Cukorbaj és magas vérnyomás ellen - a méregtelenítés anyja...
Címlap / Szépség-Egészség / Cukorbaj és magas vérnyomás ellen - a méregtelenítés anyja (Recepttel!)

Cukorbaj és magas vérnyomás ellen - a méregtelenítés anyja (Recepttel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A medvehagyma a tavaszi belső "nagytakarítás" fontos résztvevője, hiszen erőteljes vértisztító, csökkenti a koleszterinszintet, s a legújabb kutatások szerint még a nehézfémek (ólom) méregtelenítésében is segédkezik. A máj tisztításában is nagy szerepe van. A szív- és érrendszer működését serkenti, képes csökkenteni a vérnyomást, a vércukorszintet, az agyműködést pedig erőteljesen fokozza, és javítva a memóriát is. 

Kapcsolatunk nem új keletű. Tíz éve történt, hogy először találkoztam vele és azonnal barátságot is kötöttünk a tavasz egyik legfinomabb gyógynövényével, a medvehagymával. Azóta úgy tűnik, mások is felfedezték, mondhatni ma már egyre nagyobb „sztár”, így szerencsére egyre több helyen színesíti mélyzöld, lándzsa alakú, illatos leveleivel a piacok és bioboltok kínálatát az évnek ebben az időszakában. Érdemes tudni róla, hogy minden évben tavasszal bújik elő a hűvösebb erdőkben, árnyékos patakpartokon, ahol mindössze néhány hétig található meg. Levelei erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, és bár az íz intenzitása enyhébb, hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál! Hogy miben áll a medvehagyma nagyszerűsége? Néhány alkalmazási lehetőséget összeírtam Neked, a teljesség igénye nélkül.


A medvehagyma a tavaszi belső „nagytakarítás” fontos résztvevője, hiszen erőteljes vértisztító, csökkenti a koleszterinszintet, s a legújabb kutatások szerint még a nehézfémek (ólom) méregtelenítésében is segédkezik. A máj tisztításában is nagy szerepe van. A szív- és érrendszer működését serkenti, képes csökkenteni a vérnyomást, a vércukorszintet, az agyműködést pedig erőteljesen fokozza, javítva a memóriát is. Ételeidet színesebbé, és egészségesebbé teheted ezzel a különleges ízű növénnyel. A friss tavaszi salátáidból ne felejtsd ki, hiszen ízében helyettesíti a fokhagymát, de mégsem annyira kellemetlen az utóhatása, még akkor sem, ha épp randira készülnél.

Külsőleg is alkalmazhatod, készíthetsz belőle borogatást a bőrgombára, amelyet fertőtlenít, s a bőrben megindítja a gyógyulást, és csökkenti a gyulladást.

Ha sikerül beszerezned, a hűtőd hidegebb részében laza ruhába tekerve pár napig eláll. Sajnos májusban már elvirágzik, elhervad, de van néhány trükk, amellyel az év további napjaiban is élvezheted ezt a finom ízt.

   1. Apríts vékony csíkokra egy csokor medvehagymát, majd terítsd szét egy hűvös-árnyékos helyen kiterített konyharuhán. Néhány napig át-át forgatva szárítsd ki, majd tedd papírzacskóba, vagy gézzel lekötött üvegekbe. Később főzhetsz belőle frissítő és gyógyító teát, vagy fűszerezheted vele ételeidet, vajkrémeket, salátákat.
   2. Szintén vékony csíkokra kell aprítani a sós-olajos változathoz. Nincs más teendőd, mint egy tálba tenni, megszórni sóval, és meglocsolni olívaolajjal, hagyd állni pár percig, majd töltsd kis üvegekbe, úgy hogy olaj legyen a tetején. Gondosan lezárt üvegekben elraktározva még néhány hónapig felhasználható. Leveseket ízesíthetsz vele, de ízlésednek megfelelően számos ételhez párosíthatod.



Természetesen frissen fogyasztva a leghatékonyabb és legfinomabb.
Használd ki ezt a pár hetet és ne fogd magad vissza, használd a fantáziádat a medvehagyma felhasználásának lehetőségeit illetően! Az első lépés a legnehezebb, ezért én is összeírtam neked néhányat, gondolatébresztőnek. Íme, a segítő tippek:
  1. Keverd a csíkokra vágott zöld leveleket a friss salátádba.
  2. Apró kockákra vágva ízesíts vele a vajkrémet, sajtkrémet, melyet egy finom teljes kiőrlésű kenyérre kensz magadnak egy szép tavaszi reggelen.
  3. Forró, héjában sült burgonyát is kényeztethetsz egy kis medvehagymás fűszervajjal!
  4. Készíthetsz belőle ízletes, pikáns krémlevest. Oliván párolj egy fej hagymát, tegyél hozzá 2 db burgonyát kockára vágva, majd öntsd fel 6 dl vízzel. Fűszerezd sóval, több színű borssal, egy kis chilivel, nagyon kevés köménnyel. Mikor megpuhult tedd bele a csokor apróra vágott csokor medvehagymát, forrald 1-2 percig, majd turmixold össze. Egy kis tejszínnel krémesítheted, s apróra vágott sajtos pirítóssal, vagy egy kis pirított baconnal tálalhatod.
  5. Isteni mártást készíthetsz belőle húsok mellé, egy kis tejszínnel, füstölt sajttal, fűszerekkel, pici mustárral.
  6. Keverj a tönkölyből, teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsa tésztájába apróra vágott és pici olajban dinsztelt medvehagymát! Ezzel az újítással garantáltan mindenkit leveszel a lábáról!
  7. No és a kihagyhatatlan medvehagymás pesto! Mi más kellhet egy finom főtt tésztára? A megmosott, megszárított medvehagyma levelét vágd apróra, majd alaposan keverd össze 1dl olívaolajjal, kis adag kakukkfűvel, tárkonnyal, esetleg darált fenyőmaggal vagy parmezánnal, és pici sóval! Jól záródó edényben, hűtőszekrényben tárold! Különösen jól illik a tésztához, de adhatod rizshez, burgonyához vagy húshoz is.
  8. A tortilla chips megszokott mártogatósa helyett, egy pohár joghurtba keverj apróra vágott medvehagymát, ízlés szerint fűszereket és mártsd bele a finom kukorica chipset, esetleg vékony csíkokra vágott répát, angol zellert, stb. Oszd meg barátaiddal is ezt az egészséges csemegét egy hangulatos estén!


Érzed, hogy máris jó ismerősök lettetek, Te és a medvehagyma? Ne feledd, csak pár hét áll rendelkezésedre, hogy ezt a vitamin-bombát frissen fogyaszd! Vedd célba kedvenc bioboltod, vagy a Vásárcsarnokot, s élvezd ezt a különös hagymafélét!

Egészséget, jókedvet kívánok!

Sándor Szilvi
http://nekedholfaj.blogspot.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7784 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x