Stresszmentes nyaralás
Címlap / Szépség-Egészség / Stresszmentes nyaralás

Stresszmentes nyaralás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell érte. Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre. Mégis mi minden szolgálhatja jó közérzetünket, egészségünket? Pontokba szedtük.  

Van-e közös a nyaralásban és a karácsonyban? Hogyne! Mindkettő gyakran jár stresszel, ebből adódóan családi perpatvarral és nemegyszer kisebb-nagyobb rosszulléttel, sőt gyengélkedéssel is. Jó közérzetünk, egészségünk érdekében az alábbiakra érdemes figyelni:


BŐRALLERGIA

Akkor alakulhat ki váratlanul, ha egyszerre túl sok napsugárzás ér bennünket, avagy napozószerünk összetevői irritálják érzékeny bőrünket. Ezenkívül természetesen az új, szokatlan környezet is számtalan okot szolgáltathat ahhoz, hogy kellemetlen allergiás reakciónk alakuljon ki.

Segítség: léteznek speciális, az allergiás tüneteket enyhítő gélek és kenőcsök, amelyek a rovarcsípés utáni viszketést is enyhítik. Az allergia elleni tabletták pedig - például a kalcium - "belülről" védenek bennünket a kellemetlen tünetekkel szemben.


SZEMÜNK FÉNYE

Akinek érzékeny a szeme, az tudja, hogy már egy kis szél vagy néhány perc a huzatban, és a kötőhártyája azonnal begyullad.

Segítség: kerüljük azokat a helyeket, szituációkat, amikor szemünk begyulladhat! Ha elővigyázatosságunk hiábavaló, jól jönnek a szemgyulladást enyhítő szemcseppek; a káros fényhatásoktól pedig megfelelő UV-védelmet biztosító szemüveggel óvjuk szemünk fényét!

LUFI-HAS

Ha repülőn utazunk, szinte menetrendszerűen tapasztalhatjuk, hogy - a gázok kitágulásának törvénye okán - hasunk felfúvódik.

Segítség: sokat segíthet, ha felszállás előtt már nem fogyasztunk puffasztó ételeket, és a gépen is kerüljük a szénsavat tartalmazó italokat. A déli országok zöldségekben bővelkedő ételei is átmeneti bélfeszüléshez, puffadáshoz vezethetnek.

TIPP : praktikus, ha az útra olyan gyógynövénytablettákat, -kapszulát vagy -cseppeket viszünk magunkkal, amelyek segítik a bélben lévő levegő "összezsugorodását", illetve az emésztést.

HÓLYAGHURUT

Különösen a nők szenvednek ettől a módfelett kellemetlen tüneteket produkáló betegségtől, mivel rendszerint nem cserélik szárazra vizes fürdőruhájukat, vagy sokáig ücsörögnek a medence hideg peremén.

Segítség: az első apró tünetek jelentkezésekor még jó esélyünk van arra, hogy vízhajtó teák (hibiszkusz, gyermekláncfű, aranyvesszőfű) segítségével megelőzzük a komolyabb gyulladás kialakulását.

HASMENÉS

Valószínűleg a leggyakoribb utazási betegség.

Segítség: a kezelés legfontosabb része, hogy egyensúlyban tartsuk folyadékháztartásunkat, pótoljuk a kiürült folyadékot és ásványi sókat. A speciális ásványianyag- és vitamintabletták ily módon nem maradhatnak ki útipatikánkból. Természetes csíraölő a grépfrútmagcsepp és a fokhagyma, gyulladáscsökkentő a lapacho tea, a cickafark és a vadsóskamagtea. A cserzőanyag- és tannintartalmú gyógyszerek, illetve az áfonya és a vérontófűgyökér kivonatát tartalmazó növényi szerek szintén jól beváltak.

MEGFÁZÁS

Talán meglepő, de többnyire nem a hideg okozza, hanem a harcias vírusok. A megerőltető utazás, az éghajlatváltozás és a nyaralás előtti intéznivalók okozta stressz legyengíti szervezetünket, s így immunrendszerünk nem képes hathatós ellenállásra a vírusokkal szemben.

Segítség: bár a lázcsillapítók és orrsprayk nem tudnak a vírusokkal szembeszállni, ám a tüneteket elviselhetőbbé teszik. A napi 1000 mg C-vitamin, 3x2 macskakarom-kapszula, 1 liter lapacho tea (pl. Immuvit) fogyasztása viszont segíti mihamarabbi felépülésünket.

BŐRGOMBA

Legszívesebben a nedves bőrön telepszik meg. Ez az állítás egész éven át a lábunkra, a nyári melegben pedig testünk egész felületére érvényes.

Segítség: igyekezzünk bőrünket, különösen hajlatainkat szárazon tartani! Ám, ha már jelentkeznek a gombás fertőzés tünetei, ne késlekedjünk, azonnal használjunk grépfrútmagcseppet belsőleg és ecsetelésre vagy széles spektrumú, gombásodás elleni krémet vagy oldatot!


HERPESZ

A már korábban is herpeszes, gyenge ellenállású bőrön szaporodik a leggyorsabban. A fájdalmas kis hólyagocskák újból és újból előbújhatnak erős napsugárzás, influenza vagy akár stressz hatására is.

Segítség: bizonyos krémek, gélek akkor a leghatékonyabbak, ha mindjárt az első jelek - viszketés, bőrfeszülés - esetén alkalmazzuk őket. A kencéket fültisztító pálcikával vigyük fel az érintett területre, hogy ujjainkkal ne terjesszük tovább a vírust! A grépfrútmagcseppes ecsetelés, a macskakarom, a noni és a lapacho tea, illetve -kapszulák itt is sokat segíthetnek. A citromfűolaj is hathatós fegyvernek bizonyul a herpesz ellen. Megelőzésképpen pedig csak annyit tehetünk, hogy kerüljük a stresszt, főleg azt a fajtáját, amely a bőrünket érheti, illetve még mielőtt elutaznánk, kúraszerűen szedhetünk természetes alapanyagból készült, herpesz elleni tablettát.


ROVARCSÍPÉS

Ezek a "jószágok" elsősorban szürkületkor és párás klíma esetén csípnek.

Segítség: igyekezzünk úgy öltözködni, hogy ruhánk minél nagyobb bőrfelületünket takarja! Emellett bizonyos krémek és illóolajok - illatanyaguknak köszönhetően - távol tartják tőlünk az "élősködőket".

ALVÁSI PROBLÉMÁK

Nagyon sokan forgolódunk álmatlanul átmeneti ágyunkban: ha tovább nem is, de nyaralásunk első éjszakáin biztosan.

Segítség: vigyünk magunkkal nyugtató gyógynövényekből (levendula, macskagyökér, komló) készült teakeveréket! Forró vízhez mindenütt hozzájuthatunk: a hotelben, az étteremben vagy a szobapincér segítségével. Az igazi teafanatikusok még merülőforralót is visznek magukkal az útra, ami - többek között - a fogmosáshoz vagy a tabletták bevételéhez szükséges víz csírátlanítását is szolgálja. Utazás közben a macskagyökeret tartalmazó pezsgőtabletták is jó szolgálatot tesznek, akárcsak az álmot hozó illóolajak.

UTAZÁSI ROSSZULLÉT

Van, akinek meg sem kottyan az utazás. Más rosszul lesz az autóban, akadnak, akik a hajókázásra "allergiásak", sokan pedig a repülő fedélzetén szédülnek, émelyegnek, rettenetesen rosszul érzik magukat.

Segítség: a rossz közérzet megelőzhető, ha időben bevesszük a megfelelő gyógyszert. Ennek hatóanyagai megszüntetik a hányingert, és kicsit fáradttá is tesznek. Kiváló homeopátiás készítmények kaphatók a gyógyszertárban, ha nem akarunk gyógyszert bevenni! Az érzékenyebbek utazás előtt már csak könnyű ételeket fogyasszanak, savtartalmuk miatt kerüljék a gyümölcsöket, és utazás közben mindig nézzenek kifelé! Sohase figyeljenek semmilyen imbolygó tárgyra, például a hajóharangra!

 

KIMERÜLT LÁBAK

Az egész napos kirándulások, városnézések sokunknak jelentenek tartalmas kikapcsolódást. Csakhogy a nap végére elfáradunk, lábunk mintha ólomból lenne.

Segítség: jó, langyos lábfürdő, hideg vizes lábtusolás, sósborszeszes bedörzsölés és szükség esetén egy lábtapasz sokat könnyíthet megfáradt végtagjainkon.


GYENGE VÉNÁK

Sokan csak hosszabb utazások alkalmával leszünk figyelmesek arra, hogy gyengék a vénáink. Ilyenkor ugyanis a hosszas ücsörgés miatt lábaink bedagadnak.

Segítség: jól jöhet ilyenkor a kompressziós harisnya, amely felfelé nyomja a vért a lábunkban. Megelőzésképpen már az utazás előtt két héttel szedhetünk vénaerősítő gyógyszereket is, illetve utazás előtt és közben is bekenhetjük lábunkat vénatonizáló kérmekkel.

SZÉKREKEDÉS

Ezzel a kellemetlen tünettel otthon is sokan küszködnek, de az utazások alkalmával a probléma még akutabbá válik. A Földközi-tenger országainak konyhája sok zöldséget és olívaolajat használ, ezek hashajtó, székletlazító hatásúak. Más turistarégiókban az étel inkább okozhat székrekedést.

Segítség: olyan rostos hashajtó szereket használjunk, amelyek duzzasztó hatásukkal serkentik bélműködésünket! Gyors megkönnyebbülést hoznak az olyan kúpok is, amelyek bisacodylt, nátrium-pikoszulfátot vagy glicerint tartalmaznak. A régi ricinusolaj új köntösben - kapszulában - is segíthet.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6057 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x