Többlet, túlsúly, elhízás
Címlap / Szépség-Egészség / Többlet, túlsúly, elhízás

Többlet, túlsúly, elhízás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-03

Mi a túlsúlyosság, mi az elhízás? A túlsúlyosság és az elhízás az az állapot, amely során felesleges zsír halmozódott fel a testben. Ez az állapot kockázatot jelent számos testi- és lelki betegséget és működési zavart illetően. 


Rendezvénynaptár
A túlsúlyosság mértékének meghatározásához többfajta módszer áll rendelkezésre. A leggyakoribb módszer a súly meghatározásához a testtömeg-index, azaz a BMI. A BMI egyenlő a testsúly (kg-ban mérve) és a magasság (méterben mérve) négyzetének hányadosával. A WHO osztályozása alapján azok a személyek, akiknek a BMI-je a 25 kg/m2 és 29.9 kg/m2 értékek közötti helyezkedik el, túlsúlyosnak számítanak, míg akiknek a BMI-je 30, vagy a fölötti, már az elhízottak csoportjába tartoznak.

  BMI (kg/m2
Sovány <18.5
Normál 18.5 - 24.9
Túlsúlyos 25.0 - 29.9
Elhízott 30.0 - 39.9
Kórosan elhízott ≥40

A kockázati tényezők  – mi okozza az elhízást?
A súlygyarapodásnak, a túlsúlynak és az elhízásnak az az oka, hogy nagyobb kalória- és energia bevitelre kerül sor, mint amennyit a szervezet felhasznál, köszönhetően a zsírban- és kalóriában gazdag étrendnek és az ülő életmódnak. Természetesen minden ember különböző, de az életmódunk megváltozott az utóbbi években, az étkezési és testmozgási szokásaink átalakultak, amely bizonyos embereknél súlyfelesleget eredményezhet.

Elhízás Európában, a statisztika tükrében – hányan vannak az elhízottak és a túlsúlyosak?
Az Európai Unióban a becslések szerint 143 millió felnőtt túlsúlyos (36%), és további 69 millió elhízott (17%), azaz az európai lakosság 53%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízottak száma hazánkban
Becslések szerint az elhízottak száma a 21. században tovább növekszik. A Központi Statisztikai Hivatal 2009-es Egészségfelmérése szerint Magyarországon a felnőtt férfi lakosság 39,4%-a, a nők 31,1%-a túlsúlyos, és 21,5%, illetve 21,9%-uk elhízott. Más szóval a lakosság több, mint felének a kívánatosnál magasabb a testsúlya (53,7%) és minden ötödik felnőtt elhízott.

Mire ez a nagy felhajtás? – az elhízás következményei az egyénre nézve
Az elhízás kulcsfontosságú  kockázati tényezője azoknak a krónikus megbetegedéseknek, amelyek az Unióban a vezető halálokok közé tartoznak. Az elhízás komoly kockázati tényezője a szívbetegségeknek, a 2-es típusú cukorbetegségnek és egyes rákos megbetegedéseknek. A túlsúlyosság és az elhízás hozzájárul a csont-ízületi gyulladás kialakulásához, amely a felnőttkori rokkantság legfőbb okozója. Egyéb állapotokat is összefüggésbe hoznak az elhízással, ilyen például a női meddőség, pszichikai problémák, mint a depresszió, önértékelési zavarok és az alvási apnoea, amelynek során alvás közben légzési zavarok lépnek fel.Az elhízás terhei

Az elhízás hatalmas gazdasági terhet is jelent, azáltal, hogy csökkenti a termelékenységet és a jövedelmet, emellett a teljes egészségügyi költségvetés 8%-át felemészti. A közvetett költségekbe – amelyek lényegesen nagyobbak, mint a közvetlen költségek – beletartoznak az elvesztett munkanapok, az orvoshoz tett látogatások, a rokkant nyugdíj és az idő előtti elhalálozások. Bizonyított, hogy a termelékenység csökkenés teljes költségének kb. 10%-a betegség miatti távollétből és munkában való korlátozottságból ered, amelyek kapcsolatba hozhatóak az elhízás okozta betegségekkel.

Miért kell küzdeni a túlsúly és az elhízás ellen – a testsúlycsökkenés előnyei
Kutatások bizonyítják, hogy 5-10 százalékos súlyleadással lényegesen javul az egészség minősége, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának javulását.

Az 5-10 százalékos testsúlycsökkenésnek pozitív hatásai vannak a mentális egészségre is, mint például a hangulat, a testkép javulása és az önbizalom növekedése.

Egy friss felmérés szerint a gyógyszerészek maguk is úgy gondolják, hogy - támogatás  és képzés mellett – segíthetik a túlsúlyos és elhízott embereket testsúlykezelési problémáik megoldásában.

Beavatkozás  – hogyan lehet az elhízást kezelni?
A kalória-bevitel csökkentése súlyleadást eredményez abban az estben, ha bevitt kalóriamennyiség kevesebb, mint amennyit a szervezet felhasznál. Az étkezési szokások megváltoztatása 3-10 kilogrammos súlyleadást eredményezhet az első évben.

A különféle viselkedésterápiák - amelyek magukban foglalják az étkezési szokások megváltoztatását és a mozgással járó tevékenységeket – is tovább ösztönözhetik a súlyleadást. Ennek a megközelítésnek az a lényege, hogy a csoportba tartozás érzése miatt, a fogyni vágyó emberek bátorítják, támogatják, és tanulnak egymástól.

Az elhízás elleni gyógyszerek a következő mechanizmusok szerint működnek: csökkentik az étvágyat, gyorsítják az anyagcserét, vagy beavatkoznak olyan testi folyamatokba, amelyek az élelmiszerekkel bevitt egyes tápanyagok (pl. zsír) felszívódását irányítják. 

Az Európai Unióban a lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott
Az idén első  alkalommal megszervezésre kerülő Európai Elhízás Elleni Nap keretében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságával együttműködésben szeretné felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára.

A két szervezet képviselői a szombati sajtótájékoztató során kiemelték azt a szomorú adatot, hogy az európai lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Ez azonban nem csupán rossz közérzetrtel és gyenge kondícióval járhat: a túlsúly és az elhízás növeli egyes súlyos betegségek, mint például a 2-es típusú diabétesz és a szívbetegség kialakulásának kockázatát – e két betegséget a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte.

Hazánkban is hasonló a helyzet – a Központi Statisztikai Hivatal 2009-es Egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7%) a kívánatosnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig egyenesen elhízott.

Az Egészségügyi Világszervezet adati azt mutatják, hogy az elhízás az egészségügyi kiadások akár 6%-áért is felelőssé tehető, továbbá a korai elhalálozás, illetve a termelésből való kiesés és az ezzel kapcsolatos jövedelemkiesés okozta közvetett költségek legalább kétszer akkorák, mint 
az elhízással összefüggő egészségügyi költségek (WHO riport, 2006)
 


Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke kiemelte:

„Már testtömegünk 5-10 százalékos csökkentésének is pozitív egészségi hatása van, a kapcsolódó egészségügyi kockázatok jelentősen mérséklődnek. Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek.”

Az elhízás kezelésében és leküzdésében hatalmas segítséget jelenthet az orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek támogatása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége évek óta küzd a különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetéséért, és a megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások terjesztéséért.

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának Metabolikus Szindróma programja keretében a gyógyszerész a patikákba (ami az egészségtudatos magatartásra való nevelés ideális helyszíne lehet) betérők közül, a kardiovaszkuláris kockázatnak kitetteket tájékoztatja az elhízás kockázati tényezőiről és az egészséges életmód fontosságáról. Továbbá a gyógyszertárakban a betegségek korai felismerését segítő szűrővizsgálatokat is végeznek (pl. vérnyomás, vércukor, koleszterin, és triglicerid szint). Amennyiben ezen értékek emelkedett értéket mutatnak a gyógyszerész a betegnek azt javasolja, hogy keressen fel szakorvost és esetlegesen dietetikus tanácsadást is vegyen igénybe.

A magyarországi kezdeményezéshez hasonlóan Európa számos más országában szerveznek megmozdulásokat. További információt találhat a kezdeményezésről az alábbi weboldalon:  http://hu.obesityday.eu/

Európai Elhízás Elleni Nap (European Obesity Day, EOD)
Az EOD célkitűzése rövid távon a túlsúlyos és kórosan kövér uniós állampolgárok számának drasztikus csökkentése, akik akár idő előtt meghalhatnak az elhízás súlyos egészségügyi következményeiben. Hosszabb távon a cél egy egészségesebb Európa megteremtése. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint a legtöbb európai országban a felnőttek 30-80%-a elhízott, a túlsúly és az obezitás mint betegség évente több mint egy millió ember haláláért felelős. 
Jean-Paul Allonsius, a Túlsúlyos Páciensek Belga Társaságának elnöke és a European Obesity Day alapítója kiemelte: “Amire az elhízott és túlsúlyos betegeknek igazán szükségük van az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához, az az egészségügyi szakemberek támogatása, ide értve az orvosokat, gyógyszerészeket, dietetikusokat és pszichológusokat. Az európai kormányzatoknak és döntéshozóknak többet kell tenniük annk érdekében, hogy ösztönözzék ezt a több szakterületet átfogó megközelítést az obezitás betegségének kezelésében.”
 
Az idei kezdeményezés célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet arra, hogy a túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Ezen alkalomból állampolgári kezdeményezés keretében egy online petíció is útjára indult. Ha a petíció aláíróinak száma eléri az egymilliót, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket fog tenni azügyben, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

Europai állampolgari kezdeményezes peticioja >>

5-10%-kal egy egészségesebb Európáért
Az Európai Elhízás Elleni Nap első kampánya, amely az “5-10%-kal egy egészségesebb Európáért” nevet viseli, a túlsúlyos állampolgárok fogyásának támogatását és segítését tűzte ki célul. Ha Ön túlsúlyos, a teljes testtömegének 5-10%-os leadása már jelentős mértékben javíthatja egészségi állapotát. Ez a relative kis szám a cukorbetegség kialakulásának gyakoriságát már 58%-kal csökkentheti, és a szívkoszorúér betegségek előfordulását 48%-kal mérsékelheti a férfiak és 40%-kal a nők esetében.
„Az említett tíz százalék testsúlycsökkentéstől  az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása 40%-kal, a diabétesszel összefüggő betegségek 30%-kal, a szív- és érrendszeri betegségek 20%-kal csökkenthetők, miközben 10-30%-kal csökkennek a vérnyomás, vérzsír és vércukor szintek. A felesleges testsúly leadása nem egy egyszerű, gyorsan elérhető célkitűzés, hanem egy hosszadalmas, nehézségekkel teli folyamat, amely során diétára, életmód változtatásra, fizikai aktivitásra és esetenként gyógyszeres kezelésre van szükség" - tette hozzá Dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa.

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 6312 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x