7 aranyszabály a vesénk megóvásához
Címlap / Szépség-Egészség / 7 aranyszabály a vesénk megóvásához

7 aranyszabály a vesénk megóvásához

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Jelenleg az európai népesség legalább egytizede, Magyarországon legalább félmillió ember érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek nagyobbik része egyáltalán nem tud problémája létezéséről. A Vese Világnapra 2011-ben immár hatodik alkalommal került sor, március 10-én. A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete az "Óvja veséit, mentse meg szívét!" volt, utalva a vesebetegségek és a szívproblémák szoros összefüggésére. A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát. A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló "csöndes gyilkosok", a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők különösen veszélyeztetettek. A 7 legfontosabb teendőnk a vese egészségéért. 

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A felnőtt lakosság 5-10 százalékának van valamilyen formában vesebetegsége, és minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri betegségekben.

A krónikus vesebetegséghez számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policisztás vesebetegség. Ám napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegekben, a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) és a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít.

A nem felismert krónikus vesebetegség számos következménye közül az egyik, hogy a veseműködés folyamatos csökkenése veseelégtelenséghez vezet, ami vesepótló kezelést, dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé. Másik fontos következménye lehet a társuló szív-, és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező korai halál.

Azok az egészségesnek tűnő személyek, akiknél később krónikus vesebetegséget diagnosztizálnak, fokozottan veszélyeztetettek szív- és érrendszeri betegségek (szívkoszorúér, agyi érbetegségek, perifériás artériás betegségek és szívelégtelenség) miatt bekövetkező korai halálra, függetlenül attól, vajon valaha kialakul-e náluk veseelégtelenség.


Mindeközben a vesebetegség korán észlelhető, csupán egy egyszerű laboratóriumi tesztet kell elvégezni kis mennyiségű vér (a szérum kreatinin mérése és glomerularis filtrációs ráta (GFR) becslésére) és vizeletmintán (a kreatinin és albumin kiválasztás megmérésére). A korai stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő emberek nagy többsége tünetmentes, a betegségét nem ismerik fel. Pedig a veseeltérés korai felismerése kiemelt fontosságú, mert a korai terápia a vesekárosodás további romlását, illetve a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását megelőzheti illetve lassíthatja.

A rendszeres szűrés kiemelt jelentőséggel bír a magas kockázatú csoportba tartozó olyan betegekben mint:
  • Diabéteszben és magasvérnyomás-betegségben szenvedők
  • Túlsúlyos vagy cigarettázó betegek
  • 50 év feletti egyének
  • Azok, akiknek családi anamnézisében vesebetegség, diabétesz vagy magasvérnyomás-betegség szerepel

További programok és információk:
http://www.nephrologia.hu/vilagnap

Mit tehet a veséjéért? - 7 aranyszabály

A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!

1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!
Önmagunk fitten tartása segít csökkenteni a vérnyomást és ezáltal a krónikus veseelégtelenség rizikóját. A „mozgásban a vese egészségéért” elv egy, az egész világra kiterjedő mozgalom! Ennek kapcsán mindennapi emberek, hírességek, közéleti személyiségek és szakemberek együtt menetelnek, közterületeken gyalogolnak, futnak és kerékpároznak. Miért nem csatlakozik hozzájuk – bármelyik formát is választja - tökéletes lesz!

2. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki a cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia, diabéteszesek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észleljük. Ezért fontos, hogy szakemberrel rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét, ebben orvosa vagy gyógyszerésze mindig készséggel áll az Ön rendelkezésére.



3. Ellenőrizze vérnyomását!

Habár sok ember tudatában van annak, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. A normál vérnyomás 120/80 Hgmm. Ezen érték és 129/89 Hgmm között prehipertóniáról beszélünk, az ebbe a csoportba tartozó betegek számára alapvető életstílusbeli és diétás változtatásokat ajánlunk. 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékek esetén beszélünk magasvérnyomás betegségről, ilyenkor az orvos tájékoztatja a beteget a kórállapottal járó fokozott rizikóról és a vérnyomás rendszeres ellenőrzését ajánlja. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint és szív-, és érrendszeri betegségek.

4. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!
Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentse a sóbevitelt; az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (egy teáskanálnyi!). Próbálja meg a minimumra csökkentetni az előre elkészített és az éttermi ételek fogyasztását; az otthoni ételekhez pedig ne adjon jelentős mennyiségű sót. Sokkal könnyebb ellenőrizni a sóbevitelt, ha saját maga készíti el friss alapanyagokból az ételeit.

5. Ne dohányozzon!

A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.

6. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!

Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók, (például az ibuprofen), vesekárosodást és betegséget okoz. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek jelentős veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás vagy derékfájdalom esetén, orvosa segítségével olyan szert kell választani, mely a fájdalmat csökkenti, de a vesét a legkevésbé károsítja..

7. Ellenőrizze vesefunkcióját, ha egy vagy több „nagy kockázati tényezővel” rendelkezik, úgy mint:
  • Cukorbeteg
  • Magas vérnyomása van
  • Túlsúlyos
  • Ön vagy egyik családtagja vesebetegségben szenved

Forrás: www.nephrologia.hu

Képek:
piqs.de: fotodruide - Stufenwaise
piqs.de: canonier - Bitte husten
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7002 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x