Szülést segítő gyümölcsünk rák ellen is hatásos - mi...
Címlap / Szépség-Egészség / Szülést segítő gyümölcsünk rák ellen is hatásos - mi az?

Szülést segítő gyümölcsünk rák ellen is hatásos - mi az?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-26

A gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében és gyógyításában. 


Rendezvénynaptár
A gránátalma lényegét, a lédús és ízletes magokat a kemény héj alatt találjuk. Érdemes kipróbálni az „Istenek gyümölcsét” akár magok, vagy lé formájában. Íme néhány info, tuti tipp és gránátalma recept...

A gránátalma kemény pirosas-sárgás héjjal rendelkező, almaméretű és kinézetű gömbölyű gyümölcs. A lényege a kemény héj mögött megbúvó számtalan lédús, édes-savanykás és csodálatosan piros mag. Íze leginkább a ribizlire emlékeztet, kissé rózsaillatú, gyakran használják fel rózsavízzel kombinálva. Mitikus gyümölcs, a sok apró mag miatt a termékenység, de a szerelem ősi jelképe is.


Eredete

Közép-Kelet Ázsiából származik,  Perzsiától  Észak Indiáig már évezredek óta termelik, különösen népszerű volt a Fekete tenger keleti oldalain. Később a mediterrán országokban is elterjedt, fontos szerepet játszik a zsidó, iszlám vallásokban és a görög mitológiában. Manapság Dél-Kelet Ázsiában, Amerikában és Afrikában is termelik. Az északi féltekén szeptembertől januárig termelik, így ideális téli gyümölcs.

Vásárlás
A gránátalmát megvásárolhatjuk - általában darabonként - zöldségesnél, de nagyobb élelmiszerüzletek zöldségrészlegén is. Mérettől függően valamelyest költséges, de az egészségesre,  különlegességre és változatosságra vágyóknak megéri a kiadást. Vásárolhatunk továbbá gránátalmalevet és szirupot is. A gránátalmából készülő grenadine számtalan koktél alapanyaga. Ne vegyük rossz jelnek, ha a héj kemény, attól a gyümölcs még lédús és ízletes (feltéve, hogy más sérülés nem látható rajta), csak kissé nehezebb kettévágni. Éretten kerül kereskedelmi forgalomba, így utóérésre nincs szükség.

Tárolás
Jól tárolható, hűvös helyen heteken át, de szobahőmérsékleten is akár 2 hétig.

Tisztítás

A gránátalmát mossuk meg, vágjuk keresztben ketté. A magokat kiszedhetjük villával, kiskanállal, vagy fakanállal kiütögethetjük,  kézi citromfacsaróval a levet kipréselhetjük, persze gépivel még egyszerűbb, amelyet felhasználás előtt esetleg leszűrhetünk. Sokan a víz alatti kimagozásra esküsznek, azaz a magokat úgy szedik ki, hogy a félbevágott gránátalmát egy tál vízben, kezeket a víz alatt tartva, magozzák ki. Ha több részre vágjuk, a magokat akár kézzel is kiszedhetjük a szivacsos (egyébként keserű) belsőből. Óvatosan végezzük mindezt, mert a ruhán foltot hagyhat, és rendesen spriccel!

A gránátalma és a szívbetegségek
Csak pár évvel ezelőtt, 2000-ben kezdett érdeklődést kelteni a gránátalma antioxidáns hatása, amikor egy kutatócsoport kimutatta a gránátalma hatékonyságát az atherosclerosis kezelésében. A kutatást Aviram professzor vezette, aki elsőként igazolta a vörösbornak a koleszteroloxidációra való jótékony hatását. Az antioxidáns ekvivalenciát mérő Trolox-teszt szerint a gránátalmalének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.Aviram professzor vizsgálatai megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét
, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

Más gyógyító gyümölcsök >>

A gránátalma a rák ellen
A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma legfontosabb fenol-típusú komponense az ellagsav, amely anti-karcinogén és anti-mutagén sajátossággal rendelkezik. Rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani.

Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását".

A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.

A termékenységet és a szerelmet szimbolizálja
Hatóanyag: cseranyag, piperidin alkaloidok, mannit, polifenolok, gyümölcscukor, C-vitamin, flavonoidok.gránátalma
Kérgét régen bélféregűzésre hasznosították.

Magas cseranyag tartalma miatt a gránátalmafa kérgének fogyasztása okozhat látászavart, szédülést, gyomorirritációt.

A Time magazin a közelmúltban foglalkozott a gránátalma kivételesen kedvező élettani hatásaival. Azon kívül, hogy a gránátalma kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, a szív egészségét javító polifenolokat is tartalmaz. A kutatások szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak.

Ha fogalmad sincs, honnan szerezd be, vagy milyen ételt készíthetnél belőle, legjobb, ha kipróbálod az ország legegzotikusabb ételszállítóját. Minőség, frissesség, tápláló erő. VegaFOOD – mi is ezt esszük!

VegaFOOD >>

Oxitocin helyett gránátalmakivonat?      
Brit és thai kutatók szerint a gránátalmamagban megtalálható egyik természetes szteroid serkenti a méhösszehúzódásokat. A béta-szitoszterol nemcsak a koleszterin bélből történő felszívódását gátolja, de segítségével szülés közben is összehúzódásokra serkenthetjük a méhet.

A gránátalma levének számos pozitív hatása ismert a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésétől az egyes daganatok elleni védelemig, azonban a méhizomzatra gyakorolt hatását eddig nem bizonyították. Sue Wray, a Liverpooli Egyetem Élettani Tanszékének professzora munkatársaival vizsgálatukhoz a méh simaizomzatából származó mintákat használtak fel.

„A méhizomzat összehúzódásainak serkentésére jelenleg csak az oxitocin áll rendelkezésre, amely mindössze az esetek 50 százalékában hatásos” – mondta el Wray. „Nagyon fontos felderíteni, hogyan működik a méh és mi történik a normál összehúzódások során, hogy a szülés közben felmerülő problémák miatt a nőknek ne egy nagyműtét keretében kelljen világra hozni egészséges gyermeküket.”

A béta-szitoszterol számos növényben megtalálható, azonban a gránátalma magjában nagy koncentrációban van jelen. A kísérletek során a kivonat megnövelte az állatokból származó simaizomsejtek aktivitását. A kutatók azt feltételezik, hogy a béta-szitoszterol megnöveli az izmok összehúzódásához szükséges kalcium szintjét, melyet hormonok, idegimpulzusok és egyes gyógyszerek befolyásolhatnak.

A cikk a Reproductive Sciences folyóiratban olvasható.

MedipressKépforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 11267 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x