Ekcéma: Kiütés, viszketés a táplálkozástól
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Ekcéma: Kiütés, viszketés a táplálkozástól

Ekcéma: Kiütés, viszketés a táplálkozástól

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét. 


Rendezvénynaptár
Dr. Babai László, prevenciós szakértő segítségével most arra a kérdésre keressük a választ, miként befolyásolja étkezésünk a tünetek fellángolását.

Atópiás és kontakt ekcéma

Az ekcéma két típusa ismert. Kontakt ekcéma esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. Az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is. Az ekcéma és a táplálkozás kapcsolatáról tehát ez utóbbi, az atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk.

Javulás és rosszabbodás

Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére, látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig észrevehetően jelentkeznek. A stressz például közismerten rontja az ekcémás betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is fellángolhatnak. 

Kizárásos diéta - mi alapján?
Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos – alapos kivizsgálás nélkül is - gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.



A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben mindig a panaszokat okozó  élelmiszer azonosítására van szükség.
Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia.

Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált étel-intolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében –egyéntől függően- akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

A gyógyulás sikere: kontroll a betegség felett
Tapasztalataink szerint a betegeknél a legtöbb esetben csak az IgE szint mérése történik meg. Negatív lelet esetén azonban a páciens kénytelen továbbra is a gyógykezelés és a napfény jótékony hatásában bízni. Nem ritka, hogy a betegek már gyermekkoruktól kezdődően küszködnek a kiszámíthatatlan időközönként fellángoló, olykor az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés érzésével, így érthető módon szeretnének valamilyen magyarázatot kapni tüneteik eredetéről. Az immunmodulált ételintolerancia egy lehetséges ok, mely a panaszokat kiválthatja. Segítségével személyre szabott étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a gyógyulásra. 

Allergiaközpont
Orvost Keresek >>

Kép:
piqs.de: zulu - alles im griff



 
 
[ 12254 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x