UV-szűrős kontaktlencsék, csodabogyó a távollátás ellen...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / UV-szűrős kontaktlencsék, csodabogyó a távollátás ellen - a szemészet új vívmányai

UV-szűrős kontaktlencsék, csodabogyó a távollátás ellen - a szemészet új vívmányai

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Ausztrál kutatók szemgyógyszert ígérnek a távollátás ellen, az amerikai kutatók fontosnak tartják az UV-szűrős kontaktlencsékkel való védekezést a káros sugárzás ellen. 


Rendezvénynaptár

Ausztrál kutatók szemgyógyszert ígérnek a távollátás ellen  
Ausztrál kutatók kedden bejelentették, hogy felfedeztek egy olyan gént, amely összefüggésbe hozható a távollátással. Az eredmény olyan gyógyszeres kezelések kifejlesztéséhez vezethet, amelyek felválthatják a szemüveget.

A melbourne-i Ausztrál Szemészeti Kutatóközpont kutatói arról számoltak be, hogy a hepatocita növekedési faktor (HGF) gén óriási jelentőségű betekintést tett lehetővé a látással kapcsolatos biológiai mechanizmusokba.

„Jelen pillanatban a távollátást csak szemüveggel, kontaktlencsével és lézertechnikával lehet kezelni” – nyilatkozta Paul Baird professzor, a kutatás vezetője. „Reményeink szerint ennek a jelentős génnek a felfedezése hozzásegít bennünket új gyógyszeres kezelések kifejlesztéséhez, és óriási hatással lesz az általános szemorvoslás fejlesztésére.”

A Melbourne Egyetem égisze alatt működő központ kutatói 551 ausztrál felnőtt DNS-ének elemzésével próbálták azonosítani a távollátással összefüggő genetikai variációkat. Az orvostudomány nem ismeri a betegség okát, melynek következtében a páciens a távoli tárgyakat tisztán látja, ugyanakkor az olvasás és más közeli feladatok nehézséget okoznak számára. Baird úgy véli, a rendellenesség kialakulásáért a genetikai és a környezeti hatások valószínűleg együttesen felelnek.

A kutató azt is elmondta, hogy a HGF az első olyan gén, amelyet összefüggésbe hoztak a távollátással. A felfedezés révén bepillantást nyerhetünk abba, hogy a szem fejlődése során milyen probléma okozhatja az állapot kialakulását, amely egyre jobban elterjed az egész világon.

(Copyright AFP [2010] / Translation Medipress)

UV-szűrős kontaktlencsékkel a káros sugárzás ellen  
Egy új tanulmány szerint a napszemüvegek és baseballsapkák mellett UV-szűrős kontaktlencsékkel is hatékonyan védekezhetünk a káros sugárzás ellen.

Az ultraibolya (UV)-sugárzás károsíthatja a szaruhártyát, a kötőhártyát és a szemlencsét is, az általa létrehozott leggyakoribb szemárosodás a szürkehályog, amely világszerte előfordul. Becslések szerint 2050-re a szürkehályogos esetek száma 167-830 ezerrel is növekedhet.

„Az emberek általában nincsenek tisztában azzal, mikor vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve” – magyarázta Dr. Heather Chandler, az Ohio Állami Egyetem Optometriai Tanszékének kutatója.
A kutatók nyulakon végzett kísérletek során napi 16 órás napsugárzást szimuláltak, ez elegendő az UV-sugárzás által kiváltott szaruhártya-károsodás beindításához. Azt tapasztalták, hogy a Senofilcon A anyagból készült UV-szűrős kontaktlencséket viselő nyulak szemét nem károsította a sugárzás.

A napszemüvegek és kalapok nem mindig biztosítanak elegendő védelmet, erre a problémára megfelelő megoldást kínálnak a lencsék. Azonban vigyázat: nem minden kontaktlencse véd meg az UV-sugárzástól! A kutatók azt remélik, hogy az eredmények segítenek az UV-szűrős kontaktlencsék elterjedésében és így sok millió ember egészségének megőrzésében.

A cikk az Investigative Ophtalmology & Visual Science folyóiratban olvasható.

Medipress

(Fotó: Logicreative: Look up)
 
 
[ 4120 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x