Hogyan növelhető a veseátültetések száma
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan növelhető a veseátültetések száma

Hogyan növelhető a veseátültetések száma

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

A transzplantáció és az élő donáció műtéti kockázatáról. A transzplantáció komoly műtéti beavatkozás, és szövődmények kockázata sem elhanyagolható. Sajnos, a veseelégtelen betegeknek egy része nem alkalmas szervátültetésre. 


Rendezvénynaptár
A vesegyógyászok és szervátültető orvosok megállapodtak, hogyan növelhető a veseátültetések száma. Ma egy szervátültetésre váró betegen kétféle módon lehet segíteni: vagy egy halott ember jól működő szervét kapja meg, vagy egy élő ember ajánlja fel páros szervéből az egyiket. Magyarországon az utóbbi meglehetősen ritka: 100 átültetésre 2 élő donor jut, míg Norvégiában a szervátültetések 40%-a élő donációval történik. Vajon miért?

A Magyar Nefrológiai Társaság (MANET) és a Magyar Transzplantációs Társaság (MTT) vezetőségi tagjai azért ültek (nem először) egy asztalhoz, hogy megújítsák a veseátültetés szakmai szabályait, valamint akcióprogramot készítsenek az élő donációk számának lényeges emelésére.


Budapest, 2004. május 5. Három napos szakmai rendezvény keretében közös vezetőségi ülést tartott a MANET és az MTT Lajosmizsén május 3-án. A kidolgozott együttműködés a betegek és hozzátartozóik jobb tájékoztatását, a szakmai protokollok és kivizsgálási sémák korszerűsítését célozza. Ez azt takarja, hogy együttesen tesznek azért, hogy a veseátültetésre alkalmasnak ítélt betegek a lehetőségek kihasználásával mielőbb transzplantáción essenek át. Remélik, hogy a konszenzus előmozdítja a veseátültetett betegek számának növekedését.

A transzplantáció mellett szóló legfontosabb érvek az életminőség jelentős javulása és a hosszabb élettartam. A dialízisre járó beteg korlátozva van szabadságában, hiszen hetente több órát kell kórházban töltenie, hogy átmossák a vérét. A transzplantáción átesett beteg újra aktív és szabadabb életet élhet, alkalmas lesz munkavégzésre, sportolhat, utazhat, normális életvitelt folytathat. Mindezeken felül, az adófizetők számára, a transzplantáció költsége a gyógyszeres kezeléssel együtt is csak fele/harmada a dialízis kezelés árának. A veseátültetések hatékonyságának növelése az élődonoros átültetések számának jelentős emelésével több tízmilliós megtakarítást eredményezhet, amely az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddig megoldatlan feladatainak finanszírozhatóságát tenné lehetővé.

Számos külföldi központ tapasztalata azt mutatja, hogy a szervátültetés sikerét döntően befolyásolja a beteg szervátültetés előtti dialízis kezelésének hossza. Legjobbak az eredmények azokban az esetekben, melyekben a szervátültetés még a dialízis megkezdése előtt megtörtént. Ennek sikeres kivitelezése élődonoros transzplantáció esetén még nagyobb eséllyel történhet.

A rendezvény meghívott külföldi előadója Prof. Dr. Inge B. Brekke, a Norvégiai Transzplantációs Központ vezetője, Norvégia elsőszámú transzplantációs sebész professzora volt. Elmondta, hogy Norvégiában a transzplantáltak 40%-a élő donortól kapta a vesét, és náluk csak akkor végeznek halottból származó vesével átültetést, amennyiben valamilyen okból az élő donáció ellenjavallt. A professzor úr szerint ez a rendkívül magas arány a média élő donációhoz való kedvező hozzáállásának is köszönhető. A konferencia hallgatósága számára rendkívül érdekes információ volt, hogy a donorok élettartama meghaladja a korban és nemben hozzárendelhető normál populációét (amely helyzet részben a donorok egészségi állapotának szorosabb ellenőrzésével/követésével magyarázható).

A magyar szaktekintélyek közül Prof. Dr. Járay Jenő, a SE Transzplantációs Klinikájának igazgatója beszélt az élő donor transzplantáció előnyeiről. Hazánkban az élődonoros vese transzplantáció aránya sajnálatosan csak 2%, pedig az élő donációnak számos előnye van a halottból származó szervátültetéssel szemben. Az élő donor transzplantáció sikerességét növeli a műtét tervezhetősége, a donor részletes kivizsgálásának lehetősége, a beültetésre kerülő szerv károsodásának megelőzése.

Természetesen szó esett a transzplantáció és az élő donáció műtéti kockázatáról is. A transzplantáció komoly műtéti beavatkozás, és szövődmények kockázata sem elhanyagolható. Sajnos, a veseelégtelen betegeknek egy része nem alkalmas szervátültetésre. A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszeres kezelés fejlődésének köszönhetően egyre jobbak az eredmények. Nagyon fontos kérdés a donorok biztonságának kérdése. Az esetek döntő többségében a műtétet követően a szervet adók munkaképessége és életminősége változatlan marad. Nagyon kivételes esetben, a nemzetközi adatok szerint statisztikailag minden 2000. műtétre jut egy halálos szövődmény.

A világviszonylatban egyre kínzóbbá váló donorhiány Magyarországot is érinti. Jobb donorszervezéssel a hiány egy része pótolható, de nem oldható meg. A vesepótló kezelésre szoruló betegek száma évente 6-8 százalékkal nő hazánkban. Az élő donáció arányának növelésével az átültetett vesével élők száma jelentősen emelhető. A helyzet javítását szolgálná az érintett egészségügyi dolgozók, valamint a lakosság széleskörű tájékoztatása és megnyerése. Ennek a gyakorlati megvalósítását szolgálja egy, a vesebetegek és hozzátartozóik számára összeállított, az élő donáció előnyeit és hátrányait tartalmazó részletes tájékoztató elkészítése, melyet a vesebetegek az őket gondozó szakorvostól személyes beszélgetés alkalmával kapnak meg az ország egész területén. 
 
[ 1343 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x