Ez már Barbie vagy ő még gyerek? Gyerekszépségverseny -...
Címlap / Szépség-Egészség / Ez már Barbie vagy ő még gyerek? Gyerekszépségverseny - teljesítmény 6 hónapos kortól

Ez már Barbie vagy ő még gyerek? Gyerekszépségverseny - teljesítmény 6 hónapos kortól

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

A gyermekszépségversenyek jó része a gyermekeknek is jó. Tagadhatatlan. A kislányok szépek, csinosak, a kisfiúk helyesek, és ahogy a magyar mondja diplomatikusan: kislányoknak tetszők. A legtöbb gyermekszépségverseny alsó korhatára 6-7 év, jobb ízléssel 10 év. Ez az a korszak, amikor a gyermek képes aktívan szétválasztani magában a valóságot egyfajta játékos második valóságtól, a szereptől, amelybe mi magunk, felnőttek is nap, mint nap kerülünk. Ez a szerep többnyire a hivatás, vagyis a cselekvés általi felvett szerepkör. A gyermek 6-7 esztendősen már képes arra, hogy különbséget tegyen a verseny, mint teljesítmény, és a hétköznapok között. Előtte azonban nem biztos. 

 

Színpadi valóság
Korábban, fiatalabb életkorban azonban gyakran egybeolvadnak a mindennapok és a színpadon való élet. A 3-4 éves kislányoknak éppen olyan esemény felmenni a színpadra és tündökölni, mint otthon felvenni a királylány ruhát, anya ékszereit és cipőjét. A gyermekszépségverseny jót tehet a gyermek egójának, öntudatának, mivel a róla készült képeket látva azt tapasztalja, hogy nagyon szép, és azt a visszaigazolást kapja, hogy ez a görcsös megfelelés helyes, mindenki tapsol, szereti, sokszor ajándékot is kap. A kedves kis ékszerek, a szépen Barbie babásan elkészített fürtök azt sugallják neki, hogy éppen annyira hercegnő a várkastélyban, amennyire vágyik rá. A külső értékek hangsúlyozottá válnak, és a belsőkkel szemben, mint jó, őszinte természet, okosság, stb., túlsúlyba kerülnek.

Ám éppen az erős azonosulás miatt, ez nagyon erős érzelmi terhelés a gyermeknek. Egy idő után, állandó lehet az igény királylányos külsőre a napi szintű cicomázásra. Egy amerikai szépségverseny még 2009-es fotói nagy port kavartak az interneten. A kislányok felnőtt sminkkel, felnőtt hajviselettel és mi több, felnőtt mozgáskultúrával jelentek meg.

Lehet túl korán kezdeni?
Azt csak egy gyógypedagógus tudná megmondani, hogy a mozgásszerveknek mennyire egészséges egy-egy pici méretű magassarkú viselete. Az is sejthető, hogy egy versenye a gyermekvédelmi intézkedéseknek hála, a kozmetikusoknak van annyi eszük, hogy minőségi, bőrbarát sminkekkel kenjék ki a gyermekek arcát, azonban még ha ritkán is jár a gyermek ilyen szépségversenyre fellépni, akkor is felmerül kérdés, valóban kőolajszármazékos rúzsokkal kell-e pózolnia a pódiumon?! Kukkantsuk meg a képeket!


Sok szülő válasza erre egyértelműen igen. Egyrészről boldogok gyermeküket látva, amint az ragyog a színpadon. Örül saját sikerének, a tetszésnek. A másik érv, hogyha egy gyermek különösen szép, akkor így korán megalapozzák a gyermek jövőjét. Ha azonban a szépségverseny mellett valóban meg akarják alapozni a kicsi jövőjét, akkor már fotóztatni kell, énekelni vagy zenélni tanulnia. Ha a szülő megfontolt, akkor korán szép összeget tartalékolhat el a gyermeknek e fellépésekből. Ha azonban őszinték szeretnénk lenni, akkor felmerül bennünk az aggodalom, hogy a szülő visszaél ezzel és a gyermek szerepeltetéséből ő maga is sokkal jobban él. Mert lássuk be, a gyerek modellként való futtatása azért nem egy Hanson sikersztori, amikor is a két tini Isaak, és Taylor, akik zenélni tanultak, titokban a garázsban megtanultak pár rockszámot. Aerosmith-t hallgattak, csilingelt a hangjuk, Taylor a 12 évesek bálványa lett, és befogták dobolni az 5 éves öccsüket Zak-et. A család zenei fenoménokat tartalmaz, kétségtelen, még a Hanson fiúk is iskola mellett, anyukájuk szigorú szabályozása alatt vették fel lemezeiket.

Mi van, ha szülő a gyerekből él?
Ez természetesen az a fokú visszaélés, amit gyermekjogvédők leggyakrabban kiemelnek. Nem beszélve akkor még azokról a veszélyekről, amit aberrált felnőttekben váltanak ki ezek a fotók. A csodaszép kislányok angyali ártatlansággal és ragyogással, de felnőttesen szexis beállásokban könnyen azt a benyomást kelthetik, hogy ugyanúgy megkapnivalók, mint egy plakátlány. Fontos lenne ezeknél a versenyeknél meghúzni a határt a csinos kislány és a dögös nagylányok megjelenése között. Ha ezt jelenti a karrier korai megalapozása, akkor a válaszom, hogy köszönöm, nem kérek ebből a szép modern korból. Nekem bőven elegendő, hogy az önéletrajzomban majd’ 19 éves koromtól szerepelnek referenciák. Ha valóban arról szól a karrierépítés, hogy 3 évesen már legyenek eredményeink, akkor érdemes Rousseau-hoz fordulnunk, és visszakúszni a természetbe…

Valótlanság
Az pedig, hogy a gyermek úgy néz ki mit Barbie vagy mint Mini-egér, inkább csak azt a kontrasztot erősíti, amely minden gyermek óvodáskori sajátja. A valós életbeli alak és az álomkülső, sőt maga az élet és az álom két különböző dimenzió lesz.  A realitásérzék megtartása pedig nagyon fontos. Törekedjünk erre.


Nem kell pedig a gyermekek jogaival való visszaéléssel a Távol-Keletig utaznunk, ahol egyesek csodaszép leányaikat prostitúcióra használják, hanem elég a nyugat hollywoodi csodáit megszemlélnünk, akik pusztán attól, hogy túl korán lettek a színpadra állítva, elvesztették gyermekkoruk háborítatlan egyszerűségét, békéjét. Nem egy tiniszereplő később botrányos életet ét felnőttkorában. Hogy ez a művészvilág korai közelségének, az egó túlsztárolásának, és egy elviselhetetlen, hisztis, dacos, akaratos személyiségben való megragadásnak, vagy minek köszönhető, az persze kérdéses, de a tény az tény, a gyermeket nem hagyja a maga természetes motívumai szerint felnőni.

Azt persze senki se gondolja, hogy a szépségverseny előtt a gyerekek bőrét 3 kiló vakolattal alapozták le, mert a kicsik bőre még valóban olyan selymes, ahogy az a reklámokban látható – csak éppen termékek nélkül… természetes önvalójukban. A hajköltemények elkészítése már kicsit nehezebb ügy. Aki festett már valaha arcot, maszkot gyermeknek, tudja, hogy kb. 5 perce van, mert a gyerek utána feláll, futkos, viccelődik, elbambul. Egy hajcsavarás, egy csodás frizura elkészítése azonban legalább 20-30 perc, a szuperfodrásznak is legalább 15. Aztán ott van a színpadi mozgás is. Ha valaki olyan pozíciókat vesz fel, mint egy címlaplány, akkor ne csodálkozzunk az olyan kritikákon, hogy a gyerek jól idomított cirkuszi kutya.

Hogy megéri-e egy kis dicsfényért a gyereket ennyi ingernek és dirigálásnak kitenni, vagy sem, mindenki döntse el maga, saját gyerekét illetőleg, de ne feledjük a gyermek védelmét szolgáló jogszabályokat! Ha pedig valóban versenyeztetni szeretnénk gyermekünk, akkor a gyereknek is legnagyobb örömet adó az ún. anya-lánya szépségverseny. Ez egy kedvesebb, gusztább, emberibb megoldás, válasszuk ezt! A közelgő anyák napja egy kiváló apropó erre…


 
 
[ 11365 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x