12 tévhit a pattanásokról
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / 12 tévhit a pattanásokról

12 tévhit a pattanásokról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

A pattanásos bőr kellemetlen látvány és kellemetlen érzés is, de a legrosszabb talán az, mennyi tévhit övezi a bőrtünetet. Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet oszlatunk el az aknés bőrrel kapcsolatban. 


Rendezvénynaptár
1. Tévhit: A zsíros ételek és a csokoládé pattanásossá teszik a bőrt
Valóság: A megfelelő étrend fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ám ezzel együtt is a csoki vagy a zsíros ételek pattanásokkal összefüggő hatása merő tévhit. Az egyetlen olyan élelmiszer alapanyag, ami az aknés bőr állapotát befolyásolja, az a jódozott konyhasó. Ha bőrön látható hatása van ránk valamilyen élelmiszernek, akkor érdemes az étrendünkön változtatni, mert ez általában allergiás reakciót jelez.

2. Tévhit: Csak a tinik pattanásosak
Valóság: Egyes ritka esetekben már újszülötteknél is megfigyeltek pattanásokat, és vannak olyanok is, akiknél az első pattanások csak felnőttkorban tűnnek fel. A legtöbb ember viszont kinövi a pattanásosságot, de a nők esetében nem ritka, hogy a menopauzáig is elhúzódik ez a folyamat. 

3. Tévhit: Az akné gyógyítható
Valóság: Egyelőre nem gyógyítható – viszont már most is kiválóan kezelhető.

4. Tévhit: A nem megfelelő higiénia okozza a pattanásokat
Valóság: Az aknét nem kosz vagy zsírosodás okozza. Ezért a legrosszabb stratégia az, amikor a pattanásos bőrt valaki túltisztítja és így kiszárítva a bőrt csak tovább rontja a helyzetet.

5. Tévhit: A napozás javíthat a pattanásos bőrön
Valóság: Sajnos nincs arra bizonyíték, hogy a nap jótékonyan hatna a pattanásos bőrre. A napsugárzás bőrkárosító hatásai viszont jól ismertek. Ráadásul a pattanás elleni szerek jó része érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugarakkal szemben, így kockázatosabb hosszabb ideig a napon tartózkodni. 6. Tévhit: Békén kell hagyni a pattanásokat

Valóság: Sok értelme nincs ennek a vélekesésnek, hiszen senki sem szeret bőrhibákkal mutatkozni, és ma már számos olyan szer létezik, amellyel az aknés bőr kitűnően kezelhető.

7. Tévhit: A pattanásokat a stressz okozza
Valóság: A stressz nem okoz pattanásokat, de a pattanásosság kiválthat stresszt.

8. Tévhit: Semmit nem tehetünk a hegesedés ellen
Valóság: Sokak problémája a hegesedés, amit az egykori pattanások hagynak maguk után. Ma már azonban nem kell feltétlenül heges bőrrel élni. Egyrészt, a modern pattanások ellen használatos szerekkel a megelőzés hatékonyabb és jobb, mint valaha, másrészt a már meglévő hegekre is több megoldást ismer a bőrgyógyászat.

9. Tévhit: Az akné egy fertőzés
Valóság: A pattanás olyan bőr-rendellenesség, amit több tényező okoz, elsősorban hormonális és genetikai okokra vezethető vissza.

10. Tévhit: Az akné csupán szépséghiba
Valóság: Nem csupán szépséghiba az akné, hiszen állapotától függően befolyásolhatja a hangulatunkat is, a társas érintkezési hajlandóságunkat és súlyos esetben akár depresszív reakciókat is kiválthat.11. Tévhit: Nyuogodtan abba lehet hagyni a kezelést, ha eltőnt a pattanás

Valóság: Önállóan nem szabad abbahagyni a gyógykezelést, csak, ha azzal a bőrgyógyásszal is konzultáltunk. A túl korán abbahagyott kezelés ugyanis oda vezethet, hogy a tünetek ismét jelentkeznek, mint ha mi sem történt volna.

12. Tévhit: Az aknét a szex és az önkielégítés okozza
Valóság: Ez e legrégebbi tévhit, ami a pattanásokkal összefüggően kering. Igaz, a tesztoszteron nemi hormonnak nagy szerepe van az akné kiváltásában, annak semmi köze a pattanások felbukkanásához, hogy valaki aktív szexuális életet él, vagy sem.

Képek:
piqs.de: connor212 - gesicht
piqs.de: Daniel Faßbender -  Frau 
 
[ 4500 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x