Hogyan tárold élelmed? Élelmiszerhigiénia
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan tárold élelmed? Élelmiszerhigiénia

Hogyan tárold élelmed? Élelmiszerhigiénia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-04

Arról sokat lehet hallani, hogy a táplálék minősége, a fogyasztás gyakorisága és mennyisége, fontos szerepet játszik az egészségességünk megőrzésében. Kevesebb szó esik azonban az élelmiszer higiéniáról, ami szintén fontos egészségünk megóvása érdekében. 


Rendezvénynaptár
Az élelmiszerek helyes tárolása, szennyeződésektől és a romlástól való védelme alapvető  fontosságú az ételek biztonságossága és élettani értékük megőrzésének szempontjából.

Minőségét megőrzi, szavatossági idő
A hűtést igénylő (könnyen romló) élelmiszerek csomagolásán a fogyasztható (hónap, nap) feliratot, míg a többi élelmiszeren a „minőségét megőrzi” (év, hónap, nap) feliratot olvashatjuk.

A minőség-megőrzési időtartam azt az időt mutatja, amely idő alatt a termék az előírt körülmények közt előállított, tárolt, szállított élelmiszer fizikai, kémiai, mikrobiológiai és érzékszervi jellemzőit megőrzi.

A hűtő használata
A gyorsan romló élelmiszerek (tej, tejtermékek, tojás, hús, húskészítmények, kész és félkész termékek, hidegkonyhai és cukrászati termékek stb.) hűtőben tárolandók.

Vannak olyan élelmiszerek is, melyek csak a felbontás után igényelnek hasonló bánásmódot, pl. befőttek, öntetek, konzervek.


A hűtőben 0 és 5 C0 közti hőmérsékleten tároljuk az élelmiszereket. Az alacsonyabb hőmérsékleten csökken az élelmiszerek kiszáradása valamint lassul a minőségromlás, de nem áll le. Ugyan ez igaz a mikroorganizmusok szaporodására is, lassul ugyan a szaporodásuk, de nem pusztulnak el! Sőt! Az alacsony hőmérsékleten való tárolás kifejezetten kedvez a mikroorganizmusok túlélésének és ez alól a fagyasztás sem kivétel, a felengedés után újból szaporodásnak indulnak, még kedvezőbb feltételek között, a fagyasztással együtt járó enzim és sejtszerkezeti változások miatt. A felengedés a hűtőben történjen, ne szobahőmérsékleten!

Néhány tipp a tároláshoz
 • A szárazárut (liszt, cukor, egyéb por állagú anyagok) jól szellőző, száraz, lehetőleg hűvös helyen tároljuk.
 • Az erősen illatos anyagokat elkülönítve tároljuk az illat megkötésére hajlamos élelmiszerektől pl. porcukortól.
 • A penészes élelmiszert jobb kidobni, mint a penészes rétegtől megszabadulva felhasználni. Számos penészgomba termel méreganyagokat, melyek az élelmiszer mélyebb rétegeiben is „leszivároghat”. Ezek az ún. mikotoxinok heveny, krónikus és daganatos betegségeket is okozhatnak!
 • A zöldségeket, gyümölcsöket célszerű a hűtőben tárolni, így tovább lassabban csökken a beltartalmi értékük.
 • A felpuffadt, sérült konzerveket dobjuk ki. A felnyitott konzerv tartalmát ne tároljuk az eredeti dobozban, hanem tegyük át egy másik edénybe és rakjuk hűtőbe.
 • A kenyeret szellős helyen tároljuk pl. vászonzacskóban, konyharuhával letakarva.
 • A húsokat letakart edényben tegyük a hűtő leghidegebb polcára.
 • A vákuum és védőgázos csomagolású élelmiszereknél a minőség-megőrzési dátum a felbontatlan csomagra vonatkozik!
 • Ha a tojást nem az eredeti (lejárati ideje itt van feltüntetve) dobozában tároljuk, írjuk a tojás héjára ceruzával a dátumot.


Az egy napig szobahőmérsékleten tartott tojás minősége az egy hétig hűtőben tárolttal azonos, tehát a tojást is érdemes a hűtőben tárolni (csak a teljesen ép, szárazon megtisztított tojásokat). A tárolás előtti szappanos vizes lemosás nem segít az eltarthatóságban, ellenkezőleg. A szappan leoldja a tojás felszínén lévő védőréteget, így a tojás pórusain könnyebben bejuthatnak a mikroorganizmusok.

Néhány tipp a vásárláshoz
 • Mindig ép csomagolású, lehetőleg friss élelmiszert válasszunk.
 • A romlandó élelmiszereket (pl. hús, tej stb.) a vásárlás végén tegyük a kosarunkba.
 • Nyáron, nagy melegben vigyünk magunkkal hűtőszatyrot a romlandó élelmiszerek biztonságos hazaszállításához.
 • A hűtőpultoknál érdemes hátulról elvenni a termékeket pl. joghurt stb. Azokat a termékeket, amelyek lejárati ideje közeleg, általában előre pakolják, hogy minél hamarabb eltűnjenek a polcokról. A hátul lévő termékek nem csak hosszabb lejárai idejűek lehetnek, de a hűtésük is jobb. Ugyan ez vonatkozik a fagyasztóládák kínálatára is.
 • Élőhal vásárlásakor csak ép, sebektől, sérülésektől mentes halat válasszunk.

Fontos!
Kisgyermekeknek, idős embereknek, terhes vagy szoptató anyáknak, beteg embereknek soha ne adjunk lejárt szavatosságú élelmiszert még akkor sem, ha azt érzékszervi vizsgálattal még jónak ítéljük!

Kreisz Andrea

Képek: piqs.de
Knipsermann - Tomate im Eismantel!
aitutaki - Schön gestapelt...
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 7543 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x