5 életmódtanács a magas vérnyomás kezelésére
Címlap / Szépség-Egészség / 5 életmódtanács a magas vérnyomás kezelésére

5 életmódtanács a magas vérnyomás kezelésére

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Kapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett sokan választanak természetes gyógymódokat és igyekeznek úgy élni, hogy ne legyenek betegek. Neves amerikai kardiológusok összefoglalták azokat az életmódszempontokat, amelyek figyelembevételével a leggyakoribb szív-és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás jórészt megelőzhető és kezelhető. 

A vérnyomás gyakran már gyermekkorban emelkedni kezd, a felnőtteknek pedig az életkor előrehaladásával mind nagyobb hányada szenved magas vérnyomásban. A megfogalmazás pontatlan, mert a vérnyomás emelkedése legtöbbször szenvedéssel nem jár és ha nem mérik, a magas érték ki sem derül, csak amikor infarktus vagy agyi katasztrófa döbbent rá erre a súlyos kockázati tényezőre.

Előbb-utóbb minden harmadik-negyedik embernek magas lesz a vérnyomása. Franz H. Messerli és munkacsoportja áttekintette azokat a táplálkozási, életviteli kérdéseket, melyek ebben a kedvezőtlen változásban szerepet játszanak.


1. Kevesebb só, több kálium!

A média is sokat foglalkozott az általános gonddal: túl sok konyhasót fogyasztunk. Az egészségügy törvényi szabályozása szinte mindenütt magas adókkal igyekszik az élelmiszeripart rászorítani arra, hogy kisebb mértékben sózzák az ételt, de célszerű az ennivalók csomagolásán megnézni a sótartalmat. Napi 2-3 gramm só volna a legjobb, de ennek többszörösét esszük meg naponta. Javasolt a kálium bőséges bevitele.

2. Optimális testsúly
A súlytöbblet emeli a vérnyomást, ezért a testsúly megfelelő határok között tartása igen fontos.

3. Rendszeres fizikai aktivitás
A rendszeres fizikai terhelés, a mozgás ugyancsak lényeges az egészség megtartása érdekében. Sportolni jó, de a naponta fél-egy órányi bármilyen testmozgás is elég.



4. Speciális vérnyomás-diéták

Sokféle diétát is ajánlanak. Ilyen a világszerte sokat emlegetett, angol nevének kezdőbetűi alapján elnevezett DASH diéta, melyről összeállítói már a könyv borítóján azt állították, hogy "csökkenti a vérnyomást 14 nap alatt - gyógyszer nélkül". Lényege naponta négyszer gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék, rendszeres halevés, baromfihús. Ez az étrend leszorítja viszont a telített zsírok, a vörös hús és a cukrozott ételek-italok fogyasztását.

5. Alkohol és csokoládé – csak mértékkel!
Alkohol, elsősorban bor mérsékelt fogyasztása és a fekete csokoládé evése csökkenti a vérnyomást, de a hízás veszélyére figyelni kell - olvasható az European Heart Journal szaklapban megjelent cikkben.

Matos Lajos
MTI

Képek:
markuso / FreeDigitalPhotos.net
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3745 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x