Narancsbőr és köszvény - mitől alakul ki?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Narancsbőr és köszvény - mitől alakul ki?

Narancsbőr és köszvény - mitől alakul ki?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

Az egészséges táplálkozás meglehetősen szubjektív dolog ma, mégis bizonyos általánosságokat megfogalmazhatunk. A bőr szépsége nagyban függ a bevitt anyagoktól. Hogyan kerülheted el a köszvényt vagy előzheted meg a narancsbőrt? 


Rendezvénynaptár
Mi az a purin?
Az állati eredetű élelmiszerekben purin nevű anyag van.
Hogy ez miért fontos?
Pusztán azért, mert túlzott fogyasztás esetén kóros elváltozásokat okozhatnak. Az állattenyésztés, amely mindenekfölött gyors szaporulatra törekszik, minden természetes folyamatot igyekszik meggyorsítani, a tyúkok gyorsabban és több tojást tojjanak, a teheneknél egy annyi tejet adjon, mint azelőtt három, és ehhez az állatokat orvosságokkal tömik, nem beszélve a tiltott hormonokról.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az állati fehérje biológiai értéke magas. Ez pontosan azt jelenti, hogy kis mennyiség is elegendő a szükségletek fedezésére! Azt sem árt tudni, hogy könnyen és ésszel mindez pótolható.
A természetes fehérje nem kevesebb, mint 26 aminosavból áll. A szükségesnél több fehérjét ugyan elégeti a szervezet, de a hátramaradó égéstermék húgysav formájában megterhelik az anyagcserét. A húgysav felhalmozódás a bőrön át próbál távozni, ahol kicsapódik ez a sav, köszvényről beszélhetünk.

A lúgképző anyagok: nyers zöldség, gyümölcs, nyers tej (tejszín, író). A savképzők pedig: a hús, hal, tojás, túró, sajt, szír, dió, mogyoró és gabona.


Fertőzések és betegség esetén nagyobb mennyiségre van szükségünk a lúgképzőkből, de az általános szervezet-háztartáshoz is ez a helyes út.

HarmoNet tipp:
Fókuszban az E-számok >>

Kell-e hús?
A húsra tehát szükségünk van, de mérsékelt mennyiségben - egyesek szerint még ennyire sem! -, és ennek bizony konkrét okai vannak. A húst általában sülve-főve fogyasztjuk, vagyis állandóan vagy sütjük, vagy főzzük, ami azt jelenti, hogy néhány fehérje ugyan jobban emészthető hevítés után, de néhánynak teljesen megváltoztatja a szerkezetét. Az egészségmegőrzés szempontjából szükség van natív, vagyis természetes állapotban megmaradt fehérjére is, különben az enzimek működésében zavar állhat be. A zavar egyik fajtája a fehérjetárolási betegség.

A túlzott mértékű denaturált állati fehérjefogyasztás kóros lerakódásokat okoz a szervezetben. Ennek során a fehérje kollagén formájában a sejt közötti kötőszövetben lerakódik, ez pedig a kötőszövet megvastagodásához vezet, ami pedig azt eredményezi, hogy a tápanyagok nehezen jutnak el a sejtekhez. Vagyis kialakul az ördögi kör. A narancsbőr éppen így képződik.


A magas koleszterinszint, az érelmeszesedés és más civilizációs betegségek fő oka többek között az állati keményített zsírok, finomított szénhidrátok és a túlzott fehérjefogyasztás.

Viszont a zöldségek és gabonafélék, gabonacsíra és hüvelyesek sokoldalú kombinálásával biológiailag éppolyan értékessé tehető a táplálkozás, mint az állati és növényi anyagok kombinációjával.

Egy recept, azoknak, akik szeretik a kalandot, akár ízekben is, akik szívesen lúgosítanának és visszaállítanák szervezetük egészséges ph-ját. 

Savanyú-káposztasaláta grapefruittal
4 személyre
Hozzávalók: 2 grapefruit, 80 g alma, 300 gr savanyú káposzta
1 ek. pisztácia vagy tökmag, 1/16 étolaj.
Elkészítés:
A grapefruitot gerezdekre bontjuk és a vékonyra gyalult almával együtt a savanyú-káposztához keverjük. Esetleg kevés mézzel édesítjük. A savanyú káposzta ne legyen túl savanyú.
Tálalás: A grapefruitos savanyú-káposztasalátát pisztáciával vagy tökmaggal körítjük és étolajjal lecsöpögtetjük.

Szarka Ottília
Szerkesztő: Fodor Kata

Képek: piqs.de 
 
[ 6034 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x