Egyszerű módszer a stressz kezelésére: a csikung
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Egyszerű módszer a stressz kezelésére: a csikung

Egyszerű módszer a stressz kezelésére: a csikung

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A csikung lágy, harmonikus mozgásforma, mely kínai légző- és meditációs gyakorlatok sorából áll. Világszerte több millióan gyakorolják a csikung különféle fajtáit, hazánkban is sokan használják ezt a rendkívül hatékony önfejlesztő módszert. 2010.10.10-én világrekord kísérlet zajlott a Puskás Ferenc Stadionban: több mint kétezer ember végezte egyszerre a gyakorlatokat. A csikungnak is számtalan válfaja ismert, az évezredes hagyományok több száz stílus és iskola keretei között sajátíthatóak el. Vajon miért olyan népszerűek napjainkban az ősi gyakorlatok? 


Rendezvénynaptár
A csikung az akupunktúra kistestvére
A csikung lényege a testben áramló életenergia, a csi tudatos szabályozása. Amikor csikungozol, ugyanazt az energiaáramlást használod, mint amit az akupunktúrás orvos. Ugyanazokon az energiacsatornákon mozgatsz energiát, csak tűszúrások nélkül.


Hogyan? Figyeled tested minden belső rezdülését, befelé figyelsz és ahogyan figyelmedet lassan végigvezeted karodon, lábadon – úgy követi koncentrációdat az energia. Saját mozgásoddal, és lazán koncentrált figyelmeddel oldod testedben a blokkokat. Úgy érzed, csend és nyugalom vesz körül. A napi rohanásban észre sem veszed, hogy gyomrod folyamatosan összeszorul, csak amikor a csikung gyakorlatok oldják a feszítést, akkor tudatosul, milyen az egészséges, ideális állapot. Az energia mindenki testében áramlik, a tiédben is. Befolyásolása, mozgatása megtanulható. Az első lépés annak a felismerése, hogy létezik! A következő gyakorlat elvégzése jó szolgálatot tesz ebben:

Gyakorlat – az energia érzékelése
Egy nyugodt estén, amikor van időd magadra, helyezkedj el egy kényelmes fotelban vagy kanapén. Legyen félhomály a szobában, de gyújthatsz gyertyát is. Néhány percig figyeld lélegzetvételedet. Ne irányítsd, csak hagyd, hogy megtörténjen. Érezd, ahogyan a tüdődbe áramlik a friss levegő és fokozatosan kitölti azt. Kilégzéskor koncentrálj arra a gondoltra, hogy az elhasznált levegővel a salakanyagok is elhagyják testedet, és megtisztulsz. Tölts el ebben a nyugodt állapotban 2-3 percet.

Most tedd össze a két kezed a melled előtt, mintha imádkoznál. Gondolj arra, hogy az energia áramoljon egyik tenyeredből a másikba. Hunyd be a szemed, néhány másodpercig tartsd meg ezt a gondolatot! Most lassan távolítsd el egymástól 4-5 cm-re a két tenyered, úgy, hogy tenyereid mindvégig egymás felé mutassanak. Most közelítsd őket 1-2 cm távolságra, de ne érintsd össze! Ismét távolítsd. Ismételd néhányszor és figyeld az érzést, amely tenyereid között kialakul. Ez a csi, a saját életenergiád! A csikunggal megtanulhatod harmonizálni és tudatosabban használni is.

A csikung különleges válfaja: a Mingtang
A Mingtang csikung módszerénél a hangsúlyt a tudati edzésre helyezzük, az agyi működés koordinálásával ugyanis a környezetünk (a személyek és az épített környezet) energiái befolyásolhatók. A gyakorlás eredményeképpen a koncentráló képesség javulása mellett jelentékeny előrelépés érhető el az intuitív képességekben: egyre erősebbé válnak majd a megérzéseink, segítve ezáltal a tudatos jövőbe látást, miközben az egészségi állapot is helyreáll. A módszer természet harmóniájára épülő szabályai a gyakorlót a mindennapi élet etikai szabályainak betartása felé viszik el, mely szabályok betartása esetén az egyén képes önmagát úgy megvalósítani, hogy közben mások érdekeit nem sérti.

A Mingtang csikung magasabb szintjei a sokáig titokban tartott kínai tudás tudományába, művészetébe vezetnek be.

Berend Dóra
Mingtang csikung sportoktató, természetgyógyász
Önfejlesztésért Alapítvány 
 
[ 6673 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x