7 gyógyszermentes tipp magas vérnyomás ellen
Címlap / Szépség-Egészség / 7 gyógyszermentes tipp magas vérnyomás ellen

7 gyógyszermentes tipp magas vérnyomás ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Vérnyomásunk csökkentéséhez nem kell minden esetben orvoshoz szaladnunk, ha készek vagyunk egy kicsit változni, akár teljesen megmenekülhetünk az élethosszig tartó gyógyszerszedéstől.  

1. Testsúlycsökkentés túlsúly esetén / optimális testsúly megtartása
Általánosságban elmondható, hogy a testsúly gyarapodásával a vérnyomás is emelkedik (leginkább azoknál, akiknél a túlsúly a csípőre vagy a hasra rakódik), viszont ez fordítva is igaz, a túlsúly csökkentése a magas vérnyomás kezelésének az egyik leghatékonyabb módja. Az eredmény ráadásul már egy kisebb mértékű fogyás esetén is érezhető, a kilók leadásával vérnyomásunk folyamatosan csökken.

2. Egészséges étrend
A gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, és a telített zsírokban és koleszterinben magas ételfajták mellőzése akár 11/6 Hgmm-rel (szisztolés/diasztolés érték) is csökkentheti a hipertóniában szenvedők vérnyomását. Az étrend DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétaként is ismert, melyet a Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete fejlesztett ki kifejezetten azzal a céllal, hogy az egészséges étrend vérnyomáscsökkentő hatását igazolja.


3. Túlzott sóbevitel mellőzése
A túlzott sóbevitel vérnyomásemelő hatással jár. Ha napi maximum 2400mg nátriumra, azaz 6000mg (körülbelül egy teáskanál) sóra mérsékeljük fogyasztásunkat, már látványos javulást érhetünk el egészségi állapotunkat illetően. Az ételek fűszerezésénél bánjunk csínján a sóval, és kerüljük a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását. A különböző konzervekben és készételekben, füstölt húsokban, chipsekben és sajtfélékben jelentős mennyiségű só található, figyeljük a címkéket és válasszuk a kisebb sótartalmú élelmiszereket.

4. Alkoholfogyasztás mérséklése
A mértéktelen alkoholfogyasztás amellett, hogy emeli a vérnyomást, még a gyógyszerek hatását is befolyásolja, így férfiak esetében javasolt tartani a legfeljebb napi két, nők esetében a napi egy ital limitet.

5. Dohányzás elhagyása
A dohányzással szervezetünkbe kerülő nikotin szinte minden szervünkre káros hatással van és számos betegség kialakulásában is rizikót jelent. A légzőszervrendszerben okozott súlyos megbetegedések mellett a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati tényezőjeként tartják számon. A dohányzás magas vérnyomással párosulva fokozottan hozzájárul például a stroke és az infarktus kialakulásához. Életmentő lehet, ha felhagyunk a füstölgéssel.

6. Fizikai aktivitás fokozása
A rendszeres fizikai aktivitás - legalább 30-60 perc közepes intenzitású mozgás hetente több alkalommal - kulcsfontosságú a magas vérnyomás kezelésében és már rövid távon érezteti kedvező hatását. A kívánt edzettségi szint eléréséhez fokozatosan növeljük a mennyiséget, ne terheljük meg hirtelen a szervezetet. Az edzést akár több részre is bonthatjuk, ha úgy kényelmesebb, a lényeg, hogy kezdjünk el mozogni és a mozgást építsük be mindennapi rutinunkba.

 

7. Vérnyomásértékek rendszeres ellenőrzése és naplózása

Kevesen tudják, hogy a rendelői látogatások alkalmával végzett vizsgálatok csak egy pillanatnyi állapotról adnak megbízható eredményt. A megfelelő terápiás döntések meghozatalában sokat segít, ha a kezelőorvos további adatokra is támaszkodhat. Ha két vizit között is folyamatosan ellenőrizzük állapotunkat és feljegyezzük a kapott vérnyomásértékeket, akkor a terápia hatékonysága pontosan mérhetővé válik, ami nagymértékben hozzájárul a megfelelő kezelés kialakításához.

A mért értékeket jegyezzük fel egy vérnyomásnaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük és ne „kozmetikázzuk” a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. fizikai aktivitás után, idegeskedés, stb.), az esetleges panaszokat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 17488 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x