A szép bőr titka - vegyszerek nélkül
Címlap / Szépség-Egészség / A szép bőr titka - vegyszerek nélkül

A szép bőr titka - vegyszerek nélkül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ne orvosi cikket várj kedves olvasóm. Annak megvan a maga helye a szépségápolás világában, a trónuson, de most itt a profán otthoni gyakorlatról, tapasztalatokról lesz szó. A szép bőrt sose keverjük össze a szép alkattal, vagy a kisugárzással. A szép bőr a szép és selymes bőrfelszínt takarja. Elérhető, neked is! 

Én, én, meg én, meg a világ
A bőr immunrendszerünket jelképezi, védőrétegünk, amely köztünk és külvilág között húzódik meg. A bőr a legkülső felület, érintkezésünk a társadalommal. Ha valamilyen kiütést, problémát tapasztalunk rajta, mélázzunk el azon, mi az, ami idegesít bennünket a külvilágban, környezetünkben. Kiváló jelző faktor, és megnyugtathatlak, a bőrproblémák bő fele komolyabb következmények nélküli „esemény”, ami csak jelez. Kicsatornázása a méreganyagoknak, esetleg a szó szerint bennünk termelődő méregnek, dühnek, amit környezetünk vált ki. Addig jó, amíg itt jelenik meg. Nem vonatkozik ez természetesen a fertőző és komoly bőrbetegségekre, amik tejesen más jelentéssel bírnak.

Kencézni csak alkalmakra...

Szépen kent, de meddig?
A szépségipar a szép bőr titkát abban látja, hogy a megfelelő anyagokat használod a bőrápolás során. Bizonyos típusú ember bizonyos típusú kencét, bogyót alkalmaz magán. A szép bőr titka azonban – még akkor is, ha ez az éves termelésük rovására megy – igazából a bizonyos dolgok fel nem kenésén múlik. Mert a bőr legfeljebb 10 évig viseli a korrekt bepállást és mérgezést.

A szépség idő
A szép bőr ott kezdődik, hogy elfogadjuk a bőrhibákat.
A bőrhibák jó része, pl. pattanás, nem tart örökké. Különösen a pubertás után, pár nap. A bőr legfontosabb tevékenysége, hogy határol és szellőztet. Ha te fogod, lekened és lezárod a bőröd - hogy szerinted gyorsabban gyógyuljon -, akkor nem tudja ellátni funkcióját. Ennek tehát semmi értelme. Bizonyos esetekben szükség van alapanyagokra, kencékre, mert fertőtlenít, tisztít, szépít, zsírosít, leszárít, de biztos lehetsz benne, hogy a mai kencedivatokhoz képest jóval kisebb mértékben. Engedd a bőröd bőr lenni és ne egy maszkot vagy egy újságból magadra idealizált RÉTEGET akarj a helyén tudni. Ha időt adsz neki, szebben gyógyul a bőrhiba helye.

Természetes bőrápolás

  1. A szép bőr titka először is belső táplálás: Ehhez fehérje, olaj és víz kell. Víz: A vizet a helyes folyadékfogyasztásból nyerheted. Ide tartozik az is, hogy nem csak ásványvizeket iszol, amik sok sót tartalmaznak, hanem forrásvizet vagy egyszerű csapvizet is, ha aggódsz miatta, forrald fel!
     
  2. Fehérje és olaj: A fehérjét és olajakat legjobban tejtermékekből és olajos magvakból, esszenciális olajokból szerezheted meg. Nem, nem a sertészsírra gondolok olívaolajra, lenmag olajra, E vitamin tartalmú ételekre, magokra, mandulára, dióra, stb. Itt is mindig gondolj arra, hogyha joghurtot vagy sajtot eszel, alapvetően egészséges étellel van dolgod. Szükséged van a benne lévő fehérjére és kalciumra. Magadhoz veszed és a szervezeted átengedi a sorompón, mert KELL, ami benne van.
    Oké, de mit viszel még be vele?
    Tudod, ez olyan, mint egy party, amikor a sok meghívott mellé kéretlen vendégeket is beengednek. Később persze a szervezet szelektál. De a testi labirintusból kijutni hidd el, sokkal nehezebb, mint megállni, hogy befelé ne jusson belőle. Végső soron a legjobb, ha házisajtot, házi joghurtot, valódi forralt tehéntejet és natúr, nem sózott magokat eszel. Ezekben nincs adalék.
     
  3. Kencézési mínusz: Avagy minden egyes kencét, amit megvennél, halaszd el egy nappal. Valóban nincs más módja bőröd táplálásának? Valóban szüksége van rá? Az illata miatt elengedhetetlen, vagy a megszokás miatt? Mi lenne, ha bekennéd mézzel... Masszázs olajjal, vagy ha valami gond van vele, adnál neki még egy pár napot…
     
  4. Cigi, kávé mínusz: Vízhajtó és szárító hatású élvezeti cikkek. Az alkohol is ilyen, de az talán még csalfább, mert azt az érzetet kelti, ittál valamit. A kávé a legkevésbé bajos, mert a keringésed megdolgoztatja legalább, ami kedvez a szervek vérellátottságának - mértékkel.
    Ha nem tudsz leszokni, legalább csökkentsd napi fejadagod és tudd, a cigi mellé C-vitamin, az alkohol mellé magnézium, a sok kávé mellé vas pótlásra van szükséged - mert ezeket pusztítja, gátolja szervezetedben. A víz pedig mindegyiknek nagy igénye. Egyezkedj magaddal. Ha nincs víz, nincs élvezeti szer sem… mert hosszú távon végképp nem éri meg!
     
  5. Gyógynövények használata: Ha valamit mindenképp a bőrödre kell kenni, mert pattanásos, gyulladt stb. akkor próbáld a gyógynövényeket, körömvirág és kamilla pl. univerzális szerek, alkalmazd a kamillás gőzölést néhányszor, vagy az egyszerű langyos, teás lemosást. Ha kensz, akkor monokészítményeket keress, természetes összetevőkkel. Ami mindenre jó, az gyanús. Ha van 5 hatóanyaga, valószínűleg van 10 adalékanyaga a szernek. Egy egész patikát pedig azért talán mégsem akarsz magadra vakolni.
  6. Izzadj! A legjobb bőrszépítő a természetes izzadás. Sportolással, vagy esetleg ritka, kíméletes szaunázással érheted ezt el. A nyár azonban maga is tartogat izzadási lehetőségeket. A kánikula napokat használjuk ki! Igyunk sok tiszta vizet, és a cukorigényünket csak kevés gyümölccsel elégítsük ki. Az izzadás folyamatos lesz.

    Próbáljuk élvezni, főként ha éppen otthon lehetünk. Nap végén majd veszünk egy hatalmas fürdőt. Addig gondolj arra, hogy most aktívan tisztulsz. Ez belülről takarítja ki a bőr pórusait. Napozás és izzadás előtt sose kend le magad púderrel, alapozóval, krémekkel, mert bezárod magad! Az aktív napozás előtt természetes napvédő krémre szükség lesz, de azt sem kell literszámra magadba masszíroznod. A tudatos izzasztás azonban ne strandoláskor történjen, csak engedd, hogy a folyamtok maguktól megtörténjenek. Ilyenkor a bőr minden rétege, belülről, kifelé pucolódik.
     
  7. Ne dőlj be korlátlanul a netes recepteknek: Amikor egy bőrápoló tippet vagy receptet olvasol az interneten, nézd meg, milyen lapban, ki publikálta. Néha elképesztő ötletek vannak bőrápolás címén, egyesek körlevélben is terjednek. Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy kivénhedt pálmafa, jó ha először gondolkodsz és nem használod magad kísérleti nyúlnak.
     
  8. Engedd a bőrt szellőzni! Ez nem csak a krémek szintjén igaz, hanem a ruha szintjén is. Nem csak, hogy igyekezzünk szellős és természetes anyagokat hordani, hanem igyekezzünk a bőrünket minden nap szellőztetni fürdés után. A fürdés után ha meg is töröljük testrészeinket, még párás marad a bőr, enyhén nedves a felszíne. Ha így bújunk bele a ruhába, belefülledhetünk a testhő által. Csak lázasan kell azonnal felöltözni, máskülönben engedjünk magunknak napi 5 percet, amíg csak állunk meditálunk és szellőzik a bőr. Ha így természetesen szárad meg a bőr, erős törlés nélkül, friss és üde lesz, már egy hét után!
     
  9. Nyomkodási stop: Nehéz megállni, de a kipattogzásokat hagyjuk békén, mert hegesedhetnek. Akkor nyomhatjuk, ha nagyon begyűlt, láthatóan kifelé törekvő, gennyes pattanással van dolgunk, akkor is tiszta, mosott kézzel és utána fertőtlenítsük le arcszesszel, vékonyan. Ha egy pattanás mégis heges, aloverával regenerálhatjuk a bőrfelszínt. Türelem kell hozzá!
     
  10. Vitaminok: Végső soron, ha bőrünk cserepes vagy zsíros és bajos, regenerálhatjuk vitaminokkal. Monokészítményeket válassz vagy pár összetevős vitaminokat. A szép bőr titka a vitaminok közül az E-vitamin, amely nagyobb hatóanyagtartalommal csak patikában, receptre kapható.

Ha igyekszünk betartani a bőrápolás természetes tanácsait szép és puha lehet bőrünk, ami nem igényel majd folyamatos pepecselést. A bőr, mint immunrendszer a kencék helyett már visszaveheti feladatkörét és önálló szervrendszerként fog majd működni. A funkció pedig a bőr esetében is az esztétikusság végső titka. Ha jól működik, szép.

Fodor Kata

(Fotó: piqs.de - zucker from asia; Engie 525A: echte kamille; die Waldfee by Lothar 47)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 47551 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x