Védőoltás - hasznos vagy felesleges?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Védőoltás - hasznos vagy felesleges?

Védőoltás - hasznos vagy felesleges?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-11-24

Az utóbbi években sokakban felmerül a kétely, vajon beoltassa-e magát, vagy éppen a gyerekét? Szakemberek mutatnak rá a védőoltások fontosságára, hiszen a tiszta ivóvíz után - a védőoltások alkalmazása volt a második legfontosabb tényező a gyermekhalálozás radikális visszaszorításában, és a gazdasági növekedés megteremtésében. Mégis keveset tudunk a védőoltásokról, noha a jelenlegi magyar demográfiai krízis megoldásában is szerepet játszhatnak. 

A témával kapcsolatban egy ördögi kör lép működésbe – mint azt elmondta a szakértő -, ugyanis amikor baj van, fertőző járvány, halálozások sorozata, akkor mindenki rohan beoltatni magát, ami után viszont sok esetben teljesen eltűnik egy-egy vírusos betegség, a járvány. Alig nő fel egy generáció, az emberek szépen elfelejtik, hogy milyen is volt az a baj, sőt, már az orvosok sem tanulják meg az ellenszérumok terítését. Hamarosan szárnyra kapnak olyan híresztelések, miszerint az oltásnak milyen mellékhatásai vannak, így sokan már nem oltatják be magukat – és az egész kezdődik előröl: ismét nagy járványok ütik fel a fejüket, holott a védelem már évtizedek óta készen állt. Ezt a jelenséget több európai ország tapasztalata is alátámasztja (pl. angliai kanyaró járvány).

Sokan csupán gyerekügynek tartják az oltásokat. A felnőttek számára pedig ugyanolyan fontos a védettség. Az emberiség évszázadokon keresztül tehetetlen volt a járványokkal szemben. Az immunológia egyik jelentős vívmánya a vakcináció volt, vagyis annak felfedezése, hogy az immunrendszer képes védettséget biztosítani az ismételt fertőzésekkel szemben, ha az egyén a fertőzést át sem vészeli. Ez a képesség az oltások alkalmazásával mesterségesen is kiváltható és fenntartható.

A világon évente még ma is 57 millió ember halálát okozzák fertőző betegségek (az összes halálozási ok egy negyede),  ezek elsősorban a fejlődő országokat érintik. A járványos betegségek gyors terjedését a nagyvárosi életforma, a szegénységgel párosuló rossz higiénés és táplálkozási viszonyok és a megváltozott utazási szokások jelentősen elősegítik.


Hazánk elég jól áll megelőzés ügyben, de azért nincs okunk önhittségre. Magyarországon egy átlag állampolgár várható élettartama 6 évvel rövidebb, mint európai uniós társáé, ezért a betegségek megelőzésének, az egészség megőrzésének kiemelt jelentősége van. A kötelező védőoltások sikerei ellenére a választható védőoltások igénybevétele rendkívül alacsony Magyarországon, vagy elég csak a H1N1 influenza elleni védőoltás körül kialakult helyzetre gondolni.

A védőoltások mellékhatásaival szembeni félelem gyakran túlzott és téves információkon alapul. Ezen termékek engedélyeztetése a gyógyszerekénél jóval szigorúbb, biztonságosságukat általában több tízezer ember bevonásával vizsgálják. A modern vakcinák legtöbbször már nem tartalmazzák a teljes kórokozót még legyengített formában sem, így ezen vakcinák esetében kizárható, hogy bárki is megbetegedjen a megelőzni kívánt betegségben. A megbetegedés valószínűsége pedig a teljes sejtes védőoltások esetében is nullához közeli.

Minden egyes forint, amit megelőzésre költünk, befektetés a saját jövőnkbe, amely később a hosszabb, egészségesebb élet formájában többszörösen megtérül. A magyar életkorhoz kötött oltási rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményeket mutat fel. Manapság már csak egy-két kanyaró, vagy tetanusz okozta megbetegedéssel találkozhatunk évente, míg ezek a betegségek régebben jelentős járványokat okoztak, és más országokban még ma is okoznak. Ahhoz, hogy ezt a kiemelkedő teljesítményt a jövőben is meg tudjuk őrizni, szükséges, hogy a védőoltási rendszert folyamatosan az igényekhez megfelelően igazítsuk, modernizáljuk.

szöveg: ZKZ

Kép:
piqs.de: nep - Virus 
 
[ 2008 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x