Pikkelysömör - több, mint bőrbetegség
Címlap / Szépség-Egészség / Pikkelysömör - több, mint bőrbetegség

Pikkelysömör - több, mint bőrbetegség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

A pikkelysömör (pszoriázis) egy krónikus, a bőrt és az ízületeket érintő örökletes, gyulladásos betegség, mely nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A betegek szégyellik testüket, ezért gyakran súlyosan izolálódnak és nem ritkán az így kialakuló depresszióval is meg kell küzdeniük. A pszoriázis miatti életminőség-romlás mértéke meghaladja a súlyos szív-érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknél észlelt szintet! 

 

Megfelelően kiválasztott krémek, tabletták, fényterápia és a legújabb „biológiai terápia” segítségével már sikeresen tünetmentesíthetőek. Számos civil szervezet segíti a társadalmi beilleszkedést.

Magyarországon 150-200 ezerre tehető a pikkelysömörben szenvedők száma. Noha jól ismert, hogy a pikkelysömör nem fertőző, a betegek bőr- és körömtünetei gyakran riasztóak, esetenként undort keltőek azok számára, akik a betegséget nem ismerik. Ennek következtében a pszoriázisos betegek gyakran izolálódnak környezetüktől, nehezebben találnak munkát, illetve sokszor a munkájukat is elvesztik, illetve munkaképtelenné válnak. A bőrtünetek emellett családon belüli konfliktusokhoz  vezetnek, gyakoribbak a válások is.

Az utóbbi években a bőrgyógyászati alapkutatások rohamos fejlődése következtében sikerült azonosítani számos, a betegség kialakulására hajlamosító örökletes tényezőt, a kóros immunológiai folyamat jobb megismerése pedig lehetővé tette a korábbiaknál hatékonyabb, célzott oki kezelések bevezetését.


A pszoriázis kezelésére helyi kezelést, fényterápiát és szisztémás kezeléseket illetve ezek kombinációit alkalmazzák. A betegség hasonlóan más krónikus betegségekhez, (mint pl. a diabétesz) véglegesen nem gyógyítható, de a betegek döntő többsége hatékonyan kezelhető, és csaknem mindegyiküknél tartós tünetmentesség érhető el a különféle kezelésekkel. 

A pszoriázis kezelésében az elmúlt években bevezetett, úgynevezett "biológiai terápiák" hoztak áttörést. A biológiai terápia lényege, hogy célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A biológiai szerek egy, az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek működését gátolják, így megállíthatják – vagy legalább nagymértékben lassíthatják – a kóros folyamatot. Több gyógyszerkészítmény tartozik ebbe a kategóriába: kórházban beadott infúziós készítmények, és injekciós tollban kiszerelt forma is elérhető, amelyet a beteg heti egyszer önmagának egy gombnyomással tud beadni. „A bőrtünetek – és az életminőség javulásában elérthető eredmények nagyon meggyőzőek, súlyos pikkelysömör válhat akár teljesen tünetmentessé is.”-hangsúlyozta Dr. Wikonkal Norbert a Semmelweis Egyetem docense. A biológiai terápiás készítményeket a „Biológiai Terápiás Centrumokban” (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét, Miskolc, Kaposvár, Szombathely) kaphatják a súlyos pszoriázisban szenvedők.Vargáné Kiss Zsuzsa
a Magyar Psoriasis Alapítvány és a Magyar Psoriasis Betegek egyesületének képviselője szerint: „A kiszámíthatatlan rosszabbodásoktól a betegek szoronganak. A mások által megszokott helyzetekben kiszolgáltatottnak érzik magukat, pl. szűrővizsgálatokon, közlekedésnél, iskolában, a munkahelyen, nyaraláskor. A betegek gyógyulási vágyát, és tájékozatlanságát sokszor kihasználják hatástalan, drága „gyógymódokat” kínálva, ezért javasoljuk, hogy minden esetben szakorvoshoz forduljon a beteg.”

Szerencsére egyre több a pikkelysömörösöket tömörítő civil szervezet, és alakulnak újak is. A betegszervezetek feladata a pszoriázisban szenvedők és környezetük felvilágosítása a betegség természetéről, a lehetséges kezelési módokról, az ismeretterjesztés, a társadalmi beilleszkedés elősegítése, és az érdekvédelem. A közösséghez tartozás segíti a betegség elfogadását, (nem vagyok egyedül!) a tapasztalatok egymás közötti megosztását.

Hasznos linkek:
www.psoriasis.hu

 
 
[ 10375 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x