Egy kis "dinnyelógia"
Címlap / Szépség-Egészség / Egy kis "dinnyelógia"

Egy kis "dinnyelógia"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Sokak számára a csemegekukoricához hasonlóan nem kis gondot okoz a megfelelõ dinnyefajta kiválasztása. Nálunk a kedvezõ klíma következtében az egész országban termesztik ezt a gyümölcsöt, de a talajadottságok folytán a legfinomabb görögdinnye Heves megyében terem.  

Egy kis "dinnyelógia" - dinnye vásárlási, tárolási tanácsok

Sokak számára a csemegekukoricához hasonlóan nem kis gondot okoz a megfelelõ dinnyefajta kiválasztása. Nálunk a kedvezõ klíma következtében az egész országban termesztik ezt a gyümölcsöt, de a talajadottságok folytán a legfinomabb görögdinnye Heves megyében terem.

A meszes talajon termesztett görögdinnyékkel ellentétben a hevesi dinnye mindig kásás, és sohasem tökízû. Jellemzõ még erre a fajtára, hogy igen vékony (kb. 0,5 cm) héja van, amely jól megkülönbözteti más fajtáktól. Heves megyében azonban van egy kis község, Csány, amely arról nevezetes, hogy az egész országban ott terem a legízletesebb görögdinnye. A messze földön híres mézédes csányi dinnye legalább olyan közkedvelt, mint a Vecsés környékén termelt káposzta. A megfelelõ görögdinnye kiválasztása nagy szakértelmet igényel, ezért ha nem kívánjuk néhány napra eltenni, inkább lékeltessük meg. Ha mégis vállalkozunk a kiválasztásra, akkor kerüljük az olyan dinnyét, amelynek a leszakított indája nem elég fonnyadt, mert ez még éretlen. A mielõbbi piacra jutás, vagyis a magasabb ár elérése érdekében elõfordul, hogy éretlenül leszaggatják a görögdinnyét. Ezt a zöld inda, illetve késsel történt leválasztás esetén a friss, nedvdús vágási felület egyértelmûen jelzi.

A jó görögdinnye kiválasztása, tárolása
A kellõen sötétzöld dinnyét vegyük kézbe, és ütögessük meg az oldalát. A jó dinnye kongó hangot ad, és lékeléskor a vágás mentén továbbreped a héja. Amennyiben tompa, puffanó hangja van, akkor ne vegyük meg, mert vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Ha az oldalán nem találunk sárga foltot ez azt jelenti, hogy a termelõ átforgatta a dinnyét, hogy hamarabb érjen, és korábban megjelenhessen vele a piacon. Ez nem árt neki, sõt kifejezetten hasznos, mivel így mindenütt egyenletesen érett lesz. Igyekezzünk mindig frisset venni, mert ez finomabb, és a hûtõszekrényben is tovább tárolhatjuk. Ennek legbiztosabb jele, héjának a hamvassága. Ez a vékony, szürke bevonat azonban néhány nap után lekopik róla, és ezt követõen már csak a kereskedõ szavahihetõségében bízhatunk.

Jóval kisebb a kockázat a csányi dinnyénél, ezt lékelés nélkül is nyugodtan megvásárolhatjuk. 10 %–kal drágább ugyan a többinél, de jóval édesebb, zamatosabb, és vékony héja révén végül is gazdaságosabb, mint az olcsóbb fajták. A magas szállítási költség miatt a csányi dinnye sajnos nem jut el az ország minden részébe. Szerencsére azonban a Dél–Alföldön is van egy ismert dinnyetermõ vidékünk, Medgyesegyháza és környéke. Az ugyancsak vékony héjú medgyesi görögdinnye íze és állaga nem sokban marad el a hevesitõl, az ára viszont többnyire alacsonyabb.

A hazai dinnyefajták mellett újabban megjelent a piacon a világoszöld héjú csíkos dinnye is. Ez a Kanadából származó dinnyefajta édes belû ugyan, de nem olyan zamatos, mint a sötétzöld héjú, hagyományos fajta. Nagy hátránya még a gömbölyû vagy hosszúkás alakú kanadai dinnyének, hogy igen vastag (kb. 2 cm) a héja, elõnye viszont, hogy a termésideje meglehetõsen hosszú, még októberben is megtalálható a piacon. Kuriózumként megemlíthetõ, hogy a sötétzöld héjú görögdinnyének van egy sárgabélû fajtája is, amely gusztusos ugyan, de az íze meglehetõsen semleges, ezért a termesztése nem vált általánossá. Akik fajta szerint kívánnak hagyományos görögdinnyét vásárolni, azok a Szigetcsépi 51 F1–et vagy a Crimsont keressék, mert jelenleg mind héjvastagságát, mind ízét tekintve ezek a legmegbízhatóbbak.

Az érett görögdinnyét célszerű minél elõbb hûtõbe rakni, mert ha sokáig kint hagyjuk, megposhad. Ennek legelsõ jele, hogy a magvak körül a bélállomány elkezd nyálkásodni, ami késõbb átterjed a dinnye egész belsejére. A hideg azonban jelentõs mértékben késlelteti ezt a folyamatot. Régen úgy oldották meg a tartósítást, hogy a dinnyét mésztejbe mártották, és hûvös pincébe rakták. Nem árt tudni, hogy a görögdinnye rendkívül alattomos foltot ejt a ruhán, ezért célszerû frissen kimosni. A késõbbiek során csak látszólag jön ki a ruhából, amikor kimegyünk a napra, az ultraibolya sugárzás hatására újra megjelennek a foltok, és már nem tudunk tõlük megszabadulni.

A sárgadinnye kiválasztása, tárolása
A bordázott, gerezdekre osztható sárgadinnye szintén nagyon közkedvelt gyümölcs. Különleges változata a cukordinnye, amely külsőre abban tér el a hagyományos sárgadinnyétõl, hogy a héja nem bordázott, hanem egyenletesen sima, és a felülete enyhén rücskös. Az alakja a sárgadinnyéhez hasonlóan kissé lapított gömb. Léteznek azonban mind a cukor–, mind a sárgadinnyék között ovális, tojás alakú változatok is. Ezeknek a hibrid fajtáknak az íze többnyire erõsen fûszeres (muskotályos, vagy ananászra emlékeztetõ.) A muskotályos ízű sárgadinnyét kedvelõk azokat a fajtákat részesítik elõnyben, melyeknél a barázdákra csupán elszínezõdött csíkok utalnak. Ezek rendszerint szabályos gömb alakúak.

A cukordinnyék közül a legfinomabb és sajnos a legdrágább a kérges héjú zöldbélű fajta. A sárgadinnyék vásárlásánál még fokozottabb gonddal járjunk el, mivel ezeket a fajtákat nem lehet meglékeltetni. (Mellesleg külföldön a görögdinnyét sem lékelik.) A kiválasztás legmegbízhatóbb módszere, hogy a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol az inda levált róla, mivel ez a legkényesebb felülete. Amennyiben a héja annyira felpuhult, hogy beleszalad az ujjunk, akkor már belül poshadt. Ha elég kemény, akkor szagoljuk meg ezen a ponton. Minél kellemesebb és intenzívebb az illata, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jól választottunk. Amennyiben az inda rajta van a dinnyén, ez egyértelmű jele annak, hogy éretlenül szakították le.

A válogatásnál legyünk tekintettel arra, hogy a kereskedõk nem szeretik, ha a vásárlók agyonnyomkodják az árut, ezért eleve olyan példányt vegyünk kézbe, amely ránézésre is megfelelõnek tűnik, tehát ép, egészséges és érett. Egyébként a sárgadinnyére is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb, annál ízletesebb. Az apró, korcs dinnyék többnyire ehetetlenek, még olcsón sem érdemes megvásárolni õket.
A feldolgozásával kapcsolatban nem árt ha tudjuk, hogy a külföldi receptek a sárgadinnyét turkesztáni, a zöld bélű cukordinnyét pedig kantalup típusú dinnyének nevezik. A görögdinnyéhez hasonlóan, a felvágott sárgadinnye is csak hűtõszekrényben tárolható. Mielõtt betennénk, a vágási felületet borítsuk be polietilénfóliával, hogy a többi étel ne legyen dinnyeszagú, és a dinnyénk se legyen másnapra pl. hagymaízû. Sárgadinnyénél távolítsuk el a magházat is, mert így tovább eláll.

Mind a sárga–, mind a görögdinnyét felvágás elõtt is rakjuk hűtõszekrénybe, mert csak hidegen van jó íze. Elõtte mossuk le róla a szennyezõdéseket.
Forrás: Kun Ákos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10099 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x