Gyógynövények hatás szerint
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógynövények hatás szerint

Gyógynövények hatás szerint

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-23

A magyar népi orvoslásban és ehhez részben kapcsolódóan, a népi hitvilágban is bőséges ismeretanyag gyűlt össze a bodzákról. Népünk mindhárom hazai bodzafaj (az említettek mellett a fürtös bodza - S. racemosa L.) hatásait jól ismeri.  


Rendezvénynaptár
Lázcsillapítók

Bodza, fekete - Sambucus nigra L

Leírás és előfordulás:
cserje vagy kistermetű fa, magassága elérheti a 7 métert. Ligetekben, vágásokban tömegesen terem. Kérge barnásszürke, szemölcsös, kellemetlen illatú. Hajtása szögletes, bordás. Levelei páratlanul szárnyaltak, 5-7 levélkéből állnak, 10-30 cm hosszúak. A tojásdad levélkék 4-12 cm hosszúak, 2-5 cm szélesek, szélük fürészes. Jellegzetes illatú, tejfehér vagy krémsárga, apró virágai arasznyi széles sátorozó bogernyőben május-júniusban nyílnak.

Gömbölyded, fekete csonthéjas bogyótermésének lilásvörös festőleve van. Rokonfaja, a gyalogbodza (Sambucus ebulus L.) felálló szárú kóros évelő, melynek szárai télen elfagynak. Virágai fehérek, porzói bíborszínűek, július-augusztusban nyílnak. Fekete termései a fekete bodzáéval ellentétben éretten is felfelé állnak.

Felhasznált részek:
a virágok (Sambuci flos) és a termések (Sambuci fructus).

Hatóanyagok:
a virágok 0,7-1,8% flavonoidot (rutin, hiperozid, kvercitrin, szambucin), 0,03-0,15% illóolajat, nyálkaanyagokat, a termések 2-3% cserzőanyagot, 5-8% cukrot, 0,2-1,0% antocián-glikozidot, valamint gyümölcssavakat tartalmaznak.

Hatások:
a virágok izzasztó, lázcsillapító (antipyreticus) és immunstimuláns, a termések enyhe hashajtó hatásúak.

Alkalmazások:
A magyar népi orvoslásban és ehhez részben kapcsolódóan, a népi hitvilágban is bőséges ismeretanyag gyűlt össze a bodzákról. Népünk mindhárom hazai bodzafaj (az említettek mellett a fürtös bodza - S. racemosa L.) hatásait jól ismeri. Előfordulásuk gyakoriságának megfelelően főként a gyalog- és a fekete bodzát használja külsőleg és belsőleg egyaránt, mind a humán, mind pedig az állatgyógyászatban. Terméseikből szörpöt, bort, pálinkát vagy lekvárt készítenek és valamennyit gyógyhatásúnak például jó szívszernek vélik. Itt jegyzendő meg, hogy valamennyi bodzafajunk érett termései fogyaszthatók, de fogyasztásuk gyermekeknél esetenként hányingert okozhat (nagyobb mennyiség elfogyasztása azonban felnőtteknek is okozhat gyomor és bélpanaszokat). Hőkezeléssel (például főzéssel) tönkremennek azok az anyagok, amelyek a kellemetlen tüneteket előidézik, így sem a bodzalekvár, sem a bodzaszörp fogyasztása nem okoz panaszokat. A fekete bodza virágait leggyakrabban meghűlés és köhögés elleni teának javasolják, de vesebetegeknek is ajánlják fogyasztását. Meghűléskor a gyógytea mellett a virágokból készített szörpöt is igen jótékony hatásúnak tartják.

A virágok a fitoterápiában a meghűlés elleni, vizelethajtó és anyagcserejavító teakeverékek alkótórészei. A termések kevésbé használatosak, de alkalmanként alkotórészei lehetnek a gyümölcsteáknak és az anyagcserejavító teakeverékeknek is.

Ajánlott napi adagok:
virágokból 10-15 gramm, termésből 8 gramm.

Figyelmeztetések:
a nyers és különösen az éretlen termések gyomorirritációt, hányást idézhetnek elő.

Fűz, fehér - Salix alba L.

Leírás és előfordulás:
nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkotó faj az ártéri puhafás fűz- és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfűzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát. Magassága 20-25 méter. Kérge repedezett, bordás. Ágai idősebb korban bókolók, vesszői vörösesek vagy zöldessárgák, simák. Levelei lándzsásak, mindkét végükön jól kihegyezettek, 5-10 cm hosszúak, 0,5-1,5 cm szélesek, közepüknél a legszélesebbek. A levéllemez éle finoman, szabálytalanul fűrészelt, felül zöld, kopaszodó, fonákján rányomott fénylő selymesszövésű, fehérlő. Innen ered a neve. Sárga vesszejű, erősen csüngő ágú Tristis nevű fajtája a népszerű és gyakran ültetett szomorúfűz. Porzós- és termős füzért alkotó virágai március végén, április elején nyílnak. Termésük apró tok.
Felhasznált része:
a kéreg (Salicis cortex).

Hatóanyagok:
1,5-11% fenol-glikozid (például szalicin, szalikortin, tremulacin, populin, fragilin), aromás aldehidek és savak, flavon-glikozidok és 8-10% cserzőanyag.

Hatások:
lázcsillapító (antipyreticus), fájdalomcsillapító (analgetikus), és gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus).

Alkalmazások:
a magyar népi orvoslásban fontos szerepe van a különböző fűzfafajoknak, melyek alkalmazásához számos hiedelem is füződik. A leggyakoribb alkalmazásmódok közé a sebek lemosása és a reumás végtagok fürdetése tartozik, amihez a levelekből, a faháncsból és a kéregből készített főzetet használják még napjainkban is. A drog a fitoterápiában gyakori alkotórésze a reumás kórfolyamatok kiegészítő kezelésére és a lázzal járó megfázás esetén ajánlott teakeverékeknek, ill. egyéb készítményeknek.

Ajánlott napi adag:
3-6 gramm levél főzetként, ill. 60-240 mg szalicinnel egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetések:
a szalicilátokra érzékeny egyéneknél alkalmazása ellenjavallt. Várandósság és szoptatás ideje alatt fogyasztása kerülendő.

Tejelválasztást fokozó

Édeskömény, közönséges - Foeniculum vulgare Mill.

Leírás és előfordulás:
az édeskömény a Földközi-tenger környékén honos, rendkívül alakgazdag faj. Az általában termesztett közönséges (F. vulgare subs. capillaceum var. vulgaris) és fűszer (F. vulgare subs. capillaceum var. dulce) édeskömény kétéves vagy évelő növény, azonban fajtái között egyévesek is találhatók. Magassága eléri a 2 métert, szára erősen elágazó, hengeres, hosszirányban bordázott, rendszerint hamvaskék. A lomblevelek szárnyasan összetettek, sallangosak, a sallangok fonalasak. A levélnyél az alapi részénél hólyagosan felfújt. A szár alján található tőlevelek a legfejlettebbek, hosszuk meghaladja a 25 centimétert. Sárga virágai aprók, a főhajtás csúcsán vagy levélhónalji oldalhajtásokon összetett ernyővirágzatokban rendeződnek. Termése ikerkaszat, mely éretten két fel nem nyíló résztermésre válik szét. Az 5-10 milliméter hosszú és 2-4 milliméter széles részterméseket egy villásan elágazó terméstartó fogja össze. A zöldesbarna vagy szürkés, kissé lapított résztermésen 5 borda található. Íze, illata az ánizséra emlékeztet.

Felhasznált részek:
termés (Foeniculi fructus) és illóolaj (Aetheroleum foeniculi).

Hatóanyagok:
2-6% illóolaj, aminek mintegy 50-90%-át az ízéért és illatáért felelős transz-anetol teszi ki.

Hatások:
szélhajtó (karminatív), emésztés- és étvágyjavító (digestív, aperitív), görcsoldó (antispasmodicus), gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), fertőtlenítő (antiszeptikus), tejelválasztást fokozó (laktagóg), nyákoldó (secretolyticus), köptető (expectorans) és a vizeletben lévő védőkolloidok képződését fokozó.

Alkalmazások:
népi gyógyászatunkban az édesköményt elsősorban szélhajtó hatású növényként ismerik, magvaiból (terméseiből) leggyakrabban gyermekeknek készítenek gyógyteát gyomor- és bélgörcsök ellen. Emellett légúti megbetegedések kezelésére is alkalmazzák. Egyes vidékeken például a magvakat cukorral együtt pirítják meg, majd vízzel felengedik, és a karamellás-édesköményes oldatot adják köhögős gyermekeknek.

A fitoterápiában a terméseket és a termésekből kinyert illóolajat fokozott bélgázképződés (meteorizmus), fokozott görcskészség (spasmofilia), gyomor- és bélfájdalom (gasztralgia, enteralgia), emésztési zavarok (dyspepsia), vesekőképződésre való hajlam, valamint hörghurut (bronchitis) kezelésére és tejelválasztás serkentésére használják.

Ajánlott napi adagok:
termésekből 10 évesnél idősebb gyermekeknek és felnőtteknek 5-7 gramm, 4-10 éves korig 4-6 gramm, 1-4 éves korig 3-5 gramm, 1 éves korig 2-4 gramm; szirupból és mézből 10 éves kor felett 10-20 gramm, 4-10 éves korig 6-10 gramm, 1-4 éves korban 3-6 gramm. Az illóolaj napi adagja 60-120 milligramm.

Figyelmeztetések:
az ösztrogén hatású illóolaj alkalmazása a várandósság ideje alatt nem ajánlott.

Vasfű, közönséges - Verbena officinalis L.

Leírás és előfordulás:
évelő növény. Előfordulása útszéleken és gyomtársulásokban gyakori. Magassága 30-100 cm. Szára felálló, négyélű, érdes és kuszán elágazó. Alsó levelei 4-6 cm hosszúak, többé-kevésbé rombusz alakúak, egyszerűen szárnyasan szeldeltek vagy bevagdaltak, a felsők kisebbek, többnyire ép szélűek. Füzérben nyíló, apró virágai hengeresek, szirmaik 3-5 mm-esek, rózsaszínűek. A virágzás ideje júliustól szeptemberig végéig tart. Termése makkocska.

Felhasznált része:
a virágos hajtás (Verbenae herba).

Hatóanyagok:
0,2-0,5% iridoid-glikozid, illóolaj és kávésav-származékok.

Hatások:
vizelethajtó (diuretikus), tejelválasztást fokozó (galagtagóg), méhre ható (uterotonicus), gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), fájdalomcsillapító (analgeticus), a pajzsmirigy fokozott működését csökkentő, hurutoldó/váladékoldó és a kolinerg végkészülékeket izgató (parasympathomimeticus).

Alkalmazások:
a vasfűből készült kivonatokat belsőleg idegi kimerültségben, légutak hurutos állapotaiban, fájdalmas, rendszertelen és fejfájással kísért mentruáció esetén, továbbá sárgaság, epehólyag-gyulladás és epekőbántalom esetén javasolják. A vasfűből készült főzeteket, kivonatokat bőrfertőzések, sebek, aranyér, valamint zúzódások okozta fájdalmak enyhítésére használják.

Ajánlott napi adag:
4-6 gramm, ill. azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetések:
méhtonizáló és szülést elősegítő hatása miatt várandósoknál alkalmazása ellenjavallt.

Dr. Babulka Péter
Házipatika
Mézvirág.hu
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3476 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x