Kevésbé hizlal az étel nyersen, mint főve
Címlap / Szépség-Egészség / Kevésbé hizlal az étel nyersen, mint főve

Kevésbé hizlal az étel nyersen, mint főve

Forrás: MTI
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-04

A Harvard kutatói alátámasztották a nyers növényi konyha létjogosultságát kísérletükkel. Többet gyarapodott a kísérleti egerek testsúlya akkor, amikor főve kapták az ételt, mint amikor ugyanazt az élelmiszert nyersen kellett elfogyasztaniuk - idézte az egyetem kutatóinak megállapítását a Scientific American elnevezésű ismeretterjesztő folyóirat (www.scientificamerican.com). 


Rendezvénynaptár
Az eredmény azt jelzi, hogy az élelmiszerek konyhatechnikai előkészítése hatékonyabbá teszi a bennük tárolt energia felhasználását.  Az élelem a testünket energiával ellátó üzemanyag, ám Rachel N. Carmody és csoportja vizsgálataiban arra jutott, hogy a belőle hasznosítható energia nem csupán kalóriatartalmától függ, hanem attól is, miként van előkészítve a fogyasztásra.

Még több tény és tévhit a nyers étkezésről >>

A kísérleti állatok húst és édesburgonyát kaptak különböző módokon előkészítve: egészben vagy áttörve, illetve nyersen vagy főve. Az áttört húst és burgonyát tartalmazó étrenden tartott egerek többet híztak a kísérlet ideje alatt, mint a nyers koszton lévő állatok, a legtöbbet pedig a főtt ételen tartott rágcsálók szedték magukra.


A megfigyelés megmagyarázza az ember 2 millió évvel ezelőtt megszerzett evolúciós előnyét is. A kutatók szerint a tűzhasználat és az élelmiszerek hőkezelése olyan extra energiához juttatta az embert, amely lehetővé tette nagyobb testméretének és összetettebb agyának kifejlődését. Az egykori evolúciós előny a modern ember rendelkezésére álló élelmiszerbőség mellett azonban gyakran a kelleténél nagyobb súlygyarapodáshoz vezet.

Forrás: MTI

Ráadásul a nyers zöldségek, gyümölcsök bővelkednek a hő hatására egyébként könnyen elbomló vitaminokban, enzimekben is, ezért lehetséges az, hogy energikusabbak, fittebbek leszünk, ha több nyerset eszünk. Kevesebb mennyiségből is öbb energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk.


Nem mindig egyértelmű azonban, hogyan tudnánk több nyers zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendünkbe a szokásos napi gyümölcsadag és a saláta-köret mellett.

5 tipp nyers fogásokra >>

Képek:
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3314 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x