Egészségünk érdekében
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Egészségünk érdekében

Egészségünk érdekében

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-19

Rohanó, XXI. századi világunkban egyre többen vágynak egy kis lassításra, megnyugvásra, mind többeknek válik fontossá saját testének védelme, egészsége. Hiszen, ha test elfárad, ha a szervezet nem bírja tovább az elképesztő stresszt, valamilyen módon tudtára adja „tulajdonosának”: valami nincs rendben.  

Rohanó, XXI. századi világunkban egyre többen vágynak egy kis lassításra, megnyugvásra, mind többeknek válik fontossá saját testének védelme, egészsége. Hiszen, ha test elfárad, ha a szervezet nem bírja tovább az elképesztő stresszt, valamilyen módon tudtára adja „tulajdonosának”: valami nincs rendben.

A wellness a modern kor sportja, de talán helyesebb a kifejezés, ha azt mondjuk, életérzése. Sportok (fitness, aerobik, futás, úszás, túrázás vagy bármilyen testmozgás) és a hozzá kapcsolható kiegészítő tevékenységek – mint pl. helyes táplálkozás, reformkonyha, szauna, gyógy- és termálvizeink felkeresése, valamint az e helyeken igénybe vehető egyéb szolgáltatások – összessége tehát a wellness. Olyan fogalom ez tehát, melynek mögöttes tartalmára egyre inkább szükségünk van, amely mindinkább válik lényegessé sokunk számára.

A testmozgás az egyetlen tevékenység, amely több energiát ad, mint amennyit elfogyaszt. A testnek bármilyen mozgás jót tesz. Jó, ha lendületes léptekkel megteszünk egy hosszabb sétát, de még jobb, ha rendszeresen annyit mozgunk, hogy alaposan kimelegedjünk. Csak ekkor következik be az, amit fitness-hatásnak hívnak. Ha megterheljük testünket, nem gyengébb, hanem erősebb és ellenállóbb lesz. Régi tapasztalat, hogy a rossz kondíció a közérzetet is befolyásolja. Ha viszont alaposan megdolgoztatjuk a testünket, elfáradunk ugyan, de vidámak, jókedvűek leszünk.

Naponta mennyi időt szánjunk rá?
Kezdetben elegendő napi öt perc. Ha naponta öt percen keresztül terheljük szervezetünket, egy idő után létrejön az "edzésinger", azaz a szívverés, a vérkeringés, az anyagcsere és a légzés összhangba kerül egymással. Ennyi időnk néhány felfrissít tornagyakorlatra még a legkímélbb munkanapokon is van. A hosszabb ideig tartó testmozgás hatása nagyobb. Sportorvosok szerint 45-60 perc testmozgás az ideális. Ennyi idő alatt a szervezet terhelése olyan intenzív, hogy minden funkció optimális mértékben növekszik. A legjobb alkalomról alkalomra növelni az edzésidőt.

Milyen gyakorlatokkal kezdjük az edzést?
Mindegy, hogy egyszer hosszabb sétát teszünk-e, legközelebb gimnasztikázunk, máskor pedig testépítésseleddzük a testünket, a fontos az, hogy ne a kimerülésig tegyük ezt és rendszeresesn mozogjunk. A lényeg, hogy edzésben maradjunk egész életünk végéig, mindig sportoljunk valamit.

Mikor végezzük a gyakorlatokat?
Naponta általában kétszer vagyunk csúcsformában. A teljesítképesség első csúcsa általában délelőtt van, a második csúcs 16 és 20 óra között. A teljesítőképesség délutáni mélypontja után ugyanis a testnek nagyobb szüksége van a mozgásra.

Közvetlenül étkezés után ne kezdjünk el edzeni, mert a szervezetet leköti az emésztés. A nagyobb vérmennyiség, amire az intenzívebb mozgásnál a szívizmoknak szüksége van, ilyenkor a gyomor- és bélfalakba áramlik.

Egy ajánlott edzésterv – a gyaloglóprogram
A gyaloglás nemcsak jó közérzetet teremt, de ha az ember örül a megtett távnak, ösztönösöen is tovább merészkedik. Próbára tehetjük az állóképességünket. A lendületes mozgással a szervezet zsírt éget el, javul az izomtónus. A mozgás megelőzi a csontritkulást, javítja a testtartást, kecsesebbé teszi a járást. Ezenkívül élénkíti az anyagcserét, és ezáltal meggyorsítja a kalóriák elégetését. Másfél kilométeres gyaloglással már elég sok kalóriát elégetünk, de még többet lehet, ha fokozzuk a sebességet. Ha a diétával és a rendszeres, jó tempójú gyaloglással testsúlyunk 5-8 százalékától megszabadultunk, jöhet a futás.

Gyaloglótechnika
Járás közben húzzuk ki magunkat, nézzünk egyenesen előre. Ne a lábunkat nézzük. Először a sarkunk érintse a talajt, aztán gördüljünk a talpunkra, végül lábujjainkkal lökjük el magunkat a talajról. Két könyökünket hajlítsuk derékszögben, és lendítsük előre és hátra a lábakkal ellentétes ritmusban. Lépteink hosszúsága legyen természetes. Ha gyorsítani szeretnénk, ne a lépteinket nyújtsuk, hanem járjunk apró, gyors lépésekkel. Ne hajoljunk előre. A jó testtartással a sérüléseket is elkerülhetjük. Kezdjük a mindennapos edzéseket könnyű bemelegítéssel, három-négy percig. Lazítsuk az izmainkat.


 
 
[ 1280 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x