Mérleg rejtély - mi, micsoda?
Címlap / Szépség-Egészség / Mérleg rejtély - mi, micsoda?

Mérleg rejtély - mi, micsoda?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-30

Testtömegindex, testzsír, testvíz - a korszerű mérlegek csodamutatói. Melyik mit jelent és mennyi a jó? Cikkünk segít eligazodni a számok és mérések világában. 


Rendezvénynaptár
BMI vagy testtömegindex
A sokszor hallható BMI elnevezés az angol „body mass index” kifejezésből származik, magyarul testtömegindex a neve. Segítségével megállapítható, hogy testsúlyunk ideális-e, vagy túlsúlyban, esetleg soványságban szenvedünk. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testsúlyt kell elosztani a méterben megadott testmagasság négyzetével (kg/m2).

A testtömegindex független az életkortól és nemtől, kiértékeléséhez az Egészségügyi Világszervezet a következő intervallumokat állapította meg:
  • 18.5 alatt: soványságról beszélünk
  • 18.5-24.99 között: normális testsúly
  • 25-29.99 között: túlsúly
  • 30-34.99 között: mérsékelt elhízás
  • 35-39.99 között: súlyos elhízás
  • 40 felett: nagyon súlyos elhízás

Például egy 159 cm magas és 64 kilós hölgy esetében a számítás így alakul: 64 / 1.592 = 25.31. Tehát a hölgy testtömegindexe 25.31, ami már túlsúlyosnak mondható.Testzsír

Mivel az izomszövet nehezebb a zsírszövetnél, önmagában a testsúly nem elég állapotunk jellemzésére. A testsúlyból nem tudjuk meg, hogy testünk milyen arányban tartalmaz zsírt és milyen arányban izmokat. Egy sportoló, akinek a súlyát nagyrészt az izomzat teszi ki, ugyanannyit nyomhat a mérlegen, mint egy inaktív életet élő, magasabb testzsír százalékkal rendelkező személy, holott testalkatuk merőben más. Ma már számos testösszetétel mérő készülék képes a testzsír százalék meghatározására, ami a zsírtömeg arányát mutatja meg a teljes testtömeghez viszonyítva.

Az egészségesnek tekinthető testzsír mértéke életkortól és nemtől függ. Az optimális testzsír mennyiség nők és férfiak esetében a következőképp alakul:

Nők:
20-39 év: 21% - 33%
40-59 év: 23% - 35%
60 év felett: 24% - 36%

Férfiak:
20-39 év: 8% - 19%
40-59 év: 11% - 22%
60 év felett: 13% - 25%
 


Testvíz

A korszerű mérlegek által mért testvíz értéke a szervezet víztartalmát adja meg. A testvíz mennyisége életkoronként, nemenként és testfelépítésenként változik. A test víztartalma csecsemő- és gyerekkorban a legmagasabb, körülbelül 77%. Felnőtt férfiak esetében 60%, nők esetében 50% körül mozog. A testvíz idős korban a legkevesebb, 45%, vagy az alatt.

A test szövetei közül a zsírszövet tartalmazza a legkevesebb vizet, így túlsúlyos személyeknél a testvíz aránya általában alacsonyabb, mint ami a korcsoportukban ideálisnak tekinthető.

Szerencsére ma már számos olyan készülék áll rendelkezésre, mellyel otthoni körülmények között, egyszerűen ellenőrizhetjük BMI, testzsír és testvíz eredményeinket. Ha elköteleztük magunkat az értékek javítása mellett, hasznos lehet, ha naplót vezetünk az állapotunk alakulásáról. Így könnyen ellenőrizhetjük honnan, hová jutottunk el és megtudhatjuk, min kell még változtatnunk. Az első magyar internetes kezelési naplóban, az EgészségNaplóban testsúlyunk alakulása mellett vérnyomás, vércukor és koleszterin értékeinket is egyszerűen naplózhatjuk.
 

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Képek:
greenphile / FreeDigitalPhotos.net
luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2703 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x