Megfázás - előzd meg táplálkozással!
Címlap / Szépség-Egészség / Megfázás - előzd meg táplálkozással!

Megfázás - előzd meg táplálkozással!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az őszi-téli időszakba való átmenetkor a szervezet ellenálló képessége a hőmérséklettel és a napos órák számával egyenes arányban csökken. Mivel a rendelkezésünkre álló vitaminforrások is egyre apadnak, a friss zöldségek és gyümölcsök eltünedeznek a boltok polcairól, így egyre nehezebb az amúgy is nagyobb vitaminszükségletünket megfelelően pótolni. 

A hideg idő beálltával is van azonban lehetőségünk arra, hogy az évszaknak megfelelően táplálkozzunk, csak egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy megőrizzük testi-lelki kondíciónkat.

Nyersen a legjobb
A téli hónapokban se feledkezzünk el arról, hogy naponta fogyasszunk az idénynek megfelelő nyers zöldséget és gyümölcsöt. Bár a mínuszokban gyakran a szervezet sem kívánja a friss, nyers táplálékot, mégis nagyon nagy szükségünk van rá a vitamin- és ásványi anyagok pótlása miatt. Rendszeresen, vagyis naponta legalább egyszer fogyasszunk almát, narancsot, banánt, mandarint, ananászt, kísérletezhetünk a már nálunk is kapható egzotikus gyümölcsfélékkel is. A télen rendelkezésre álló zöldségekből pedig - burgonya, káposztafélék, répa, cékla, hagymafélék, feketeretek, kínai kel - remek salátákat készíthetünk citromos-olajos vagy kefíres dresszinggel, zöldfűszerekkel, magvakkal. Teljes őrlésű pirítóssal, húsfélékkel vagy húspótlókkal (pl. tofu, szejtán) kombinálva komplett ebédet, vacsorát adhatunk az asztalra.



Melegítő fogások

A hideg időszakban egyik legfontosabb ételünk legyen egy tányér meleg leves! A  még ilyenkor is változatosan elkészíthető zöldség- vagy húsleves melegít, tisztít, pótolja az ásványi anyagokat és a napi folyadékmennyiség szempontjából is igen értékes táplálékunk.

A klasszikus zöldségleveshez használhatunk hagymát, krumplit, sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, karalábét, brokkolit. Ízesítéshez kiváló a petrezselyem, tárkony, kakukkfű, szerecsendió, borsikafű, sűrítéshez használhatunk vörös lencsét, kölest, de gazdagíthatjuk levesünket tésztával, rizzsel is. Ha a puhára főtt zöldségféléket összetörjük és főzőlevében tejszínnel, tejföllel, szójatejföllel készül habarással krémesítjük, finom és tápláló krémlevest készíthetünk. Erre alkalmas a legtöbb fent felsorolt zöldségféle – bátran kísérletezzünk a zöldségfajtákkal, fűszerekkel és arányokkal. Pirított kenyérkockákkal, magokkal, sajtropogóssal, sonkakockákkal dobhatjuk fel levesünket.

Így akár minden nap más leves kerülhet az asztalunkra ősszel, télen is.

Reform „táplálékkiegészítők”

Ha nem nagyon vagyunk hívei a kiegészítésként szedett tablettáknak, étrendkiegészítő készítményeknek, akkor is legalább e néhány kritikus hónapban érdemes jobban odafigyelni az egészségünkre, és ehhez nem is szükséges kapszulákat bekapkodnunk.

Télen is védő táplálékaink között előkelő helyet foglalnak el a méz és származékai!
A „folyékony napfény” ősidők óta kedvelt csemegénk, vitathatatlanul értékes és gyógyító táplálék, több népcsoport pedig egyenesen afrodiziákumnak tartja.

Vértisztító hatása révén nemcsak felfrissít, de segít a különböző betegségek megelőzésében is, ugyanis gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett antibakteriális vegyületeket is tartalmaz. Mivel hő hatására gyorsan bomlanak egészségünk szempontjából értékes összetevői, legjobb magában, melegítés nélkül fogyasztani.

Semleges íze és selymes állaga miatt legnépszerűbb az akácméz, de érdemes megízlelni, kipróbálni többfajta mézet. Téli nyavalyákra, megfázásra, különösen torokfájásra és köhögésre például legjobb a hársméz, a tünetek jelentkezésekor akár hársfateában vagy más, meghűlés elleni gyógytea-keverékben is ihatjuk.



Hagyma, fokhagyma

A meghűléses megbetegedések időszakában fogyasszunk több hagymát, fokhagymát, lehetőleg nyersen, de sült-főtt ételeinkben is használhatunk belőlük bőven.

A hagymafélék köztudottan remek vírusölők, természetes antibiotikumként viselkednek és stimulálják az szervezet ellenállóképességét. A reggel éhgyomorra fogyasztott, mézben elkevert zúzott fokhagymát már ősidők óta fogyasztják e célból.

Kasvirág-készítmények
A keskenylevelű és a bíbor kasvirág már több kutatásban bizonyította antibakteriális, vírusölő és immunrendszer-erősítő tulajdonságait, ami az őszi-téli időszak első számú gyógynövényévé teszi. A kasvirág gyökeréből vagy az egész növényből készült alkoholos kivonat sokkal hatásosabb, mint a tinktúrához képest gyenge hatásfokú tea. Megelőzésre vagy immunrendszer-erősítésre rendszeresen kell szedni a cseppeket az adagolási útmutató szerint, de a kasvirág ugyanolyan hatásos megbetegedés, meghűlés, fertőzések esetén – rövidíti a betegséget és enyhíti a lefolyását.

Gyógyteák
A tél a különféle gyógyteák igazi szezonja, ilyenkor jobban kívánjuk a meleg italokat, amelyek segítenek belülről megfelelő hőmérsékleten tartani testünket. Különösen ajánlható a hársfa- és bodzatea, melyek enyhe izzasztó hatásuk révén az immunrendszert is aktivizálják, segítenek a meghűléses megbetegedések és a vírusok, kórokozók távoltartásában. Ezeket kombinálhatjuk a frissítő borsmentával, ami az emésztésünknek is jót tesz, vagy a nyugtató citromfűvel, ami kellemesen ellazít és jobb kedvre hangol a téli napokon is.

Kolontár Elvira
www.hazateres.net

Képek:
Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net
Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4779 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x