Új remény az áttétes prosztatarák kezelésére
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Új remény az áttétes prosztatarák kezelésére

Új remény az áttétes prosztatarák kezelésére

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Amerikai és magyar kutatók szerint egy új kezelés jelentősen javítja a prosztatarákos férfiak túlélési idejét. Két új, mérföldkőnek számító klinikai vizsgálat szerint a docetaxel az első és egyetlen kezelés, amely bizonyítottan hosszabb túlélést biztosít az áttételes prosztatarák-betegek számára.  


Rendezvénynaptár
Amerikai és magyar kutatók szerint egy új kezelés jelentősen javítja a prosztatarákos férfiak túlélési idejét. Két új, mérföldkőnek számító klinikai vizsgálat szerint a docetaxel az első és egyetlen kezelés, amely bizonyítottan hosszabb túlélést biztosít az áttételes prosztatarák-betegek számára. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság New Orleans-ban tartott éves konferenciáján szakorvosok beszámoltak az androgén-független (hormonrezisztens) áttételes prosztatarák-kezelés új lehetőségeiről. A nemzetközi klinikai vizsgálat érdekessége, hogy a betegpopulációban számos magyar férfi is szerepelt.

Magyarországon egyébként a férfiak között a szív-érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási ok a daganatos betegség, különösen a prosztatarák. A docetaxel Magyarországon már törzskönyvezett gyógyszer, más típusú daganatos betegségek kezelésére.

A magyar férfiak körében a vezető halálokok a keringési rendszer betegségei, illetve a daganatos megbetegedések.


Ez utóbbiak közül a második leggyakoribb a prosztatarák: becslések szerint az idei évben Magyarországon kétezer hétszáz férfinál diagnosztizálnak – általában a gyógyuláshoz már túl későn – prosztatarákot, s idén több mint ezernégyszázan halnak meg ebben a betegségben. Éppen ezért nyújthat reményt az amerikai és a nemzetközi klinikai vizsgálat-sor (TAX 327 és SWOG 9916), amelyet három amerikai gyógyászati intézmény szakemberei vezettek.

A vizsgálatokban a 24 országot összefogó nemzetközi mintába a legmagasabb, több mint 6 százalékos arányban magyar betegeket is bevontak. Az új terápiás protokollok szignifikánsan, 24 illetve 20 százalékkal csökkentették a halálozás kockázatát. A TAX327 vizsgálatot végző szakorvosok beszámolója szerint a docetaxel hatóanyagú készítmény jelentősen, 43 százalékkal javította a betegek antigén válasz rátáját, valamint 59 százalékkal javította a fájdalom-válasz rátát az általánosan alkalmazott mitoxantron kezelés eredményeihez képest. A gyógyszert az Egyesült Államok gyógyszerhatósága idén május 19-én jóváhagyta az androgén-független (hormonrezisztens), áttétes prosztatarákban szenvedő férfiak kezelésére.

Az egyik klinikai vizsgálatot végző szakorvos beszámolója szerint a docetaxel hatóanyaggal folytatott kezelés 27 százalékkal növelte a betegség továbbterjedése nélküli túlélés arányát, illetve 55 százalékkal magasabb általános javulást (objektív reakciós rátát) mutatott. Ezen felül a betegek többségénél több mint 50 százalékos antigén (PSA) csökkenést is elértek. Mint Dr. Daniel Petrylak vendégprofesszor, a New York-Presbyterian Kórház Genito-urináris Onkológiai Programjának igazgatója elmondta: “Ezek a klinikai vizsgálatok elsőként bizonyítják, hogy egy kemoterápiás hatóanyag, a docetaxel statisztikailag jelentős túlélési előnyt biztosít az androgén-független (hormonrezisztens) áttételes prosztatarák-betegek számára. Így világszerte betegek ezrei számára kínál reményt. Az adatok rendkívül fontos új kezelési lehetőséget képviselnek a prosztatarákos férfiak számára, hiszen a áttételes prosztatarák betegek várható élettartama és életminősége a terápia hatására meghosszabbodik.”

Háttér
A prosztatarák világszerte a harmadik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, a férfiak között a hatodik leggyakoribb halálos rákbetegség. Az Egyesült Államokban az idén várhatóan több mint 230.000, Magyarországon 2700 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, s több mint 29,900 amerikai és 1400 magyar férfi fog ebben a betegségben elhunyni.

A vizsgálatokat a Johns Hopkins Kimmel Rákcentrum, a New York-Presbyterian Kórház/Columbia Egyetem Egészségügyi Központ és a Dél-Nyugati Onkológiai Csoport (Southwest Oncology Group, SWOG) szakorvosai vezették.

A docetaxelről
A docetaxel hazánkban már törzskönyvezett gyógyszer a helyileg előrehaladott és áttétes emlőrák valamint az áttétes nem kissejtes-tüdőrák kezelésére.

Világszerte széleskörű klinikai vizsgálatok értékelik biztonsági profilját és eredményességét a fej-nyak, a korai stádiumú emlő-, valamint a gyomorrák kezelésében is. A készítmény gyártója a közeljövőben további törzskönyvezési kérelmek benyújtását tervezi: az év második felében a gyomorrák kezelésére, majd 2005. során a fej-nyak daganatok kezelésére. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága, az FDA 2004. május 19-én jóváhagyta a docetaxel prednison-nal kombinált alkalmazását az androgén-független (hormonrezisztens) metasztatikus prosztatarákban szenvedő férfiak kezelésére.

Noguchi Communications
Tel: 312-7289 
 
[ 6368 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x