Elhízás és magas vérnyomás üdítőktől?
Címlap / Szépség-Egészség / Elhízás és magas vérnyomás üdítőktől?

Elhízás és magas vérnyomás üdítőktől?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

"Csak üdítőt ittam"- mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa a kutatásokról és a személyre szabott tanácsadás jelentőségéről beszélt. 

Súlyos összefüggések
A cukros üdítők fogyasztását is felelőssé teszik az egyre terjedő elhízás-járványért, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulásáért. Azonban míg egyes szakértők az ilyen innivalók magas kalóriatartalmának tulajdonítják ezt a hatást, addig mások az édesítők egyes összetevőiről állítják: fiziológiás hatásuk miatt emelkedik a vérnyomás, megnő az inzulin-rezisztencia és a zsírmáj kockázata.


A Lifestyle Interventions for Blood Pressure Control (Életmódváltás a vérnyomás ellenőrzésért) nevű szervezet 810 felnőttet vizsgált ebből a szempontból. A résztvevőknél célul tűzték ki a súlycsökkentést, a rendszeres mozgást, a nátriumbevitel visszaszorítását, illetve egy speciális, vérnyomáscsökkentő diéta hatásait is vizsgálták. Mindazok, akik korábban rendszeresen „üdítőztek”, a vizsgálat időtartama alatt mindössze 3,5 dl cukorral édesített italt kortyolhattak naponta. Ennek következtében 6 hónap alatt átlagosan 1,8 Hgmm-rel csökkent a szisztolés-, és 1,1 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomás.

Drámai következmények

Egyre több amerikai fogyaszt naponta cukros, szénsavas üdítőket, sportitalokat és édesített gyümölcsleveket (amelyek nem tévesztendők össze a 100 százalékos levekkel), amelyeket az szakértők egyértelműen összekapcsolnak a cukorbetegség és a szívbetegségek ugrásszerű emelkedésével az elmúlt évtizedben. Egy Coronary Heart Disease (CHD) Policy Model nevű számítógépes modell segítségével a kutatók megállapították, hogy 1990 és 2000 közt a cukros üdítők közel 130 ezer diabétesz, 14 ezer szív-koszorúér betegség, és 50 ezer ezekből adódó betegség kialakulásához járultak hozzá.


Az amerikai egészségügyi szervek már az ilyen típusú italok nagyobb arányú adóztatását is felvetették, amelytől a fogyasztás visszaszorítását várják. A Kaliforniai Egyetem szakértői szerint, ha sikerülne a visszafogni az üdítők kortyolgatását, hatalmas egészségügyi előnyöket tapasztalhatnánk.

A tudás egészség
 - Minden hozzáértő a kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlja, amely gyümölcsben, zöldségben, zsírszegény húsokban, tejtermékekben, halakban, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag. Csakis a tájékoztatással és lehetőleg a személyre szabott tanácsadással érhető el, hogy tudatosan törekedjünk arra, hogy a teljes értékű táplálékot ne helyettesítsük cukros, értéktelen rágcsálnivalókkal és üdítőkkel. Egyes ajánlások szerint a napi 2000 kalóriás táplálkozás mellett hetente maximum 450 kalóriát vihetünk be cukros üdítőkkel. Ezek olyan apróságnak tűnő, de a mindennapokban jelentős információk, amelyekről minden egészségtudatos, illetve életmódot váltó embernek tudnia kell. – mondja dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. – Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az életmód tanácsadás és - orvoslás jelentőségét, hiszen a nyugati orvoslás is egyre inkább elismeri, hogy a betegségeket nem lehet elszigetelten kezelni. A személyre szabott vizsgálatok, a táplálkozási és mozgás-tanácsadás sokkal eredményesebbé teheti a klasszikus gyógyítást is.

www.oxygenmedical.hu

Képek:
piqs.de: darwin Bell - straws akimbo
piqs.de: kyasi - Cola trinken Retrobild
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2784 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x