Terhességi teszt: Megbízható módszer a baba jelzésére?
Címlap / Szépség-Egészség / Terhességi teszt: Megbízható módszer a baba jelzésére?

Terhességi teszt: Megbízható módszer a baba jelzésére?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A múlt században alkalmazott "béka-teszt" óta az orvostudomány jelentős fejlődést ért el a terhesség kimutatására alkalmas eszközök terén is. A kismamák napjainkban akár már a magzat beágyazódásának idejétől tudomást szerezhetnek az új élet kezdetéről. A korszerű terhességi tesztek azonban legalább annyi örömet okoztak már, mint csalódást. 

Terhességi teszt-történelem
Az ókori egyiptomiak a terhes nők vizeletéből – búzára, árpamagra locsolva azt – következtettek a terhesség kimenetelére, a magzat nemére. Még ennél is bizarabb benyomást kelt a következő leírás, mely szerint a terhesség megállapítására egy hagymagumót nyomtak mélyen a páciens húsába. Pozitív eredménynél a hölgy bőre a beavatkozás hatására határozottan illatosnak tűnt.
Az 1900-as évek elején különösen gyakori eljárás során a terhes nő vizeletét a béka bőre alá fecskendezték. A terhességet igazolta, ha a vizeletében található hormontól a békánál ovuláció következett be.
Az 1970-es évektől fokozatosan elterjedtek az első, kémiai módszereke alapuló terhességi tesztek, melyek a terhességben megemelkedett HCG hormon szint kimutatására alkalmasak.

Hormon-érzékeny tesztek
Régi idők bizonytalan jóslatai után ma már nem kell a patikában sem sorban állnunk, a korszerű, pár perc alatt elvégezhető terhességi teszteket a drogériákban, üzemanyag töltőállomásokon is könnyedén beszerezhetjük. A vizsgálat elvégzése sem bonyolult, a babára vágyó párok rövid időn belül már le is olvashatják az eredményt.
Az „egy csíkos” tesztet a „két csíkostól” a HCG hormon jelenléte, vagy épp hiánya választja el. A fogantatástól a magzat beágyazódásáig megközelítőleg két hét telik el. A kismamák rendszerint ezt követően, a menstruáció elmaradása után 4-5 nappal szereznek tudomást terhességükről. A HCG hormon szint is ebben az időben éri el azt a mennyiséget, amely szükséges ahhoz, hogy a teszt pozitív eredményt mutasson.

Baba

Korai öröm
A HCG a Humán Chorialis Gonadotropin, terhességhez kötött hormon nevének rövidítése, mely csak akkor mérhető, ha a termelt HCG mennyisége elért egy bizonyos értéket. Ez a jelenlegi teszteknél kb. 25 IU (nemzetközi egység)-nél van, ami a fogamzást követő 10-12. napnál következik be - magyarázza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász orvosa.
A babára vágyó hölgyek csalódottságát gyakran az okozza, ha túl korán (a menstruáció várható idejét megelőzően) végzik el a tesztet. A mai érzékeny tesztek ugyanis már az úgynevezett preklinikai terhességet is kimutatják, ami adott esetben egy normális vérzés kíséretében elvetél. Hiába tehát a pozitív eredmény, előfordulhat, hogy a magzat valamilyen oknál fogva mégsem ágyazódik be az anyaméhben és a pozitív teszt ellenére a menstruáció akár egy-két hetes késéssel is, de bekövetkezik.

A kellő időben elvégzett teszt és az így kapott pozitív eredmény sem igazolja egyértelműen a terhességet. A HCG hormon emelkedett értéke ugyanis önmagában nem nyújt megnyugtató választ. Biztosat csak az elvégzett ultrahang vizsgálat után mondhatunk, melynek segítségével kizárhatjuk például az ún. hormon termelő ciszták, vagy méhen kívüli terhesség esélyét is.

Egyértelmű jelek
A menstruáció elmaradását több tényező is kiválthatja: a hormonrendszer zavara, fokozott lelki, testi megterhelés és a petefészek kóros működése is okozhatja a ciklus elnyúlását. Termékeny korú nők, különösen a babát tervező hölgyek esetében természetesen először a terhesség lehetőségét vizsgáljuk. A várandósság klasszikus jelei: reggeli émelygés, a különböző illatokra való érzékenység, a mellfeszülés nem mindenkinél jelentkeznek egységesen.

Ahhoz, hogy a terhességet biztosan megállapíthassuk, a különböző vizsgálatokat a megfelelő időben szükséges elvégeznünk:
 

  • A terhességi tesztet reggeli első vizeletből, a menstruáció elmaradását követő 4.-5. napon végezzük el.
  • A menstruáció elmaradásának időszakában magasabb (37 fok körüli) ébredési hőmérséklet is terhesség jele lehet.
  • Az ultrahang vizsgálat segítségével a terhesség 5.-6. hetétől, tehát a menstruáció elmaradását követő 3.-4. hét körül a beágyazódás helye és a magzati szívműködés is megállapítható.

Oxygenmedical
Orvost Keresek >>

(Fotók: piqs.de - ronny: Mein Baby; pawel loj: mutant)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 11267 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x