5 fatális tévhit a cukorbeteg étrendről
Címlap / Szépség-Egészség / 5 fatális tévhit a cukorbeteg étrendről

5 fatális tévhit a cukorbeteg étrendről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Semmi kétség, a cukorbetegség kezelésének kitanulása majdnem felér egy új szakmával. A sok új információ hallatán nem is csoda, ha összezavarodunk egy kicsit. A következő tévhitektől azonban jobb minél hamarabb megszabadulni! 

1. TÉVHIT: Gyógyszerekkel bármit meg(t)ehetünk
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén túl semmi egyebet nem kell tennünk az egészségünk érdekében. Pedig egészséges táplálkozás és aktív, mozgásban gazdag életmód nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeinket. A gyógyszereken túl  étrendünkben, életvitelünkben meg kell találnunk az egyensúlyt, amihez vércukorszintünk folyamatos ellenőrzése is szükséges. Az értékek értelmezésében, a tendenciák megértésében sokat segít, ha naplót vezetünk az eredményekről, melyet akár már az interneten is megtehetünk, például az ingyenesen elérhető EgészségNapló segítségével (www.egeszsegnaplo.hu).

2. TÉVHIT: A cukorbetegeknek speciális, diabetikus ételeket kell fogyasztaniuk

A cukorbetegek számára ajánlott egészséges étrend nem a diabetikus termékeken alapul. Hanem sok szempontból hasonlít a mindenki számára ajánlott, egészséges táplálkozáshoz: mérsékelt zsírokban (különösen telített- és transzzsírokban), sóban és cukorban, ugyanakkor gazdag teljes kiőrlésű élelmiszerekben, sovány fehérjékben, zöldségekben és gyümölcsökben. Némely diabetikus élelmiszertől akár a vércukorszintünk is megemelkedhet, ráadásul lényegesen drágábbak a normál termékeknél.


3.TÉVHIT: Csak a cukor emeli a vércukorszintet, avagy cukormentes termékeket bátran ehetünk

Gyakori tévhit, hogy csak a cukor és a cukros ételek, italok emelik a vércukorszintet. Ezzel szemben a valóság az, hogy emésztőrendszerünk a szénhidrátokat is cukorrá bontja le, így a szénhidrátok fogyasztása is vércukorszint emelő hatással jár. A cukormentes torták és sütemények nagyon népszerűek, pedig kalória-, zsír- és szénhidrát-tartalmuk nem feltétlenül alacsony. Bevásárlásnál szenteljünk időt a címkék ellenőrzésének és választásunknál ne csak az élelmiszerek cukortartalmát, hanem szénhidrát-tartalmukat is vegyük figyelembe.

Harmonet-tipp: Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, például a tönkölybúzából, zabból, rozsból készült árukat, mert a lassan felszívódó szénhidrátok sokkal egyenletesebben tartják a vércukorszintet, nem okoznak akkora ingadozást, mint a fehér lisztből, cukorból készült termékek. A teljes kiőrlésű termékek rosttartalma is magasabb, így jobban telítenek, nem csapják be a szervezetet, mint a fehér áruk.

4.TÉVHIT: A cukorbetegek nem ehetnek kenyeret, krumplit és tésztaféléket
A keményítőtartalmú élelmiszerek, mint például a kenyér, tészták, rizs és gabonafélék a szervezet legfőbb energiaforrásai, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírban is szegények. Annak ellenére, hogy emelik a vércukorszintet, mindenkinek szüksége van szénhidrátokra, még a cukorbetegeknek is. A kulcs a mértékben rejlik, hogy tudjuk, adott ételcsoportból mennyit szabad fogyasztanunk, hogy vércukorszintünk az optimális tartományban maradjon és súlyunkat se gyarapítsuk. Válasszunk például teljes kiőrlésű és rostban gazdag termékeket. Fontos tudni azt is, hogy szénhidrátokat nem csak a kenyér, a krumpli, a tészta és a gabonafélék tartalmaznak, hanem bizonyos zöldségfajták is, mint például a bab, a borsó, de a tejtermékekben és a gyümölcsökben is található szénhidrát.



5. TÉVHIT: A zsír nem számít

Mivel  a zsír nem emeli a vércukorszintet, azt gondolnánk, hogy erre nem is kell figyelnünk, pedig éppúgy probléma, mint a cukor. A zsírban nagyon sok kalória van és ha mértéktelenül fogyasztjuk, súlygyarapodást eredményezhet. A telített zsírok és transzzsírok a koleszterinszintet is emelik és fokozzák a szívbetegségek kockázatát is.

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Kép:
healingdream / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3973 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x