PCO-szindróma - a női meddőség leggyakoribb oka
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / PCO-szindróma - a női meddőség leggyakoribb oka

PCO-szindróma - a női meddőség leggyakoribb oka

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-03-07

A meddőség okait és kezelési lehetőségeit feltáró sorozatunk e heti részében a PCO-szindrómával foglalkozunk, mely sok apró ciszta képződésével járó hormonális elváltozás. A témáról a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosa, Dr. Vereczkey Attila beszélt. 


Rendezvénynaptár
Mit nevezünk policisztás ovárium szindrómának?
A policisztás ovárium (petefészek) szindróma (POS-, vagy más néven Stein-Leventhal szindróma) rendkívül gyakori endokrin (hormonrendszeri) betegség, amelyben a világon mintegy 5–10 millió nő érintett. Hihetetlen adat, de a női eredetű meddőséget okozó tényezők majdnem felét a policisztás ovárium szindróma alkotja.

„A petefészekben ilyenkor sok apró kis ciszta képződik, melyek az ultrahang-vizsgálat során egy fekete gyöngysorszerű rajzolatot alkotnak, ezért úgy is hívják, hogy Black Pearl Necklace Sign” (angolul „fekete gyöngysor” – a szerk.) - magyarázza Dr. Vereczkey.

A szindróma egyfajta hormonális zavar miatt alakul ki: létrejöttében az ún. inzulin rezisztenciának tulajdonítanak központi szerepet. Az inzulinrezisztencia az inzulinérzékenység csökkenése. A csökkent inzulinhatás miatt a szervezet még több inzulint termel, ami tovább emeli az éhségérzetet, ez elhízást és még inkább rosszabbodó inzulinhatást és fokozódó inzulin rezisztenciát okoz, vagyis egy ördögi kör alakul ki. Mivel az inzulin nem képes megfelelő módon kifejteni hatását a célszervekre, a szervezet e helyzetre való megoldásként az inzulintermelés fokozásával védekezik. Az emelkedett inzulinszint vezet a betegség tüneteinek kialakulásához.Honnan tudhatom, hogy PCO-szindrómám van?

A PCO-szindróma klinikai képe nagy szóródást mutat, mert az illető lehet akár túlsúlyos és vékony is, bőre lehet szép és csúnya is. A PCO-szindrómában szenvedők bőre legtöbbször rendkívül pattanásos lesz, hiába jár az illető rendszeresen kozmetikushoz vagy kezeli sajátkezűleg folyamatosan az arcát otthon, mégsem tudja helyrehozni a bőrét. A haja is elkezd hullani, ugyanakkor a fokozódó szőrösödés is gondot okoz (elsősorban arcon, karokon, alhason, melleken, háton).

Ez a betegség nagyon megterhelő egy nő számára: a férfias küllem egyrészt bántja az önérzetét, másrészt, mivel nem ovulál (vagyis a menstruáció is teljesen leáll) vagy rendszertelenül menstruál, így nem vagy csak nagyon kis eséllyel tud teherbe esni.

A PCO- szindróma sokféle típusú lehet, részben emiatt a kezelése sem egyszerű kérdés. A hormonális folyamatok következménye lehet a vérzési rendellenesség, az ovuláció hiánya és a meddőség. Az inzulin-termelődés növekedése egyéb belgyógyászati problémák kialakulásához is vezethet, így például nő a magas vérnyomás, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Az inzulinrezisztencia bizonyos anyagcsere-betegségekkel való együttes előfordulása is igen gyakori (II- es típusú cukorbetegség). A betegség kialakulásában genetikai faktorok is szóba jöhetnek.

Terápiás lehetőségek - Miként lehet orvosolni?
Fogamzásgátló
„Ha az illető fiatal lányként még nem szeretne kisbabát - mondja Vereczkey doktor -, a fogamzásgátló nagyon jó megoldás lehet erre, hiszen a gyógyszer hormonálisan bizonyos korlátok közé fogja a beteg hormonrendszerét. Utána valóban kezd szebbé válni a bőre, a pattanásai elmúlnak, a hatás látványos. Nagyon lényeges viszont a páciens teljeskörű kivizsgálása és kezelése, ellenkező esetben mikor öt vagy tíz év múlva abbahagyja a fogamzásgátló szedését, mert úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, akkor egyrészt a tünetek visszajöhetnek, másrészt nem biztos, hogy teherbe tud esni a hölgy.”

Diéta
Kifejezetten elhízott betegek esetében a 10%-ot meghaladó fogyás önmagában is a betegség visszafejlődéséhez és a menstruációs ciklus rendeződéséhez vezet!

Amennyiben a hölgy már felnőtt, de nem szeretne teherbe esni

Ha a beteg csupán a szindróma tüneteit kívánja megszüntetni, de terhességet nem szeretne, úgy 6 hónaptól 1 évig terjedő időszakban antiandrogén (cyproteron-acetát) kezelést kap. Ha ez a kezelés eredményes volt, fogamzásgátló szedésével folytatódhat a fenntartó terápia. A tünetek kiújulása esetén ismét jön az antiandrogén kezelés.Ha a hölgy meddő, de babát szeretne

Amennyiben az illető a betegség diagnosztizálásakor a közeljövőben gyermeket szeretne, akkor több lehetséges megoldás is áll előtte:
  • Az ún. ciklusmonitorizálás során ultrahang- és hormonvizsgálatokkal követjük a spontán, vagy gyógyszeres hatásra létrejövő tüszőnövekedést, majd létrehozva a tüszőrepedést a páciens „természetes” körülmények között, otthonában próbálkozhat a fogantatással

Sikertelenség esetén, lehetőség van asszisztált reprodukciós eljárások igénybe vételére, például:
  • Inszemináció lombik: meddőségi kezelés, melynek lényege, hogy hormonálisan rásegítenek arra, hogy a páciens ciklusa működjön, azaz a ciklikusság beálljon, ovuláció indukciós kezeléshez kell folyamodni.
  • Laparoszkópos műtéti terápia: petefészek-drilling technika: ez az eljárás azokban az esetekben javasolt, ahol a gyógyszeres kezeléssel nem érnek el eredményt. „Ennek során speciális széndioxid-lézerrel vagy elektromos úton működő eszköz segítségével a petefészkek felszínén található, gyöngysorban elhelyezkedő apró kis cisztákat kiszúrjuk, kisütjük, így a petefészkeken kb. 5-7 apró „lyukasztás” készül. Ekkor a petefészek működése megváltozik (mint például a RESET gomb megnyomásakor a lefagyott számítógép…), majd utána a hormonrendszer működése visszabillen, s az egész rendszer ismét elkezd jól működni, lehetővé téve azt, hogy az illető hölgy állapotos lehessen”- mondja a Versys Clinics főorvosa. A betegek kb. 80 %-ánál hoz jelentős javulást e terápia.

Új terápiás lehetőségek: metformin
A szindróma kialakulásában központi szerepet játszik az inzulinszint emelkedése, így azon gyógyszerek, melyek e folyamatot gátolni képesek, sikerrel alkalmazhatóak a terápiában. Ilyen gyógyszer a metformin, amely ún. inzulin-érzékenyítő, azaz segít visszaállítani a szervezet reakcióképességét az inzulinra, mely végső soron az inzulinszint csökkenéséhez vezet.

Versys Clinics

Képek:
piqs.de: frau e. - ... stille ...
piqs.de: Zzyzn - Dreaming 
 
[ 5784 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x