Arcpakolás a kamrából - szépülj ingyen, otthon! (Recepttel)...
Címlap / Szépség-Egészség / Arcpakolás a kamrából - szépülj ingyen, otthon! (Recepttel)

Arcpakolás a kamrából - szépülj ingyen, otthon! (Recepttel)

Forrás: Tve.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Drága kozmetikai termékek helyett némi kreativitással saját magunk is készíthetünk könnyen és olcsón pakolást.  

Ha belenézünk a tükörbe és fakónak, tónustalannak találjuk a bőrünket, nem kell elkeseredni. Nézzünk körül a kamrában, biztosan találunk bőrünk ápolásához is felhasználható anyagokat. Az anyagok megléte azonban önmagában még nem elegendő.

1. A száraz bőrűeknek például a következő pakolást állíthatják össze:
  • 1 evőkanál krémes túró (ha túl száraz, tejszínnel krémessé tehetjük)
  • 1 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál répalé
  • 1 teáskanál mandulaolaj

Ha túl folyós, burgonyaliszttel lehet sűríteni.

Fontos, hogy a szépítkezési procedúra idejére - ami legalább 20 perc - teljesen el tudjunk lazulni. Vagyis csak akkor kezdjünk bele az egészbe, ha biztosan tudjuk, hogy ez idő alatt senki és semmi sem zavar bennünket.

A pakolás fennléte alatt ugyanis célszerű fekvő helyzetben, teljesen ellazult állapotban lenni, hogy a vonások megfelelően kisimulhassanak. Állva a száradó pakolás lehúzhatja a finom szöveteket, és mi éppen ezt szeretnénk elkerülni.


A pakolások, peelingek elkészítése egyáltalán nem bonyolult dolog. Figyelni kell viszont a megfelelő higiéniára, valamint a felhasznált anyagok frissességére és minőségére. A szennyezett termékekkel könnyen megfertőzhetjük a bőrünket, sőt a bőr mikro sérülésein keresztül akár komolyabb bőrproblémát is előidézhetünk. Tehát használat előtt alaposan tisztítsuk meg az alapanyagot.

Mivel az otthon készített bőrápoló készítményeket nem konzerváljuk, mindig csak annyit készítsünk belőlük, amennyit egy alkalommal felhasználunk. Lehet, hogy kezdetben ezt nem könnyű kiszámítani, idővel azonban, a tapasztalatok alapján már nem fog problémát okozni a szükséges mennyiség eltalálása.

Tudatos Vásárlók Egyesülete >>

Miért jobbak a házi készítésű pakolások, mint a boltiak?
  • hatékonyabbak, mert kimondottan a bőrünknek megfelelő bőrbarát és tápláló anyagokat használhatunk fel,
  • lényegesen olcsóbbak, mint az üzletekben vásároltak,
  • időt spórolunk meg általuk,
  • bármikor elkészíthetőek,
  • tapasztalathoz, sikerélményhez juttat bennünket.

2. Zsíros bőrűeknek a következő receptet ajánljuk:
  • 1 evőkanál kanál joghurt
  • 1 evőkanál krumpliliszt
  • 1 teáskanál méz
  • 2 csepp levendula (angustifolia) illóolaj
  • 1 teáskanál gyógynövényfőzet a leírtak szerint
Kb. 20 perc után lemossuk a pakolást, a bőrt teával leöblítjük., papírkendővel a nagyját leitatjuk. Majd 3 csepp szőlőmagolajjal bekenjük az arcunkat.

Melyek a hátrányai?
  • nem juthatunk ahhoz az élményhez, amit a kozmetikus nyújthat (pl. érintés, végre velünk is foglalkozik valaki, teljes kikapcsolódás),
  • illatban és konzisztenciában is mások a házi készítmények, mint amihez a kozmetikai ipar által hozzászoktunk,
  • főleg kezdetben nem kis rumlival járhat az elkészítésük.

Alapanyagok
Jól felhasználható a krémek felszívódását akadályozó száraz szarusejtek eltávolítására vagy a pakolások sűrítésére az olajos magvak és a különféle gabonák finom őrleménye (zabpehely, kukoricadara, lenmag, mandula, tökmag stb.). A zsíros bőrűek a kevés zsírt tartalmazókat válasszák: pl. zabpehely, kukoricadara. A darákból általában 1 evőkanál elegendő.


Hatásos vitaminpakolást készíthetünk a bőrünkre többféle, szárított vagy fiatal, zsenge gyógynövény felhasználásával. 1 teáskanálnyi növényből 1 deciliter vízzel forrázatot (teát) készítünk, amiből 1-2 teáskanálnyit leszűrve a pakolásokba keverünk. A maradékot a pakolás lemosására, illetve arcborogatásra is fel lehet használni.
  • Pattanásos, zsíros bőrre: csalán, zsálya, kamilla (allergiásoknál előtte lándzsás útifű!)
  • Száraz bőrre: apróbojtorján, erdei mályva, körömvirág
  • Érzékeny bőrre: citromfű, cickafark, levendula
  • Rozáceás bőrre: izsóp, borsmenta, olasz szalmagyopár
  • Fakó dohányos bőrre: rozmaring, gyömbér

Zöldségek közül tavasszal még hasznosítható a zöldborsó és a spenót (párolva, pépesítve). Gyümölcsök: az eper, a cseresznye (húsuk szétnyomva).

A répa szinte egész évben beszerezhető, hasznosíthatjuk a levét és zsírban kioldódó hatóanyagait. A megtisztított répát reszeljük apróra. A levét kicsavarva belekeverhetjük pakolásokba, vagy zsíros krémbe. A reszeléket pedig 2 evőkanál hidegen sajtolt olajon (olíva, vagy szója), alacsony hőfokon pár percig kevergetjük, majd kis üvegecskébe öntjük. Pár napig hagyjuk kioldódni a hatóanyagokat, majd az időközben szép sárgává színeződött olajat leszűrjük. Amikor kihűlt, a répadarát jól kinyomkodjuk. Az így elkészített répaolajat ugyancsak pakolások és krémek hatóanyagainak gazdagítására használhatjuk. A répadara-maradékot túrós pakolásba keverhetjük. A répa bétakarotint, az A-vitamin előanyagát tartalmazza, ami hámvédő, antioxidáns hatással bír.

Hidegen sajtolt növényi olajok:
  • száraz, érzékeny bőrre: olívaolaj, mandulaolaj
  • zsíros bőrre: szőlőmagolaj, dióolaj

A tejtermékek közül bármely évszakban felhasználható a túró, a tejszín, a tejföl és a joghurt. A túró bármelyik bőrtípusra jó. Száraz, érett bőrre a tejföl és a tejszín való, zsíros, tágpórusú bőrre a tejsavban gazdag joghurtot ajánlom.

Arcunkra a pakolásokhoz egyszerre 2 evőkanálnyi mennyiségre van szükség.

Ugyancsak egész évben számíthatunk a méz, a tojás, az élesztő, a keserű csokoládé bőrszépítő hatására. Ha utóbbiból egy kis darabot kissé meglágyítunk, és zsíros krémhez keverünk, kiváló, érett bőr táplálására való csokis krémpakolást kapunk.

Hogyan?
A pakolások anyagának kiválasztásakor mindig meghatározó a bőr aktuális állapota. Akinek zsírosabb a bőre, tágak a pórusai nyilvánvaló, hogy a kissé savas (pl. csersavat, tejsavat gyümölcssavat tartalmazó), kevésbé zsírozó anyagokat válassza.

Legyünk kreatívak! A fent felsorolt anyagokból tetszés szerint összeállíthatunk pakolásokat.

Törekedjünk pépes állagra, mert ez kenhető fel jól a bőrre és nem folyik le az arcról. Az alapot adhatja a túró, a burgonyaliszt vagy különféle magok őrleménye. Az alaphoz csepegtetve adjuk az olajat, a gyümölcs- vagy zöldségleveket.

Markovics Vera
Tudatos Vásárlók Egyesülete >>

Kép:
piqs.de: Ivi - Beauty
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x