HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-22
Címlap / Szépség-Egészség / Mi a csuda az a csonsz?

Mi a csuda az a csonsz?

Forrás: Vegafood
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-22

Az indiai konyhaművészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fűszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot! 

 

A csonsz általában a legjobb gheeből, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfűszereket.
Ez azért is előnyös, mert az étel íze intenzív és markáns lesz, a fűszerek mégsem irritálják a gyomrot.

Így készítsd:
Mikor forr a ghee, akkor először a szemes/egész fűszereket tesszük bele, mert ezek lassabban adják ki az ízüket (pl egészkömény, egész bors, babérlevél stb.). Aztán mikor egy árnyalattal sötétebbek lettek (ez lehet pár másodperc, de akár fél perc is), öhetnek a zöldfűszerek, más néven a nyersfűszerek (pl. chili, gyömbér (természetesen ez nem az őrölt, hanem a nyers gyömbért jelenti)).

Ezeket 20-30 másodpercig folyamatos keverés mellett pirítjuk, míg egy árnyalattal mélyebb színre váltanak, majd a legvégén következnek a porfűszerek, de ezek után már éppcsakhogy egy habzásig, vagyis pár másodpercig pirítom az egész keveréket.

Az ezt követő műveletek ismét csak attól függenek, hogy milyen étel készül, milyen recept alapján. Lehet, hogy ebbe teszem bele a zöldségeket, vagy a gyümölcsöt, és úgy főzöm az ételt, de az is lehet, hogy még némi plusz zsiradék hozzá adásával ebben sütöm meg a hozzávalókat. Vagy ebből keverek ki egy mártást, amit csak simán ráborítok a megsült, főtt vagy párolt, esetleg nyers összetevőkre.

Dhál, indiai leves

Mire figyelj oda:

Nagyon fontos, hogy ne égessük oda! A csonsz ugyanis tényleg nagyon gyorsan, akár pillanatok alatt is elkészül,  de ha már füstöl vagy megégett, akkor tönkreteheti a gasztonómiai költeményünket. Úgyhogy ha így jártunk, inkább öntsük ki az egészet és próbáljuk meg még egyszer. Ez alól kivételt képeznek a dél-indiai vagy a kashmiri konyha bizonyos specialitásai, amelyeket kifejezetten így kell elkészíteni. Ezt szerencsénkre általában külön jelzi a recept, bár nem sok fordul elő belőle, mert ezek a különlegességek nem annyira az európai gyomornak valók…

Keresgélj a receptjeink között itt: Vegafood blog

Ha nincs kedved elkészíteni, mégis megkóstolnál valami autentikus indiai fogást, válogass a házhozszállítási étlapról – Mi is ezt esszük!

Vegafood





(X)
 
 
[ 3747 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/harmonet_kinai.png
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x