A szív és érrendszeri megbetegedések
Címlap / Szépség-Egészség / A szív és érrendszeri megbetegedések

A szív és érrendszeri megbetegedések

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyakran együtt előforduló, különböző anyagcsere és keringési kórképeket magába foglaló klinikai tünetegyüttes, a metabolikus szindróma a lakosság közel egytizedét érinti. 

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyakran együtt előforduló, különböző anyagcsere és keringési kórképeket magába foglaló klinikai tünetegyüttes, a metabolikus szindróma a lakosság közel egytizedét érinti. A Novartis Hungária Kft. gyógyszergyár által támogatott, pontszerző előadás sorozat 6 helyszínén, több mint 500 háziorvos ismerhette meg a legkorszerűbb kutatási eredményeket, a diagnosztizálás és kezelés legújabb módszereit. A programsorozat célja az volt, hogy felhívja a háziorvosok figyelmét a „holisztikus szemléletű gyógyítás” fontosságára. Ez nem csupán az egyes betegségek (emelkedett vércukorszint, magas vérnyomás, elhízás, zsíranyagcsere zavar) különálló kezelését, hanem a beteg átfogó szemléletű gyógyítását is jelenti.


Sajnos az orvosok többségében még nem alakult ki az a kép, hogy a metabolikus szindróma nem csupán egy tünetegyüttes, hanem a szervezetben lezajló egymással összefüggő kóros metabolikus folyamatok összessége, így a kardiovaszkuláris kockázat is jóval magasabb, mint az egyes tünetek esetében adódó kockázatok összege. Éppen ezért a hatékony kezelés megköveteli az átfogó szemléletmódot. A figyelemfelkeltésen túl a Budapesten, Kecskeméten, Győrben, Békéscsabán, Nyíregyházán és Zalaegerszegen megtartott előadásokon a legelismertebb hazai szaktekintélyektől ismerhették meg a háziorvosok a metabolikus szindróma diagnosztizálásának, kezelésének legújabb elveit.

A metabolikus szindróma jellemzője, hogy nem maga a szénhidrátanyagcsere-zavar jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a társuló egyéb, kóros vaszkuláris és metabolikus elváltozások vezetnek a következményként fellépő szív- és érrendszeri betegségekhez, szívinfarktushoz, agyvérzéshez. Éppen ezért kiemelten fontos a betegek komplex kivizsgálása és kezelése. A metabolikus szindróma tünetei már a cukoranyagcsere-zavarok megjelenése előtt jelen lehetnek, így időben történő felismerésükkel még a diabétesz teljes kialakulása előtt megkezdhető a terápia, amelynek segítségével a beteg gyógyulási, túlélési esélyei jelentősen javulnak.

A szindróma felismerésében és a kezelési stratégia kialakításában kíván segítséget nyújtani a Magyar Diabetes Társaság Metabolikus Munkacsoportja Prof. Dr. Jermendy György és Prof. Dr. Halmos Tamás professzorok vezetésével, a Novartis Hungária Kft. támogatásával. A munkacsoport célja a metabolikus szindróma diagnosztikájának, szűrésének, kezelésének egységes szempontok szerinti kialakítása. A Metabolikus Munkacsoporton kívül több jelentős orvosszakmai társaság is egyetértett az összefogás fontosságával a metabolikus szindróma elleni küzdelemben. Konszenzus értekezletükön a szindróma felismerését megkönnyítő összefoglaló táblázatot tettek közzé, amely hasznos segítség minden háziorvos illetve szakorvos számára.

A Novartis a Magyar Diabetes Társaság, illetve a Metabolikus Munkacsoport támogatójaként hosszú távon kötelezte el magát a metabolikus szindróma gyógyítása és a kutató, felvilágosító munka segítése mellett. A vállalat hisz abban, hogy a betegséget tanulmányozó, a felismerést és a komplex gyógyítást megkönnyítő programok hatékonyan járulnak hozzá a Magyarországon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélyeinek javulásához. A Novartis támogatásával valósult meg az eddigi legnagyobb, közel 50.000 beteget érintő, reprezentatív orvosi felmérés is, amelynek során a lakosság szív- és érrendszeri megbetegedéseinek kockázatát mérték fel és értékelték.

A vizsgálat eredményeinek tanúsága szerint az össz-koleszterinszint az esetek több mint kétharmadában a kórosan magas tartományba esett, a megvizsgáltak 40 százalékának magasabb a vérnyomása az ideálisnál. A vizsgált férfiak több mint harmada, a nők több mint fele erősen veszélyeztetett hasi típusú elhízása miatt. A férfi lakosság több mint 25, a nők több mint 20 százalékánál rendkívül magas volt a 10 évre kivetített szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata.

A fenti adatokból egyértelműen kitűnik, hogy mennyire sürgős és fontos az orvosok folyamatos tájékoztatása, képzése. Az esemény szervezői és előadói remélik, hogy a programsorozat eredményeként a jövőben jóval kevesebben szenvednek majd e betegségcsoport súlyos következményeitől.

Az előadás sorozat tudományos programja:

Prof. Dr. Halmos Tamás:
Az atherosclerosis pathomechanizmusa.
A metabolikus szindróma koncepciójának fejlődése.

Prof. Dr. Jemendy György:
Az antihypertensiv kezelés szemléletének változása napjaikban.

Prof. Dr. Paragh György:
Az antilipaemiás kezelés jelentősége. Mit? Mikor? Hogyan?

Prof. Dr. Kempler Péter
Primer és secunder prevenció thrombocyta-aggregációt gátló régi és új szerekkel.

Prof. Dr. Gerő László
Szénhidrátanyagcsere-zavar és atherosclerosis diabetes mellitusban.
Az antidiabetikus kezelés új szempontjai.

Dr. Nagy Viktor
Új terápiás stratégiák a kardiovaszkuláris védelemben
A Valiant vizsgálat eredményei

További sajtóinformáció:
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Telefon/fax: (1) 350-6951, mobil: 30/500-24-29,
e-mail: vidor-muvek@primposta.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x