöldborsó 7,1 mg
aszalt szilva 7 mg
szójaliszt 6,9 mg
köles 6,8 mg
friss élesztő 6 mg
petrezselyem zöldje 5,8 mg

Végül, néhány gyógynövény, melynek teáját ajánlott fogyasztani a vashiány megelőzésére: verbéna (vasfű), zsurló, búzavirág, fehércsalán, csalánlé, vérosztó pimpó, pásztortáska, encián és gyökér.

Shine


 
 
[ 25567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x