HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-07-22
Címlap / Szépség-Egészség / 5 mennyei tejes recept hétköznapokra

5 mennyei tejes recept hétköznapokra

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-07-22

A tej kálciumtartalma segíti a csontképződést, a benne lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatású, a magnézium erősíti a szívizmokat. A, E, B2, B6, B12 és D vitamin tartalma, illetve a benne található tejcukor és fehérje is nélkülözhetetlen a szervezet egészségéhez. Készítsünk tápláló, finom étkeket belőle! 

 

A tej élet, erő, egészség! De sokszor hallottuk már ezeket a szavakat, de vajon igazak e?
Igen igazak akkor, ha megfelelő forrásból származik az a bizonyos tej. A biotejet vagyis a idősek és a gyermekek kedvenc italát a fitnesz és egészségpártiak is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen semmilyen károsanyag nincs benne, "csak" a legfontosabb vitaminokkal és nyomelemekkel van teli, amelyek a csontok és az izomzat megfelelő fejlődéséhez is nélkülözhetetlenek -talán nem véletlenül döntenek sokan a laktovegetáriánus táplálkozás és életmód mellett.

Az ősi védikus irások mint pl: Bhagavad-gíta is rámutatnak arra, hogy az életünket különféle minőségben lehet leélni aszerint, hogy kinek milyen a tudata. Tudatállapotunk egy bizonyos életminőséget eredményez. Az intelligencia és a tiszta tudat fejlődéséhez pedig elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és így a friss tej fogyasztása, főként gyermekkorban. Így azok részére akik az életminőségükön szeretnének javítani a következő úgymond "jóság minőségébe" tartozó táplálékcsoportokat ajánlják: gabonafélék, gyümölcsök, zöldségfélék, tej...

Tej

A tej kálciumtartalma segíti a csontképződést, a benne lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatású, a magnézium erősíti a szívizmokat. A, E, B2, B6, B12 és D vitamin tartalma, illetve a benne található tejcukor és fehérje is nélkülözhetetlen a szervezet egészségéhez. Az indiai hagyomány szerint a tej elengedhetetlen az agy működéséhez, a gyermekek helyes fejlődéséhez, segíti a tanulást, a gondolkodást.

Fenséges indiai ízek és kultúra Krisnavölgyben >>

Miért tartják szentnek a tehenet?
A válasz roppant egyszerű: az édesanyánk tejével táplál bennünket ameddig csak lehet, a tehén pedig az egész életünkön át teszi ezt! Megemésztése babakorban nehéz, ezért az anyatejes táplálás után következhet csak a tehéntejes táplálás. Kb. 1 éves kortól. Akkor is forralva, a forrás után 5 percig habzó-forrásban tartva és lehűtve adjuk a gyermekeknek. A szíros tehéntejet felezik, azaz fele-fele arányban vízzel higíthatják.

A frissen fejt és felforralt tej - rendszeresen egy-egy pohárkával fogyasztva - a finomabb agyszövetek kialakulását is elősegíheti, ezáltal pedig érzékenyebbé válhatunk a szeretteink és a környezetünk igényeire, magyarul a társas kapcsolataink minősége is javulhat! Próbáljátok csak ki!

500 adag meleg étel és tápláló tej – ismét létfontosságú ételeket osztottak
A hazánkban több, mint 10 éve működő Ételt az Életért Alapítvány a tej világnapja alkalmából fontosnak tartja, hogy minden rászoruló tejet is kapjon az ebédje mellé – ezzel is felhívva figyelmet a tej jelentőségére táplálkozásunkban. A rendszeres napi ételosztásukat ezért az éltető tejjel egészítették ki a keleti vallás követői.

1. Badaam phirni
Krémes mandula-rizs puding

100 g pucolt mandula
30 g hosszúszemű rizs
1 l tej
150 g cukor
1 evõkanál rózsavíz vagy 1/4 kávéskanál khusa olaj
30 g szeletelt, pirított mandula
120 ml szeder, málna vagy ribizli

A mandulát és a rizst 1/2 - 1 órán keresztül forró vízben áztatjuk, majd az áztatóvízzel együtt simára turmixoljuk. Keresztülszűrjük egy sűrű szövésű gézen, és jól kinyomkodjuk. A tejet a cukorral felforraljuk, mérsékeljük a lángot és lassan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a mandula-tejet. További 10-12 percig kevergetve fõzzük, majd szobahõmérsékletűre hűtjük. Pudingos tányérokba töltjük, és teljesen kihűtjük. Gyümölccsel és szeletelt mandulával díszítve tálaljuk.

2. Burfi
Indiai tejkaramella

Ezt a tejbõl készült édességet templomainkban minden hajnalban felajánljuk az Úr Krisnának. Elkészítése kissé idõigényes ugyan, de az eredmény bõven kárpótolni fog a fáradtságért!
1.5 l zsíros tej
5 dl tejszín
250 g cukor

Az összes hozzávalót összekeverjük egy vastag falú (lehetõleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban legyen, de ne fusson ki. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat. Egyfolytában és egyenletesen kevergetjük, hogy le ne ragadjon. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavarjuk. Addig fõzzük, míg a burfi barna, egész sűrű és ragacsos nem lesz. A burfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (úgymint diót, mandulát, stb.), citromhéjat és -levet, pirított kókuszreszeléket vagy õrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2.5 cm vastag téglalapot formálunk belõle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.
Elkészítési idõ: 1 óra.

Tej


3. Sandesh
Túródesszert

A sandesh olyan édesség, amellyel még egy ellenséges személy szívét is meg lehet lágyítani.
500 g friss, házilag készült túró
150 g cukor

A frissen készült túrót sűrű szövésű gézbe gyűjtjük, folyó víz alatt alaposan kiöblítjük, majd egy súlyt (pl. vízzel teli fazekat) ráhelyezve 20 percig préseljük, hogy a lehetõ legtöbb nedvességet nyomjunk ki belõle. Az asztalra borítjuk, és addig gyúrjuk, míg minden morzsát szétnyomunk belõle, és teljesen sima tésztát nem kapunk. Minél lágyabb ez a tészta, annál jobb lesz a sandesh. Kettéosztjuk, és az egyik felét vastag aljú serpenyõben a lehetõ legkisebb lángon, állandóan kevergetve megolvasztjuk a cukorral. Addig fõzzük, míg ismét szilárd nem lesz (kb. 4-6 perc). Vigyázzunk, hogy nehogy túlfõzzük, mert akkor szemcsés és száraz lesz! Végül összekeverjük a megfõzött és a nyers túrót, 2.5 cm vastag téglalapot formálunk belõle, lehűtjük, és kockákra vágjuk.
Elkészítési idõ: 40 perc.

4. Rasagulla
Túrógombóc rózsavizes szirupban

Semmihez sem hasonlítható elõkelõ édesség Bengálból.
300 g házi készítésű túró zsírszegény tejbõl
700 ml víz
30 dkg cukor
1 evõkanál rózsavíz

Egy súllyal (pl. vízzel tel fazékkal) csaknem az összes vizet kipréseljük a frissen készített túróból. Az asztalra öntjük, és a tenyerünkkel erõteljesen gyúrva teljesen simára dolgozzuk, míg egy egybeálló “tésztát” kapunk. Diónyi darabokat csípünk ki belõle, és tökéletes gömböket formálunk, melyeken egyetlen repedés sem látható. A cukrot 5 percig forraljuk a vízzel egy közepes nagyságú edényben, majd úgy állítjuk be a lángot, hogy a szirup egyenletesen, enyhén pezsegjen. Óvatosan belehelyezzük a túrógombócokat, lazán, mert csaknem kétszeresükre meg fognak nõni. 15 percig fõzzük. Ekkorra megdagadnak és szivacsosak lesznek. Fõzés közben 5 percenként meglocsoljuk õket 1-1 dl vízzel. 15 perc elteltével levesszük a tűzrõl, ráöntjük a rózsavizet, és 4-5 órán keresztül állni hagyjuk a szirupban. Kevés lével tálaljuk.
Elkészítési idõ: 5-6 óra.

5. Bengali chenna payasa
Tejpuding házilag készült túróval

Egész Indiában elismert a Nyugat-Bengáliai édességek színvonalassága. Némely ilyen édessség elkészítését nehéz elsajátítani, mások elegánsak, mégis egyszerűek. Ennél a pudingnál friss, lágy házilag készült túrót kevernek krémes pisztáciás sűrített tejbe, és jéghidegen tálalják. Hagyományosan csészébõl szürcsölgetve fogyasztják.
700 ml tej
2 evõkanál citromlé
2 l zsíros tej
70 g cukor
80 ml víz
4 evõkanál szeletekre vágott pisztácia
1 evõkanál rózsavíz
néhány rózsaszirom a díszítéshez (elhagyható)

A 7 dl tejbõl a két evõkanál citromlével házi túrót készítünk. Sűrű szövésű gézbe gyűjtjük, és amíg a sűrített tejet készítjük, fellógatjuk, hogy kicsorogjon belõle a savó. A maradék tejet nagy lángon forralva 1/3-ára sűrítjük, majd kihűtjük. A cukrot és a vizet 5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk. A túrót kibontjuk, és durván 1.5 cm-es darabokra törjük. Beledobjuk a darabokat a cukorszirupba, és 2 percig forraljuk. Az egészet beleöntjük a sűrített és kihűlt tejbe, hozzáadjuk a pisztáciát és a rózsavizet, majd jól lehűtjük. Rózsaszirmokkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idõ: 1 1/2 óra + legalább 4 óra hűtés.

Ha megkóstolnád a legfinomabb indiai recepteket és közben ki is kapcsolódnál, látogass el a Krisnavölgyi Búcsúba és vegyél részt a világ legegészségesebb bulijában. Ételkóstoló, indiai esküvő, gyerekprogramok, kézművesség, workshopok, tánc, zene, mindez a friss levegőn. Családi fesztivál a Völgyben!

Részletes program >>

(Fotó: piqs.de - Michelle angela ...; Singa Augenblick)







 
 
[ 13529 ]
spacer


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x