Nem hall jól a gyerek? A tartós nátha halláscsökkenést...
Címlap / Szépség-Egészség / Nem hall jól a gyerek? A tartós nátha halláscsökkenést okozhat

Nem hall jól a gyerek? A tartós nátha halláscsökkenést okozhat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Szinte nincs is olyan gyermek, aki ősszel, télen ne lenne legalább egyszer náthás. Könnyű kis betegség ez, következménye azonban akár tartós halláscsökkenés is lehet, ha nem kezeljük időben és megfelelő módon.  

Miért a gyerekek?

Az őszi-téli időszak szinte el sem múlhat nátha, felsőlégúti hurut, köhögés nélkül az óvodás, kisiskolás gyermekek, bár ezek a betegségek a felnőtteket és az kisebb gyerekeket sem kímélik. A kicsik immunrendszere 6-7 éves kor körül éri el a felnőttkori érettséget, nem csoda hát, hogy ha könnyebben betegednek meg. Gyakran vesszük észre, hogy egy-egy elhúzódó nátha után a gyermek kiabál, hangosabban hallgatja a mesét. Előfordul, hogy óvodai logopédiai szűrés mutat rá esetleges hallásproblémákra. Szerencsére ezen esetek legnagyobb része jól gyógyítható - mutat rá dr. Csányi Márta, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

A tartós nátha halláscsökkenés okozhat

A középfül üregrendszere, a dobüreg az orr ugyanolyan melléküregének tekinthető, mint az arcüreg, a homloküreg. Egészséges esetben a dobüreg az orrgarat felől egy kis csövecskén, a fülkürtön keresztül szellőzik. Ha a tartós nátha, arcüreg gyulladás miatt duzzadt nyálkahártya vagy egy megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürt nyílását, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés, majd folyadékkiválás következik be. Legtöbbször éppen ez a kiválasztódó steril savó okozza a hallásproblémákat, ugyanis akadályozza a dobhártya rugalmas mozgását, a hallócsontocskák finom mozdulását.
 

A dobüregben tartósan meglévő folyadék előbb-utóbb károsítja a dobüregben lévő rendkívül érzékeny képletek valamelyikét is, és súlyos, hosszantartó, esetleg csak komoly műtéttel javítható krónikus középfülgyulladást okoz.

Otthoni és szakorvosi lehetőségek

A következmények ismeretében érthető, miért fontos az orr gyakori és alapos leszívása, még akkor is, ha csemeténk nem fogadja kitörő örömmel. Sajnos azonban a legjobb szándék mellett is kialakulhat az említett savós középfülgyulladás, amely a nátha elmúltával 1-2 hét alatt spontán is gyógyulhat.

Amennyiben a nátha nem múlik, arcüreggyulladás alakul ki, aminek gyerekeknél sokszor egyetlen tünete a makacs köhögés vagy később a nem szűnő nátha és a rosszabb hallás. Fontos, hogy az arcüreggyulladás terápiáját orvos határozza meg, ugyanis szükség lehet antibiotikumokra, speciális orrcseppekre, helyi kezelésekre vagy esetenként az arcüreg átöblítésére /felszúrására/. Sokat segíthet azonban egy ötletes eljárás, ami Proetz-kezelés néven ismeretes.
 

 
 
Az eljárás lényege, hogy az orrmelléküreg-szájadékok megfelelő kitágítása után /erre többféle módszer is létezik/ - a szakorvos a nővér segítségével, lógó fejtartásban az egyik orrfélbe jó tempóban fiziológiás sóoldatot fecskendez, és ezzel egy időben erős vákuummal szívja a másik orrfelet. Ha jól csinálják, a fizika törvényei szerint az orrban keringő folyadék gyorsabban áramlik és a vákuummal kiszívható az arcüregből és az orrgaratból a nem odavaló váladékot. Csányi doktornő tapasztalata szerint nem túl kellemes, de nagyon hatásos eljárásról van szó, amelynek hatása már egy kezelés után is érezhető, és 3-4 kezelés után meg is oldódhat a probléma – mindez pedig dobüregi nyomásméréssel is ellenőrizhető. A járulékos halláscsökkenés szerencsés esetben 1-2 héttel az arcüreg gyógyulása után szintén rendeződik.

A lényeg, hogy makacs nátha vagy gyanús halláscsökkenés esetén ne habozzunk szakorvoshoz fordulni!

Kép: DanaTentis / Pixabay

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x