Áfonyafélékkel a bélbajok ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Áfonyafélékkel a bélbajok ellen

Áfonyafélékkel a bélbajok ellen

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-09

Ismert, hogy az áfonyafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A svédországi Lund Egyetem Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az áfonya rosttartalma szintén védő hatást fejt ki, mérsékli a gyulladást, többek között colitis ulcerosás, fekélyes vastagbélgyulladásos betegekben. 

 

A munka során a különböző diétás rostok, illetve az emésztés szempontjából fontos probiotikus baktériumok (laktobacillus és bifidobaktérium) együttes hatását vizsgálták a colitis ulcerosa és a vastagbélrák szempontjából.

A tudósok többféle rostot vizsgáltak, többek között az áfonyahéjat, a rozskorpát, a zabkorpát önmagában, illetve kombinálva probiotikus baktériumokkal.

„A probiotikus baktériumok védőhatást gyakorolnak a májra, mely kedvezően befolyásolja a bél gyulladásos folyamatait” – magyarázza Åsa Håkansson, az Alkalmazott Tápszerek és Élelmiszerkémiai Osztály munkatársa. – „Az áfonya viszont polifenolokat tartalmaz, mely mikrobaellenes és antioxidáns hatással rendelkezik.”


A kettő kombinációja csökkentette a gyulladáskeltő baktériumok számát, és elősegítette az emésztéshez fontos laktobacillusok terjedését. Ehhez hozzájárul, hogy a rostok bontása következtében a bélsejtek, felszívódás után pedig az egész szervezet bőséges energiaforráshoz jut. A felszívódást szintén kedvezően befolyásolják a probiotikus baktériumok.

A rozs és az áfonya a vastagbélből szívódik fel, mely a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb helye. Ezzel szemben a zab már a vékonybélben emésztődik, tehát lokális gyulladás- és daganatgátló hatását nem képes a távolabbi bélszakaszon kifejteni.

Medipress

 
 
[ 2961 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x