A nádcukor egészségesebb - reklám vagy valóság?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A nádcukor egészségesebb - reklám vagy valóság?

A nádcukor egészségesebb - reklám vagy valóság?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-03-09

Mi a valóság? Miért hallani azt, hogy egészségesebb a nádcukor, mint a répacukor? Holott szinte mindkettő ugyanaz, vagyis a szacharóz, ami a szénhidrátok csoportjába tartozó diszacharid. Esetleg a nádcukor ásványi anyag tartalma, ami miatt egészségesebbnek mondható, vagy könnyebben emészthető? Lássuk a tényeket! 


Rendezvénynaptár
Cukor
A szacharóz vagy más néven étkezési cukor (nádcukor, répacukor, juharcukor) egy diszacharid. Glukóz és fruktóz alkotja. Növények termelik és számos élőlény fontos tápláléka. Különösen sokat tartalmaz a répa, - különösen nemesített, vagyis nagy cukortartalmú, de fajilag azonos formája a cukorrépa - és a cukornád. Ez utóbbi a trópusokon terem, régebben csak ebből készítettek cukrot, amely Európában különlegességnek és ritka drága élvezetnek számított.

Fehér cukor
Más elnevezései: asztali cukor, finomított cukor, répacukor. A finomított cukrot a répa levéből nyerik. A felszeletelt répából meleg vízzel diffuzőrökben kivonják a cukrot. Amint kivonták a cukorrépából, nagyon komoly eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz belőle. A kereskedelemben gyakran használják, mert a legédesebb termék az összes közül. A cukrot a répa termeli a cukorgyár csak kivonja, tisztítja és kristályosítja.

Gyártása
A cukorrépából történő cukorgyártás során a felszeletelt répaszeletből 75-80 C meleg vízzel kilúgozzák (kiáztatják) a cukrot, úgy, hogy a megmaradt répaszeletben, mely már csak takarmány célra jó, 0.15-0.35% cukor marad. Az így kapott, még szennyezett cukoroldatot mésszel kezelik, melynek hatására a növényi savak kalciumsók formájában kiválnak. A felesleges meszet, pedig szén-dioxiddal kicsapatják. Ezután az oldatból többszöri szűrés és párlás során kristályosítják ki a cukrot. Ekkor még nyerscukorról beszélünk, melyet még forró gőz segítségével megtisztítanak a rátapadt melasz fölöslegtől. Majd derítés és bepárlás után alakulnak ki a szép fehér kristályok.

Magyarország
A 19. században Magyarországon a cukor még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk. Csak ezt követően válta azzá. A hazai cukortermelő gyárak két kartellbe tömörültek, aszerint, hogy tevékenységük zöme a nyerscukor vagy a finomított cukor előállítására irányult-e. Számos üzem jött lére a répacukor feldolgozására és a cukor hazai előállítására, de sajnos ma már csak kevés működik a említett üzemekből, pedig nyers cukrot és fehér cukrot, mi is tudunk előállítani és nem kellene külföldi termékeket megvásárolnunk, miközben növekszik a hazai munkanélküliség.

Barna cukor
Ez lehet nádcukorból vagy répacukorból is. A lényeg, hogy melaszt tartalmaz. A különbség a cukorban lévő maradék anyagok összetételétől függ.

Nádcukor
A nyers nádcukor előállításánál a cél az, hogy megőrizzék eredeti melasztartalmát. Régen a levágott, vastag és hosszú nádszárakat összezúzták, a belsejéből nyert édes nedvet pedig főzéssel besűrítették, és nagy, barnás színű tömbökben kikristályosították. Az így kapott nyerscukrot őrölve szállították Európába. A nádcukrot régebben, nádméznek is nevezték, és első előfordulási helye India volt. AZ Európába szállított cukor itt került további feldolgozásra, finomításra, mely hasonlóképp történt, mint a répacukor esetében.

A fő különbség, ami a nádcukornak különös aromát és egy jellegzetes színt biztosít a megmaradt természetes melasztartalma, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Így elmondható, hogy mindkét cukorfajta teljesen egyforma, csupán a kiindulási növényekből a gyártás során megmaradó egyéb anyagok okozzák a különbségeket.

November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed! 
 
[ 34369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x