Mérgező ásványvizek a hazai piacon
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Mérgező ásványvizek a hazai piacon

Mérgező ásványvizek a hazai piacon

Forrás: IPM
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-16

Az ásványvizek a föld nagyon mély rétegeiben találhatók, ezért az összetételük rendkívül állandó. Nem mindegy azonban, mit tartalmaznak, hiszen rendszeres fogyasztásukkal a benne oldott anyagokat is magunkhoz vesszük. 


Rendezvénynaptár

Az Interpress Magazin (IPM) márciusi ásványvíz-tesztjében a Visegrádi és az Auchan nevét viselő ásványvizek szerepeltek a legrosszabbul. Mindkét cég vizeiről beigazolódott, hogy mérgezőek. A Visegrádi esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezés veszélyes! Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráérni, hogy a terméke a fenti korosztályoknak nem ajánlott. Ők azonban ehelyett azt állítják, hogy a veszélyes fluorid mennyisége éppen a határértéken van, ami 1,5mg/liter. Annak ellenére, hogy az MgSzH által elvégzett mérés szerint ez 1,8mg/liter, ami jóval a határérték fölött van.

Részletek >> 

Hamis információ
Mivel az ásványvizet gyártó cég folyamatosan hamis információval kívánja termékét terjeszteni, ezért az IPM múlthéten ismét megmérte a Visegrádi szénsavas és szénsavmentes vizek fluorid tartalmát egy másik akkreditált laboratóriumban, ahol ezt hajszálpontosan ugyanannyinak találták, mint korábban az MgSzH.

Részletek >>

Hasonló eredményre jutott az Index is egy harmadik, szintén akkreditált laboratóriumban. A Hivatal és több független laboratórium megmérte, a bíróság megítélte, de megdöbbentő módon még mindig nem szerepel a mérgezés veszélyre figyelmeztető szöveg a Visegrádi vizek cimkéjén, a forgalmazók pedig eladják a gyanutlan vásárlóknak. A fluorid mérése néhány ezer forintba kerül, így az áruházak maguk is megmérethetik, és meggyőződhetnek a fentiekről, ha szükséges.

Szerencsénk lesz vele?

Az ásványvizek a föld nagyon mély rétegeiben találhatók, ezért az összetételük rendkívül állandó. Így lehetséges az, hogy a Visegrádi vizek mérései mindig ugyanazt az eredményt adják tavaly decembertől idén augusztusig. A jó hír az, hogy a mérések azt is bizonyítják, hogy a Visegrádi tényleg ásványvíz és nem a csapból töltik a palackokba. Az összetétel állandósága természetesen igaz a fluoridoknál sokkal mérgezőbb arzénra is.

Mi történt az Auchan arzénes vizével?
Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket (10 mikrogramm/liter) több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM az MgSzH és a Bálint Analitika laboratóriumai közreműködésével. (20-24 μg/liter)

Részletek >>

Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet. Hogy ezzel milyen komoly veszélynek tette ki a vásárlókat, arról az IPM áprilisi számában olvashatnak. Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos cimkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét.
 
Részletek >>

Mintha csoda történt volna, az arzéntartalom tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá. Így az Auchan ellenünk szóló bizonyítékként már büszkén lobogtathatta a május végén készült laborméréseit. Félreértés ne essék, örülünk, ha nincs sok arzén az Auchan vizeiben, de felháborító, hogy május végéig mérgezték a vevőket, köztük csecsemőket és terhes anyákat, akik az esetenként arzénes csapvíz helyet a még több arzént tartalmazó Auchan vizeket vásárolták. Ezért az IPM büntető feljelentést is tett, melyben a BRFK nyomoz.

Csodák pedig nincsenek
Ha tudjuk, hogy az ásványvizek összetétele nem változhat, különösen ekkorát nem, akkor mi lehet a csoda oka?
Tudnunk kell, hogy az Alföldön nagyon sok helyen arzénes a csapvíz.
Az Auchan vizét az Alföldön egy ceglédi kútból palackozza a Germán Zrt. E cég honlapján nem sok szó esik az ásványvízről, önmagáról ezt írja: A cég kötőelem gyártás (csavarok) és forgalmazás terén vált igen sikeressé a hazai piacon. A piac fejlődését és a vevői igényeket mindig szem előtt tartva maradhatott ilyen hosszú ideig sikeres a vállalkozás. Ez a cég az Auchan vize mellett gyárt még egy Dogerita nevű ásványvizet is...

Ha valakinek van ötlete arról, hogyan változhatott meg ilyen hirtelen az Auchan ásványvizének összetétele, kérem, írja meg nekünk! További méréseket végzünk annak kiderítésére, hogy a ceglédi csapvíz és az Auchan által májusig forgalmazott ásványvizek összetétele milyen hasonlóságot mutat. Az IPM lelkes, de kicsiny csapata egyelőre sajnos a hatóságok közreműködése nélkül egyedül kénytelen küzdeni a maguknak multi haszonért a lakosság egészségének megkárosításával mindent megengedő cégek ellen.

Az ANTSz az arzénról

Végül néhány gondolat az arzénes vizekről az ANTSz honlapjáról:

Az arzén erős méreg, emberen a becsült halálos dózisa 100-300 mg. Nagy dózisban erős gyomortáji fájdalom jelentkezik, hányással és hasmenéssel, ami nagyfokú folyadékvesztéssel jár. Kisebb koncentrációk hosszan, évtizedeken át tartó bevitele esetén csak sok év után okoz észrevehető tüneteket.

Ezek elsősorban bőrtünetek, mint pl. fokozott elszarusodás, hiperpigmentáció vagy éppen ellenkezőleg, a bőr pigmentációjának csökkenése. A WHO által referencia karcinogenitási kockázatként megjelölt, élettartamra vetített 10-5 többlet daganat gyakorisághoz a jelenlegi értékelések alapján 0,17 μg/liter ivóvízi arzénkoncentráció tartozik, ami reálisan nem biztosítható. (Az Auchan vizében 140-szer ennyi volt- a szerk.) A WHO az ivóvízre vonatkozó határértéket ideiglenesként jelöli meg (10 μg/liter), aminek további szigorítását az ivóvíz további tisztításának technikai korlátai és költségei teszik egyelőre lehetetlenné. Az US EPA által megjelölt ivóvíz határérték a WHO ajánlással és az uniós határértékkel egybehangzóan 10 μg/liter, azonban a fentiek alapján a távlati szennyezőhatárérték célkoncentráció deklaráltan nulla.

www.antsz.hu

Forrás: IPM

(Fotó: piqs.de - michel 1969: ne glatte 6)
 
 
 
[ 3398 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x